K prameňu pri Bardejove sa prichádzajú ľudia zázračne uzdravovať

Zaujímavú minulosť spojenú so zázračnými udalosťami má obec Šašová v Nízkych Beskydách neďaleko Bardejova. V blízkosti gréckokatolíckeho chrámu Zosnutia presvätej Bohorodičky sa nachádza prameň, ktorému sú pripisované zázračné účinky na očné choroby.

26.07.2020 11:00
debata

Pôvodne mali veriaci drevený chrám, ktorý stál za dedinou. V prvej polovici 19. storočia sa rozhodli postaviť si murovaný priamo v obci.

„Nemali však pozemok, preto požiadali miestneho zemepána, aby im ho na tento účel predal. Bol však skúpy a nechcel im ho predať. Keď sa niekoľkokrát milostivý obraz Presvätej Bohorodičky zjavil na mieste, kde je teraz postavený chrám, nakoniec pozemok daroval,“ priblížil starosta obce Jozef Vargovčík.

„V roku 1779 pápež Pius VI. vydal pápežské breve o udelení plnomocných odpustkov pre chrám v Šašovej na sedem rokov. Spomína sa, že v blízkosti chrámu je prameň, ktorý má zázračné liečivé účinky. Kaplnka nad prameňom bola postavená až v roku 1888. Je rovnako ako chrám zasvätená sviatku Zosnutia presvätej Bohorodičky,“ uviedol miestny gréckokatolícky kňaz Radoslav Tóth.

Prameň má podľa jeho slov podobu studne, z ktorej si chodia ľudia načerpať vodu. Písomné zmienky o uzdravení z chorôb sa podľa jeho slov nezachovali. „Ľudia si berú vodu a možno ani nepostrehnú jej zázračný účinok. Nie je to zdokumentované, ale je to možné, ja tomu verím,“ skonštatoval Tóth.

V polovici augusta, v deň sviatku Zosnutia Bohorodičky sa v obci schádzajú veriaci z blízkeho i širokého okolia.

„Samotná mariánska púť sa začína tým, že ide procesia od chrámu, od milostivej mariánskej ikony ku kaplnke, kde sa koná posvätenie vody,“ priblížil Tóth.

Podľa Vargovčíka sa pri prameni zastavujú počas celého roka cyklisti aj tí, ktorí obcou prechádzajú autom.

„Počas slávností je tu samozrejme oveľa viac ľudí. Prichádzajú preto, že je to odpustové miesto. Starší obyvatelia si spomínajú na to, že v minulosti sa tu schádzalo veľmi veľa ľudí. Chodili zo susedných obcí cez les na koňoch s vozmi a podobne,“ dodal starosta obce.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zázrak #prameň