Aerolínie sa chystajú prepustiť 25 000 zamestnancov. Je to 20 % firmy

Zlé časy pre turizmus, dopravu, letectvo. Aj najväčší svetoví hráči si musia uťahovať opasky. Prepúšťanie zrejme neobíde ani takého dopravného giganta akým je letecká spoločnosť American Airlines.

19.07.2020 07:00
lietadlo, pilot, kokpit, letecká preprava,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Manažment zvažuje, že spoločnosť, v ktorej je zamestnaných 130 000 ľudí, možno odľahčí o takmer pätinu z nich.

Ide najmä o takzvaných zamestnancov prvej línie – z nich okolo 2 500 pilotov a 9 950 letušiek. Nahnuté to má tiež 3 200 pracovníkov údržby, 4 500 zamestnancov servisu vozového parku, 2 900 agentov osobnej dopravy a 1 000 špecialistov na rezervácie.

Najviac zasiahnutou pracovnou skupinou sú letušky, oznámenia o možnom prepustení dostalo 37 % z nich.

Všetky tieto počty sú o 7– až 8-tisíc vyššie ako odhady, ktoré si pripúšťala letecká spoločnosť predtým. Stále je to však lepšie ako u United Airlines, ktoré rozposlali varovné listy 40 percentám svojich zamestnancov.

Zdalo sa, že po prvej vlne ochorenia Covid-19 sa cestovaniu začalo pomaly blýskať na lepšie časy. Generálny riaditeľ leteckej spoločnosti Doug Parker a prezident Robert Isom však v liste zamestnancom podľa Business Insider uviedli, že dopyt začal opäť klesať, keďže v mnohých štátoch USA sa objavili ďalšie infekcie.

Zamestnávateľ mnohým pracovníkom doručil správu o možnom prepustení, nie všetci však nakoniec dostanú výpoveď. American Airlines sa budú usilovať znížiť počet prepustených opatreniami ako predčasný odchod niektorých zamestnancov do dôchodku alebo predĺženie dovolenky.

Aerolínie pripúšťajú, že ak sa situácia v doprave zlepší a dopyt stúpne, opatrenia zmierni. Zároveň však uviedli, že neočakávajú úplné uzdravenie sektora, kým nebude k dispozícii účinná vakcína alebo liečba nového koronavírusu.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #aerolinky #letecká spoločnosť #koronavírus #Covid-19