Starobylé mesto, kde sa zastavil čas. Rozpadlo sa a znova ožilo

Čím je Slovensko svetové? Ktoré kultúrne pamiatky a prírodné unikáty sa dostali na zoznam UNESCO? Môžete si o nich prečítať každý pondelok.

06.07.2020 12:00
Banská Štiavnica Foto:
Banská Štiavnica je ideálnym miestom na výlet. Vlani ju navštívilo vyše 64-tisíc turistov, z čoho bolo viac ako 12-tisíc cudzincov.
debata

Je to jedno z najzaujímavejších miest na Slovensku, ale nechýbalo veľa a všetko mohlo byť inak. Ešte v 70. rokoch minulého storočia sa centrum Banskej Štiavnice, ktoré dnes obdivujú turisti z celého sveta, doslova rozpadalo.

Veľa historických budov museli podoprieť kladami, aby sa nezrútili. Štát však chátrajúce mesto zrekonštruoval a pozviechalo sa aj začiatkom 90. rokov, keď zažilo ďalší úpadok. Dnes už zase láka a návštevníkov odmení skvelými zážitkami.

Podľa Petra Danáša, turistického sprievodcu a pracovníka miestneho informačného centra, je Banská Štiavnica najkrajším mestom na Slovensku. „Samozrejme, mestá nemajú súťaž krásy, kde by ich hodnotila nejaká porota, no vychádzam z dojmov a názorov ľudí, ktorí k nám prichádzajú,“ zdôvodnil.

Za silnú stránku mesta považuje najmä jeho malebnosť. „Má historické jadro, ktoré sa už 250 rokov nezmenilo,“ vysvetlil.

Všetko je tam na prvý pohľad staré, autentické, akoby sa tam zastavil čas. Asi práve to rozhodlo, že Banskú Štiavnicu už v roku 1950 vyhlásili za mestskú pamiatkovú rezerváciu a v decembri 1993 sa dočkala i najvyššieho medzinárodného uznania, keď ju spolu s technickými pamiatkami v okolí zapísali do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Od kladiva po odstrel

Históriu mesta ovplyvnilo najmä baníctvo. Sopka, ktorá tu pred miliónmi rokov vybuchla, spôsobila, že sa na povrch dostali vzácne rudy.

Aj podľa povesti sem ľudí prilákal výnimočný objav – mladý pastier vraj zazrel dve zvláštne jašterice. Na slnku sa ligotali, a keď ich sledoval, priviedli ho k nálezisku zlata a striebra.

Nerastné bohatstvo bolo naozaj ohromné, ale ťažba v tých časoch pripomínala galeje. Keď sa už v 12. storočí vyčerpali rudy na povrchu, muselo sa kopať hlboko do zeme. Štôlne a šachty sa rozrastali, hoci jediné nástroje, ktoré baníci používali, boli kladivá a kliny.

Štôlňa Bartolomej ponúka i možnosť fárania do... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Banská Štiavnica, štôlňa, baňa Štôlňa Bartolomej ponúka i možnosť fárania do podzemia.

Takto dreli 12 hodín denne, šesť dní v týždni. Za rok sa dvom podarilo preraziť nanajvýš desať metrov úzkeho tunela. Napriek tomu dokázali vyhĺbiť chodby dlhé stovky kilometrov.

V roku 1627 baníci z mesta vyskúšali novinku – pušný prach. Bol to prvý banský odstrel na svete, v Anglicku sa takto začalo ťažiť až o 50 rokov neskôr. A to nie je jediné prvenstvo, ktoré si Banská Štiavnica pripísala.

Baníkom napríklad prácu strpčovalo obrovské množstvo spodnej vody. Konštruktér Matej Kornel Hell sa však vynašiel. Navrhol tzv. tajchy – umelé vodné nádrže, do ktorých zbierali vodu zo zrážok a z topiaceho sa snehu.

Pomocou nej poháňali mechanizmy odčerpávajúce vodu zo zatopených baní. Prvý tajch dokončili v roku 1715, neskôr pribudli desiatky ďalších.

Keď v júni 1751 Banskú Štiavnicu navštívil manžel Márie Terézie František Lotrinský, z toho, čo mu predviedli, bol taký nadšený, že sa pričinil, aby v meste v roku 1762 vznikla banská akadémia – prvá vysoká škola tohto druhu na svete.

Turistické atrakcie

Ťažba drahých kovov v tejto lokalite prinášala veľké zisky. Boli obdobia, keď sa tu vyťažilo najviac striebra v Európe a bohaté boli aj náleziská zlata. Za vrchol sa pokladá rok 1690, keď odtiaľto vyviezli až 605 kilogramov zlata a 29 ton striebra.

Kalvária nad mestom. Foto: SHUTTERSTOCK
Banská Štiavnica, kalvária Kalvária nad mestom.

Vďaka tomu sa darilo aj mestu. V centre vyrastali honosné domy, počet obyvateľov sa rýchlo zvyšoval. V roku 1782 žilo v Banskej Štiavnici vyše 23-tisíc ľudí, po Bratislave a Debrecíne tak bola tretím najväčším mestom v Uhorsku. Na porovnanie: dnes v nej žije už len asi 10-tisíc obyvateľov.

Zoznam toho, čo by mal návštevník v Banskej Štiavnici vidieť, by bol dlhý. Atrakciou pre turistov je určite návšteva podzemia.

Priamo na Radničnom námestí možno vstúpiť do zachovanej šachty, ktorá vedie do štôlne Glanzenberg, 2,5 kilometra popod mesto.

Podľa Danáša treba zažiť i atmosféru historického centra, vychutnať si jeho architektúru a okúpať sa v tajchoch. „Sú ako perly. Dvadsaťdva perál v okolí mesta, vzácna symbióza techniky a prírody,“ opísal.

Prechádzka dejinami

V centre mesta sa dnes nachádza až 360 umelecko-historických pamiatok. Danáš vyzdvihuje predovšetkým Starý zámok, ktorého počiatky siahajú do 13. storočia. Pôvodne to bol kostol, ktorý neskôr prestavali na pevnosť.

„Je ako živá učebnica štýlov a slohu, zároveň má výnimočnú stredovekú atmosféru,“ priblížil turistický sprievodca.

Oddych v centre ponúkajú útulné kaviarne. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Banská Štiavnica Oddych v centre ponúkajú útulné kaviarne.

Pozornosť si zaslúžia i meštianske paláce – päť ich je na pravej strane a deväť na ľavej strane Námestia Sv. Trojice.

„Sú to domy, v ktorých kedysi žili waldbürgeri, teda ťažiari. Z nich by som spomenul hlavne Limpacherovský dom, kde teraz zriadili niekoľko turisticky atraktívnych prevádzok,“ upozornil Danáš.

Z ďalších pamiatok uviedol ešte Evanjelický kostol na Radničnom námestí a barokovú Kalváriu, jednu z najkrajších v Európe.

Za zmienku však stojí aj Nový zámok, prechádzka po vyvýšenom chodníku, nazývanom trotuar, Kammerhof a Slovenské banské múzeum, Kostol Nanebovzatia Panny Márie, bývalá Banská a lesnícka akadémia s botanickou záhradou či veža Klopačka.

Romantici a zaľúbenci môžu zase navštíviť „epicentrum lásky“ v Dome Maríny, kde kedysi bývala múza básnika Andreja Sládkoviča.

Kam na výlet: 6 tipov v okolí

  1. Paradajs – kopec nad mestom, jeho lúka s menhirmi z miestneho kameňolomu ponúka pekný pohľad na Banskú Štiavnicu
  2. Tajch Klinger – technická pamiatka v blízkosti mesta, kde sa dá kúpať; nie je tam nijaká zástavba
  3. Banské múzeum v prírode – leží v údolí západne od centra mesta, poskytuje možnosť sfárania do podzemia
  4. Sitno – najvyšší kopec zo Štiavnických vrchov, kde sa zásluhou Andreja Kmeťa rodila slovenská botanika, múzejníctvo a archeológia
  5. Cyklotrasy na vrstevniciach – bývalé banské jarky, vedú po lesných úbočiach nad mestom
  6. Počúvadlo – tajch s rozlohou 12 hektárov, obľúbené miesto na oddych a kúpanie

Dovolenka na Slovensku – tipy na celé prázdniny

  • Pondelok: Svetové Slovensko
  • Utorok: Slovenské moria
  • Streda: Túra a výlet
  • Štvrtok: Tajomné a neznáme
  • Piatok: Historické hotely

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #UNESCO #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #svetové Slovensko