Hrady s tajomnými strážcami

Čo sa na Slovensku oplatí vidieť? Sú tu ešte miesta, ktoré pôsobia tajomne? Kam sa za nimi vybrať, si v Pravde prečítate každý štvrtok.

16.07.2020 12:00
Čachtice, hrad, kastelánka Foto:
Kastelánka hradu v Čachticiach Katarína Orthová porozprávala legendu o zlatom poklade.
debata (1)

Trojica hradov je od seba vzdialená len niekoľko kilometrov. Jeden je známy grófkou Alžbetou Bátoriovou a zlatým pokladom, ďalší bielou paňou a tretí verným sluhom.

K majestátnej zrúcanine Čachtického hradu vedie cesta z obcí Čachtice aj Višňové. Novinkou tohto leta je turistický vláčik, ktorý turistov naberie v Čachticiach.

Hrad začali stavať v prvej polovici 13. storočia po vpáde Tatárov do Uhorska. Jeho najznámejšou obyvateľkou však bola grófka Alžbeta Bátoriová, ktorá panstvo zdedila v roku 1604 po smrti manžela Františka Nádašdyho.

Grófka týrala a vraždila dievčatá. Pálila ich sviečkami, žeravým železom, pichala ihlicami, polievala na mraze studenou vodou.

No najmä, kúpala sa v krvi mladých dievčat, aby si zachovala mladosť. Grófku uväznili v obytnej veži na Čachtickom hrade, kde zomrela v auguste 1614.

„Existuje ale ešte aj iná, menej známa povesť, ako bača na lúke ovečky pásol,“ upozorňuje kastelánka Katarína Orthová.

Bačovi sa prisnil sen: tajomná pani mu prikázala, aby hľadal hada so zlatým kľúčom, ktorý ho privedie k pokladu.

Bača ju však neuposlúchol a pani sa k nemu vrátila. Tentoraz mu povedala, že poklad nájde ten, kto bude v kolíske z divej čerešne odchovaný. Bačovi sa krátko nato narodil syn a bača mu začal vyrábať kolísku.

Čachtický hrad Foto: Archív Kataríny Orthovej
Čachtický hrad Čachtický hrad

„Keď si spomenul, že mala byť z divej čerešne, už bolo neskoro a doteraz zlatý poklad nik nenašiel,“ hovorí kastelánka.

Traduje sa, že na hrade straší duch grófky Bátoriovej. „V noci sa samy od seba hýbu stoličky. Sama by som tu potme zostať nechcela,“ dodáva Orthová.

Biela pani

Necelých šestnásť kilometrov od Čachtíc sa na 60 metrov vysokej skale vypína Beckovský hrad. Obýva ho takmer sedemmetrový drevený drak Blundus.

Podľa legendy drak žil v hradnej studni hlbokej 27 metrov. Po nociach však tak hlasno chrápal, že v okolí sa nikto nevyspal. Preto päť mladých mužov vzalo muškety, počkali, kým vylezie zo studne, a zastrelili ho.

Iná legenda rozpráva príbeh o mladom gajdošovi a bielej panej. Miestneho chlapca, sirotu, vychovávali vo františkánskom kláštore, jeho prácou bolo pasenie.

Okrem toho rád hrával na gajdách. Raz sa takto spolu so stádom zatúlal až k hradu.

Drevený drak Blundus na Beckove. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Beckov, drak Drevený drak Blundus na Beckove.

Vtedy sa mu zjavila biela pani a porozprávala mu svoj príbeh: Z jej rozmaru dal Stibor zo Stiboríc zhodiť z hradného brala sluhu. Pani za tento hriech po smrti blúdi po hrade.

„Požiadala chlapca, aby jej prišiel zahrať na gajdách každú nedeľu. Za každú hru mu zaplatila zlatou mincou,“ pokračuje v príbehu riaditeľ hradu Beckov Peter Pastier.

Chlapec si postavil dom, založil hospodárstvo, našiel si dievča. Tesne pred svadbou ho však pobláznila márnotratná Beckovanka. Pre ňu zrušil sobáš, prehajdákal majetok, až ho nakoniec opustila.

„Záchranu hľadal na hrade Beckov. Biela pani sa mu však už nikdy nezjavila,“ dopovedal koniec príbehu Pastier.

Biela pani vraj nie je len legendou. „Mnohí ľudia ju údajne videli vo veľkej bašte a dokonca ju aj odfotili. Osobne si myslím, že je to hra svetiel, ale fotografia skutočne existuje a jej autor prisahá, že ju tam naozaj videl,“ tajomne hovorí Pastier.

Hrad Beckov Foto: Peter Hejna
hrad Beckov Hrad Beckov

Verný sluha

Tretie mocné sídlo, hrad Tematín, stojí vysoko v horách Považského Inovca. Dá sa naň dostať od obce Lúka lesnou cestou dlhou 6,1 kilometra alebo od Bezovca cestou dlhou štyri kilometre.

O hrad sa roky stará občianske združenie, vďaka ktorému pamiatka doslova vstáva z popola.

„Okolo hradu dodnes chodí Janko Sekerka. Býval kastelánom hradu, ktorého Mikuláš Berčéni, posledný majiteľ panstva, poveril strážením hradu, kým sa naspäť nevráti. Bolo to v časoch, keď bol hrad obliehaný a Berčéni z neho ušiel tajnou chodbou,“ začína rozprávať legendu Mojmír Choma z občianskeho združenia Hrad Tematín.

Sekerka obchádzal hrad so psom, s veľkými kľúčmi a lampášom. „Mikuláš sa už nikdy nevrátil a traduje sa, že Janko o polnoci chodí okolo so psom Iskrou, s lampášom a štrngá kľúčmi,“ pokračuje Choma s tým, že on Sekerku nevidel, ale dobrovoľníci, ktorí na hrade pracujú, prisahajú, že ducha videli.

„Vídajú plamienok sviečky, ktorý sa mihá medzi hradnými múrmi,“ uzatvára Choma.

Tematín stojí neďaleko hradov Beckov a... Foto: Archív hradu
hrad Tematín Tematín stojí neďaleko hradov Beckov a Čachtice. Po nociach tu vraj chodí verný sluha...

Na Tematíne väznili aj šintavskú bosorku – Annu Rosinu Listiusovú, ktorá sa vyžívala v mučení a vraždení ľudí bez ohľadu na pohlavie či vek.

Tematín začali stavať v polovici 13. storočia, posledná písomná správa, v podstate súpis majetku, pochádza z roku 1721, podľa ktorej na hrade už nič nie je a nestráži ho posádka.

Kam na výlet: 4 tipy v okolí

  1. Moravany nad Váhom – 7,8 km od Lúky stojí nádherný kaštieľ v Moravanoch nad Váhom. Ten po dlhoročnom chátraní prechádza rozsiahlou rekonštrukciou.
  2. Ducové, hradisko – veľkomoravské hradisko.
  3. Podolie, Park miniatúr – v expozícii pod holým nebom je umiestnených viac ako 80 modelov hradov, zámkov, kostolíkov, chát, rozhľadní a rodných domov známych osobností.
  4. Haluzická tiesňava – prírodnú pamiatku vyhĺbil miestny potok, ktorý sa zarezal do málo odolných hornín podložia a vytvoril tak doslova prales.

Dovolenka na Slovensku – tipy na celé prázdniny

  • Pondelok: Svetové Slovensko
  • Utorok: Slovenské moria
  • Streda: Túra a výlet
  • Štvrtok: Tajomné a neznáme
  • Piatok: Historické hotely

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hrady #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #tajomné a neznáme