Z kaštieľa spravil château gbeliansky rodák

Útulné, luxusné, atraktívne. Ktoré historické hotely v našej krajine stoja za návštevu? Tipy Pravdy si môžete prečítať každý piatok.

17.07.2020 12:00
Château Gbeľany Foto:
Kaštieľ je romantickým miestom na svadby.
debata

Novovzniknuté stavby môžu byť ultramoderné, nízkoenergetické a vysoko ekologické, no sú ako nepopísaný list papiera, všetko majú ešte pred sebou. Starobylé budovy si vyžadujú renováciu a starostlivosť, ale zato ponúkajú neopakovateľnú atmosféru minulosti.

História barokového kaštieľa v malebnej obci Gbeľany na južnom okraji Kysuckej vrchoviny, len pár kilometrov od Žiliny, sa začala písať v polovici 18. storočia.

Dnes v tejto zrekonštruovanej budove uprostred nádherného anglického parku sídli štvorhviezdičkový hotel Château Gbeľany.

Majitelia

Minulosť Gbelian siaha do roku 1362. Obec mala niekoľko majiteľov, podobne ako tamojšie panstvo. Prvá zmienka o barokovom kaštieli je z roku 1756, takmer 60 rokov mali gbelianske panstvo v rukách Szerényiovci.

Panstvo sa zameriavalo najmä na chov dobytka a ťažbu dreva z malofatranských lesov. Príjmy malo aj z čapovania liehových nápojov či z vyberania mýta v Terchovej a Strečne.

Ďalší majitelia, Nyáriovci zo Sučian, ihneď začali s obnovou kaštieľa a pravdepodobne práve oni založili park, ktorý ho dodnes obkolesuje.

Posledným šľachtickým rodom, ktorému patrilo gbelianske panstvo, boli Majláthovci. Ferdinand sa po svadbe s Hubertou pustil do renovácie budov. Kaštieľ si však dlho neužil, ako 38-ročný zomrel na infarkt.

Historická podoba kaštieľa a okolia. Foto: Château Gbeľany, archív
Château Gbeľany Historická podoba kaštieľa a okolia.

Mladá vdova sa znova vydala. S novým manželom žili v kaštieli do konca druhej svetovej vojny. Pred frontom odišli do Budapešti a neskôr do Švédska.

Budova prešla do vlastníctva štátu. „Tesne po vojne v kaštieli sídlili žandári. Zasadal tu aj národný výbor, bola tu základná škola a ako posledná pred reštitúciou v roku 1996 v ňom sídlila správa CHKO Malá Fatra,“ hovorí Adriana Janíčková, dcéra terajších vlastníkov, ktorá pracuje v hoteli ako marketingová manažérka.

Znovuzrodenie

"Keď bola budova kaštieľa s parkom na predaj, súčasný majiteľ vycítil šancu vdýchnuť tejto výnimočnej budove v jeho rodnej obci nový život,“ spomína Janíčková.

Upadajúci kaštieľ kúpili a citlivo zrekonštruovali manželia Janíčkovci a v roku 2016 ho otvorili ako hotel, ktorého krstnou mamou sa stala speváčka Mária Čírová.

Podarilo sa im prepojiť barokovú historickú budovu s modernými prístavbami, v ktorých sa dnes nachádza reštaurácia a wellness. „Samotná prestavba trvala iba 20 mesiacov, predchádzala jej však rovnako dlhá fáza projektovania, vybavovania povolení a konzultácie s pamiatkovým úradom,“ hovorí Peter Janíček, majiteľ hotela, ktorý ako skúsený stavbár na celú rekonštrukciu dozeral.

Okolie hotela. Foto: Château Gbeľany
Château Gbeľany Okolie hotela.

Prístavby sú strohé stavby z dreva, podľa pamiatkarov by totiž moderné napodobeniny historickej budovy nepôsobili vierohodne. Výnimočným robí hotel Château Gbeľany tiež prekrásny park.

„Väčšie zásahy sme v ňom nerobili. Obnovili sme už existujúce schody a chodníky, nanovo sme na pôvodných základoch postavili skleník. Ten dnes slúži na svadobné obrady,“ hovorí Janíčková.

"Hotel sa pýši viacerými zeleným riešeniami – kúri sa drevnou štiepkou, elektrinu sčasti vyrábajú fotovoltické články a vo väčšine izieb sa vzduch chladí za pomoci studenej vody z pôvodnej studne. Vodou, ktorá odovzdá chlad, sa polieva park,“ približuje Janíčková.

Za stavbu, rekonštrukciu a dizajn získal Château Gbeľany domáce aj medzinárodné ocenenia. Pýši sa cenou Stavba roka 2015 za rekonštrukciu, cenou Fénix ministerstva kultúry za obnovu kultúrnej pamiatky a od federácie asociácií hotelov Heritage hotels of Europe získal v celoeurópskej konkurencii ocenenie za dizajn.

Huberta

Hotel ponúka svojim klientom rôzne druhy izieb. Na výber sú moderné izby s lodžiami s výhľadom do parku, izby de luxe ladené v historizujúcom štýle aj štandardné izby v podkroví s priznaným 250-ročným barokovým krovom.

Izba s priznaným 250-ročným barokovým krovom. Foto: Château Gbeľany
Château Gbeľany, Izba s priznaným 250-ročným barokovým krovom.

Historický krov a zábradlie z lipového dreva na prvom poschodí sú jediné dva interiérové prvky, ktoré sa zachovali podnes. Zábradlie dokonca po ére socializmu ostalo natreté nazeleno a pri rekonštrukcii farbu odstraňovali reštaurátori.

Drevené schodiská v mezonetových izbách aj v spoločných priestoroch hotela sú vyrobené zo stromov z parku, ktoré museli vyrezať, lebo ohrozovali budovu.

Zaujímavosťou niektorých izieb sú kúpeľne bez steny, ktoré sú od postele oddelené len závesom, prípadne je kúpeľňa priamo súčasťou izby. Dôvodom takéhoto riešenia bola snaha zachovať vnútorný priestor v pôvodnom stave.

Klienti hotela aj návštevníci, ktorí tu nie sú ubytovaní, môžu relaxovať v saunách, pri bowlingu, vo vírivkách či v bazéne.

Vynikajúcimi priestormi na oslavy či firemné akcie sú salóniky v historickej budove, ale aj pivnica kaštieľa.

Zaujímavosťou niektorých izieb sú kúpeľne bez... Foto: Château Gbeľany
Gbeľany - Zaujímavosťou niektorých izieb sú kúpeľne bez steny, ktoré sú od postele oddelené len závesom.

Užijú si aj chuťové poháriky. Špecialitou šéfkuchára je panenka z diviaka s cibuľovým pyré, makadamiovými orechmi a borievkovou omáčkou. „Jedlá z diviny sa v našom menu objavujú pravidelne a odkazujú na grófku Hubertu Majláthovú, ktorá rada poľovala,“ spresňuje Janíčková.

Pripomienkou Huberty je aj auto umiestnené v lobby bare hotela. Grófka bola známa ako pokroková žena, ako jedna z prvých šľachticov sa preháňala po cestách s konskými silami pod kapotou.

Kam na výlet: 4 tipy v okolí

  • 1/ Vodné dielo Žilina – oddychová zóna ponúka viaceré športové strediská. Okolím prechádza cyklotrasa, ktorá vedie z Budatína do Strečna.
  • 2/ Asfaltové jazero – Nezbudská Lúčka je známa najbohatším výskytom prírodného asfaltu a jediným lomom na jeho ťažbu v Európe.
  • 3/ Rozhľadňa na vrchu Špicák pri Strečne – ponúka pôsobivé výhľady na Žilinskú kotlinu, Malú Fatru, Strážovské vrchy a pri dobrej viditeľnosti až na štyri hrady – Strečno, Budatínsky, Lietavský a Starý hrad.
  • 4/ Stredoveký kostolík sv. Štefana Kráľa – Najstaršia architektonická pamiatka v Žiline.

Dovolenka na Slovensku – tipy na celé prázdniny

  • Pondelok: Svetové Slovensko
  • Utorok: Slovenské moria
  • Streda: Túra a výlet
  • Štvrtok: Tajomné a neznáme
  • Piatok: Historické hotely

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #historické hotely