Smaragd Stredomoria navštívi 40 % turistov oproti vlaňajšku. Hotely sú lacnejšie

Na grécky ostrov Korfu ročne príde okolo dvoch miliónov turistov. Tento rok kvôli koronavírusovej kríze predpokladá 40 percent minuloročnej návštevnosti.

18.07.2020 07:00
dovolenka, more, prázdniny, Korfu, Grécko,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sezóna, ktorú podnikatelia zvyčajne začínajú v apríli, sa tento rok spustila s prvými obnovenými letmi len začiatkom júla.

Aktuálna obsadenosť je do 20 percent, ľudia si však rezervujú pobyty na poslednú chvíľu a situácia sa mení každý deň. Ceny ubytovania v hoteloch môžu byť tento rok aj budúci rok nižšie a rozhodne by nemali rásť.

Na Korfu je zhruba 400 hotelov, pripravených otvoriť ich je asi 215. Prevádzky budú obnovovať postupne.

Ceny ubytovania sú skôr nižšie ako vlani, hotelieri ponúkajú rôzne zľavy. S nižšími cenami sa dá počítať aj budúci rok, ktorý by mal byť z pohľadu turistického ruchu úspešnejší.

Nedá sa ale predpokladať, že by sa dosiahli výsledky z vlaňajška a predminulého roka. Ceny sa odvíjajú od dopytu, na tohtoročnej sezóne nikto nezarobí.

V tomto roku je bezpečnosť oveľa podstatnejšie než cena. Personál je povinný nosiť rúška, musí byť označené dodržiavanie odstupov.

Pre hostí musia byť k dispozícii dezinfekcie. Výrazne sa zvýšila frekvencia upratovania spoločných priestorov.

Naopak, do izieb personál bežne nevstupuje každý deň, to len na želanie hostí. Asociácia aj vláda plánuje pravidelné kontroly dodržiavania všetkých opatrení.

Hotely, ktoré spĺňajú najvyššie štandardy v oblasti hygieny a bezpečnosti sú označené špeciálnym certifikátom.

Aká bude sezóna?

Korfu nemusí byť cieľom len letných dovoleniek, pre poznávacie zájazdy je vhodný aj po zvyšok roka.

Ilustračné foto. Foto: Branislav Benčat
Korfu, dovolenka Ilustračné foto.

Na predĺženie sezóny by však bolo treba okrem iného posilnenie leteckých liniek, povedal zástupca primátora hlavného mesta Korfu Panajotis Varuchas, ktorý má na starosti turizmus.

Štatistiky ukazujú, že vlani priamymi letmi z európskych štátov na Korfu priletelo vyše 1,4 milióna ľudí, lode priviezli viac ako 452.000 turistov.

Najčastejšími návštevníkmi ostrova sú Briti nasledovaní cestovateľmi z Nemecka. Na Korfu prichádza tiež veľa poľských a talianskych turistov, uviedol Varuchas.

Sezóna na Korfu trvá spravidla od apríla do októbra. Predovšetkým hlavné mesto ponúka veľa zábavy aj v ďalších mesiacoch.

Mesto je preslávené veľkým množstvom orchestrov na vysokej hudobnej úrovni, ktoré často účinkujú v uliciach.

Začiatkom roka, pred začatím veľkonočného pôstu, sa na Korfu koná karnevalová sezóna, ktorá trvá štyri týždne. Veľká noc je potom najväčším sviatkom.

Podľa Gabriely Zotou Cáskovej, ktorá na ostrove žije asi 20 rokov, mesto žije tiež v zime. Počas Vianoc sa podľa nej zdobia stromčeky, pečú sa cukrovinky. Len darčeky sa dávajú až 1. januára.

„Predĺženie sezóny by bolo možné, ale nie je ľahké. Nezávisí totiž len od nás. Chýba letecké spojenie, nefunguje tiež mnoho hotelov,“ doplnil Varuchas.

Na Korfu, ktoré má viac ako 100.000 obyvateľov, pracuje v cestovnom ruchu približne 45.000 ľudí, povedal ďalej.

Pre Korfu aj celé Grécko je turizmus kľúčovým odvetvím. Na hrubom domácom produkte sa cestovný ruch v Grécku podieľa viac ako 35 percentami, povedal Varuchas.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Korfu