Hrad krvavej grófky pozná celý svet

Čachtický hrad za veľký záujem návštevníkov vďačí svojej poslednej panej, Alžbete Bátoriovej. Ľudia sú zvedaví na miesta, kde žila legendami opradená grófka. Návštevnosť v posledných rokoch dvojnásobne zvýšil aj film Juraja Jakubiska Bathory, ktorý vykreslil čachtickú paniu inak ako údajnú tyranku a vrahyňu mladých žien.

09.07.2011 06:00

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto:
Čachtický hrad, ktorého poslednou paňou bola Alžbeta Bátoriová, ktorej život je opradený legendami.
debata

,,Film možno zapôsobil, ale chodilo sem veľa návštevníkov aj predtým. Krvavá, tajomná história Bátoričky stále láka. Všetci na Slovensku túto legendu poznajú a dosť je známa aj v zahraničí, sme prekvapení, že ju poznajú ďaleko, ďaleko za hranicami republiky," vraví starostka Čachtíc Anna Ištoková.

Hrad je postavený na vrchu v najsevernejšom cípe Podunajskej nížiny, kde si podávajú ruky Malé a Biele Karpaty. Toto miesto obývali ľudia už v praveku, pred 30-tisíc rokmi. Samotné panstvo vzniklo niekedy v 13. storočí. Alžbeta Bátoriová bola jeho poslednou obyvateľkou. Pochádzala z vplyvného rodu uhorských šľachticov. Za kruté zaobchádzanie a usmrtenie mladých žien ju odsúdili v roku 1611 na doživotné väzenie práve na Čachtickom hrade, kde o tri roky neskôr zomrela. Po nej tu bývali už len drábi a kasteláni. Na konci 18. storočia hrad vyhorel a odvtedy sa postupne mení na ruiny.

Čachtický hrad sa nikdy nestal prepychovým sídlom, kaplnka bola jeho jedinou zdobenou časťou. Dnes návštevníkom ponúka len kamenné ruiny, veľa toho ponecháva na ich predstavivosť. Pri bráne visí upozornenie, že vstup je na vlastné nebezpečenstvo, ľudí to však od prehliadky miesta, kde žila svetoznáma, údajne veľmi vzdelaná grófka, neodrádza. Už čoskoro by sa navyše mala situácia zmeniť a hrad by mal byť turisticky ešte atraktívnejší. Obec Čachtice ako súčasný vlastník hradu pripravuje jeho opravu za 2,5 milióna eur.

,,Máme už podpísanú zmluvu o získaní nenávratného finančného príspevku z eurofondov, momentálne pripravujeme verejnú súťaž na dodávateľa. Chceme predovšetkým stabilizovať hradné múry a prekryť kaplnku," hovorí o plánoch starostka Čachtíc.

K hradu sa dnes dá dostať dvoma spôsobmi – z Čachtíc alebo zo susednej obce Višňové. Z Višňového je prístup komplikovanejší – strmé asi 40-minútové stúpanie po kamenistom chodníčku.

Z Čachtíc je stúpanie podstatne miernejšie. Svahy pod hradom pokrýva lesostep, kde pri troche šťastia možno zhliadnuť vzácne jašterice či kobylky. Hrad ponúka aj nádherný výhľad na karpatské svahy, kopanice Myjavskej pahorkatiny a Považský Inovec. Vstup naň je bezplatný.

Užitočné rady

  • Vstup na hrad je bezplatný, ale na vlastné nebezpečenstvo. Z múrov sa môžu uvoľniť kamene, preto treba byť opatrný.
  • Na výstup je vhodná turistická obuv, treba sa pripraviť aj na strmšie úseky.
  • Hradný vrch je národnou prírodnou rezerváciou, je zakázané trhať a poškodzovať rastliny.
  • Auto je najlepšie odstaviť na parkovisku pri Draškovičovom kaštieli (na miestnom námestíčku). Miesto na zaparkovanie je aj na polceste k hradu, ale za státie tam hrozí pokuta.
  • V blízkosti Draškovičovho kaštieľa je možnosť ubytovania v zrekonštruovaných priestoroch, kde je aj reštaurácia.

Ďalšie atrakcie v Čachticiach a okolí

  • Múzeum v Draškovičovom paláci – expozícia je nanovo inštalovaná. V sklenej skrinke prístupnej zo všetkých strán sú vystavené šaty Alžbety Bátoriovej. Podľa dobového portrétu ich reštaurátori zhotovili v roku 2008, robili na nich rok a použili materiály a postupy, ako sa šili šaty na prelome 16. a 17. storočia. Všetko je ručná práca, látky sú ručne farbené a do čipiek je vtkaná zlatá niť.
  • Čachtická fara – tu sa 10. augusta 1847 uskutočnilo štvrté a zároveň posledné zhromaždenie spolku Tatrín, na ktorom sa rozhodlo o konečnej podobe spisovnej slovenčiny. Pamiatkou na tieto dejinné udalosti je tabuľa na čachtickej fare a obec si ich každoročne pripomína začiatkom augusta spomienkovou slávnosťou.
  • Očkov neďaleko Čachtíc je významnou archeologickou lokalitou, kde sa nachádza kniežacia mohyla z mladšej bronzovej doby, najväčšie nálezisko svojho druhu na území Slovenska. Mocného a bohatého vojenského náčelníka tu pochovali s obradmi, ktoré sú porovnateľné s pohrebnými zvyklosťami z čias starého Grécka.
  • V Podolí, ďalšej obci neďaleko Čachtíc, sa nachádza ojedinelý park miniatúr. Predstavuje rekonštrukcie hradov a zámkov v podobe, akú mali pred 300 až 500 rokmi, nie to, čo z nich môžu ľudia vidieť dnes.
  • V prípade slnečného počasia dobre padne návšteva prírodných kúpalísk v areáli Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom.
debata chyba