Keď rástla Domaša, aj domy v dedinách plakali

Pod hladinami ukrývajú kus histórie. Dovolenkárom núkajú rozmanité vyžitie. O slovenských moriach si môžete prečítať v Pravde každý utorok.

07.07.2020 12:00
Kvakovce Domaša loď Bohemia spustenie Foto: ,
Loď Bohemia. Na Domaši je najväčšou turistickou atrakciou.
debata (3)

Ľudia – starí i mladí – mali v očiach slzy. Opantali ich zúfalstvo, beznádej. Ako sami hovoria – z ich životov sa vytratili farby. Zo dňa na deň.

Pred 55 rokmi zaliala sedem východoslovenských obcí – Veľkú Domašu, Dobrú nad Ondavou, Trepec, Kelču, Valkov, Petejovce a čiastočne aj Turany – voda. Na miestach, kde tamojší obyvatelia dovtedy spokojne gazdovali, ctili si tradície a nažívali v harmónii, vyrástla vodná nádrž Domaša.

„O jej výstavbe definitívne rozhodla vtedajšia vláda v roku 1960. Odborníci nám vysvetľovali dôvody výstavby vodného diela práve v našich obciach. Tvrdili, že priestor, kde napokon vyrástol priehradný múr, je úzky a medzi dvoma kopcami. Ďalej, že rovinatá plocha na zaplavenie je rozľahlá, najlepšia z tých, o ktorých uvažovali. Napriek týmto argumentom sme sa nevedeli zmieriť s tým, že musíme z rodnej obce odísť,“ spomína si na kruté dni Mária Fečkovičová-Lukáčová, niekdajšia obyvateľka Dobrej nad Ondavou.

Mama plakala, otec dúfal

Aj ona počula v onen deň z obecného rozhlasu: „Miestny národný výbor oznamuje všetkým občanom, že plánovaná výstavba priehrady na rieke Ondava sa predsa uskutoční. Vyzývame všetkých občanov, aby oznámili miestnemu výboru, kde chcú pracovať a bývať.“

V čase, keď sa musela vysťahovať, mala osemnásť rokov. Rovnaký osud postihol 480 rodín, celkovo šlo o viac ako 2-tisíc obyvateľov.

Dobový záber z čias, keď Domaša ešte len vznikala. Foto: MÁRIA FEČKOVIČOVÁ-LUKÁČOVÁ
Domaša, Dobový záber z čias, keď Domaša ešte len vznikala.

„Moji rodičia – tak, ako v tých časoch všetci v dedine – pracovali na pozemkoch. Statočne si nagazdovali na svoje sídla. Každý bol sebestačný. Nútený odchod preto ľudia niesli ťažko,“ vraví Fečkovičová-Lukáčová.

„Bolo nás päť detí. Mama často plakala, otec ustavične spomínal. Dúfal, že sa do rodnej obce ešte niekedy s rodinou vráti,“ dodáva.

To sa však už nikdy nestalo. Hoci… „Jedného dňa svitla nádej. Otec nám – bolo to asi dvadsať rokov po spustení Domaše – povedal, že počul o jej vypustení. No k tomu, samozrejme, neprišlo,“ povzdychne si Fečkovičová-Lukáčová.

Kostol padol na Veľký piatok

Ťažké stroje – bagre a buldozéry – sa zahryzli do siedmich dedín v okresoch Vranov nad Topľou a Stropkov vo februári 1962. Zlikvidovali všetko – živé i neživé. Pod hladinou totiž nesmel zostať jediný predmet vyšší ako meter.

Kostol v obci Dobrá sa definitívne zosypal k zemi presne na Veľký piatok. „Keď sme sa pripravovali na odchod, prechádzala som sa po našej ulici. Zdalo sa mi, akoby nielen ľudia, ale aj domy plakali. Akoby chceli povedať – prosím, nebúrajte nás. Keďže každý občan prispieval k atmosfére v obci, tá mala dušu. Aj pôvab, hoci sme nemali vydláždené chodníky,“ popisuje obraz vtedajšej dediny Fečkovičová-Lukáčová.

Výstavba vodného diela, ktorú realizovala spoločnosť Váhostav Žilina, trvala viac ako päť rokov. Skončila sa v decembri 1967.

Dôvody realizácie boli jednoznačné: zvýšenie stáleho prietoku pre Chemko Strážske a Drevokombinát Hencovce, desaťnásobné zriedenie odpadových vôd odtekajúcich z chemického priemyslu či nahromadenie vody pre hydrocentrálu. A v neposlednom rade podpora cestovného ruchu na východe krajiny.

Domaša dnes núka turistom, športovcom,... Foto: TASR, Milan Kapusta
Domaša Dobrá Domaša dnes núka turistom, športovcom, dovolenkárom rozmanité vyžitie.

„Bol to projekt. Nemožno povedať, že neúspešný. Teraz tu vďaka Domaši nemáme záplavy, nádrž slúži ako zásobáreň pitnej vody, vyrába sa elektrina, je tu cestovný ruch. V elektrárni si našli prácu ženy aj muži zo Slovenskej Kajne i okolia. Všetko je to pekné, len krivda a bolesť ľudí nepominuli ani po rokoch,“ hovorí Fečkovičová-Lukáčová.

Predtým priemysel, teraz rekreácia

Keď sa výstavba Domaše skončila, rozprestierala sa na ploche 15 kilometrov štvorcových. Bola viac ako 15 kilometrov dlhá, v najširšom bode široká 2,5 kilometra. Jej objem bol 187 miliónov metrov kubických. Najväčšia nameraná hĺbka v čase výstavby dosahovala 28 metrov.

Zatiaľ čo pred viac ako polstoročím mala Domaša najmä priemyselný charakter, dnes slúži predovšetkým turistom, športovcom, dovolenkárom. Je obľúbenou letnou destináciou.

„Na Domaši je rozvinutý vodný šport rôzneho zamerania. Je tu možnosť rekreácie, kúpania sa, rybárčenia, zbierania húb, prechádzok. Cestovný ruch sa v poslednom období na Domaši vskutku rozvíja,“ tvrdí Fečkovičová-Lukáčová.

Zatiaľ čo turisti po príchode na Domašu vidia predovšetkým obrovskú vodnú nádrž, ktorá im núka rôzne možnosti na trávenie voľného času, rodáci zo siedmich zatopených obcí majú pred očami podstatne viac.

Miesto, kde kedysi žili, pracovali, vychovávali deti. Aj preto je Domaša – okrem iného – aj plná zúfalých sĺz.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí Domaše

  1. Loď Bohemia – najväčšia atrakcia Domaše, kotví pred hotelom Garden a núka mimoriadne zaujímavú okružnú plavbu
  2. Wellness – Solaris – priamo na Domaši sa nachádza relaxačný komplex, v ktorom nájdete sauny, jacuzzi, fitness či masáže
  3. Slanské vrchy – sú na skok od Domaše, turisti si v nich prídu na svoje
  4. Prešov – tretie najväčšie mesto na Slovensku, ponúka pestré kultúrne vyžitie, aj preto je známe ako mesto hudby
  5. Kapušany – ležia prakticky hneď pri Domaši, v obci sa nachádza zrúcanina hradu, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou

Dovolenka na Slovensku – tipy na celé prázdniny

  • Pondelok: Svetové Slovensko
  • Utorok: Slovenské moria
  • Streda: Túra a výlet
  • Štvrtok: Tajomné a neznáme
  • Piatok: Historické hotely

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #slovenské moria