Najlepšie krajiny pre ženy: Rebríček na rok 2020. Slovensko chýba

Osem z desiatich krajín, kde sa ženám žije najlepšie, sa nachádza v Európe. Podľa novej správy, ktorú nedávno uverejnil časopis CEOWORLD, sa na vrchole rebríčka umiestnilo Švédsko.

24.07.2020 07:00
debata (8)

Aj druhé miesto patrí severskej krajine – umiestnilo sa tam Dánsko. Tretie je Holandsko a na štvrtom mieste opäť škandinávska krajina – Nórsko, píše Ceoworld.

Schéma diskriminácie žien a zločinov, ktorých sa na nich najčastejšie dopúšťajú, je všade viac-menej rovnaká. V jednotlivých krajinách je však odlišná ich intenzita a objem.

Úlohu pri (ne)dodržiavaní rodovej rovnosti a (ne)vnímaní ženského tela ako objektu zohrávajú regionálne, rasové a sociálno-ekonomické faktory.

Faktom však je, že na svete neexistuje krajina, ktorá by bola stopercentne bezpečná a priateľská pre ženy a ich slobodný život. Pokiaľ ide o rovnaké práva, sociálne začlenenie a pocit bezpečia, niektoré krajiny sú na tom lepšie ako iné.

Časopis CEOWORLD vydal výsledky prieskumu v podobe správy „Najlepšie krajiny pre ženy“ a rebríčka na základe výpovedí 256 700 respon­dentiek po celom svete.

Celkové hodnotenie 156 štátov vzišlo zo vzájomného porovnávania v kategóriách: rodová rovnosť, pomer žien a mužov na politických postoch, pocit bezpečia (ženy nad 15 rokov uvádzali, či sa cítia bezpečne vonku samé v noci), rovnosť príjmov, dodržiavanie ľudských práv, posilňovanie postavenia žien, priemerný počet rokov žien strávených vzdelávaním, počet pracujúcich žien vo veku 25 a viac rokov, stav začlenenia žien do spoločnosti.

  1. Švédsko
  2. Dánsko
  3. Holandsko
  4. Nórsko
  5. Kanada
  6. Fínsko
  7. Švajčiarsko
  8. Nový Zéland
  9. Francúzsko
  10. Nemecko
  11. Luxembursko
  12. Rakúsko
  13. Taliansko
  14. Španielsko
  15. Japonsko

… 152. Niger, 153. Sýria, 154. Čad, 155. Somálsko, 156. Stredoafrická Republika

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #postavenie žien