Ultimátny zoznam: Toto musí raz za život vidieť každý Európan

Starý kontinent má na pomerne malej ploche tisíce prírodných unikátov a nádherných architektonických výtvorov.

31.07.2020 07:00
Azory, ostrovy, kráter, jazero, jazerá, Foto:
Azorské jazerá Sete Cidades.
debata (8)

História, romantika, kultúra – a to všetko navzájom len na skok od seba. Málokto navštívi všetky miesta, stránka European Best Destinations preto pripravila zoznam top 20 zážitkov v Európe podľa hlasovania tisícov turistov.

Ktoré z nich ste zažili a navštívili? Pozorovanie delfínov na Madeire? Kurz prípravy čokolády s majstrom v Bruseli? Obdivovanie aurory na Islande?

Azory

Portugalské ostrovy sa síce nachádzajú v strede Atlantického oceánu, no patria k Európe. Sú čarovné a ich dramatická krajina s čistou bujnou zeleňou vyráža dych. Návštevníkov fascinujú napríklad dve jazerá v kráteri hlavného ostrova Sao Miguel, z ktorých menšie je na ostrovčeku v tom väčšom.

Rovaniemi

V meste, kde býva Santa Claus, sa Vianoce nikdy nekončia. Atrakciami vo fínskom mestečku sú okrem Santovej dielne a domu aj jazdy snežnou krajinou na saniach či skútroch.

Meteora

Ak má niekto rád nadhľad, toto miesto je to pravé. Grécka Meteora je jedným z najpozoruhod­nejších miest na svete – pravoslávne kláštory sú tu postavené na neuveriteľne vysokých a strmých skalách.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Greece • Travel • Relax (@greece_passion),

Amsterdam

Kto má chuť na romantickú plavbu po kanáloch jedného z najkrajších miest v Európe, nemusí chodiť do Benátok. Amsterdam je ideálnym pre milovníkov oddychu, nákupov, múzeí, jazdy na bicykloch a výletov loďou.

Národný park Krka

Chorvátske poklady neležia len na pobreží. Tento park s rozlohou 110 km2 je pravdepodobne jedným z najkrajších zázrakov sveta. Malebné kaskády sa pohrávajú s vodou, ktorá končí v tyrkysových jazierkach.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Krka National Park (@krkanationalpark),

Istanbul

Mesto na dvoch kontinentoch, na oboch stranách Bosporskej úžiny. Vzniklo v 7. storočí pred Kristom ako grécka obchodná osada. Približne 16 storočí bolo hlavným mestom Východorímskej, Byzantskej, Latinskej aj Osmanskej ríše.

Zakynthos

Pláž Navagio s jej typickým vrakom lode je symbolom celého ostrova, ktorý sa vyznačuje teplým morom, bielymi piesočnatými plážami a slnkom svietiacim skoro po celý rok.

Plitvické jazerá

Chorvátsky Národný park Plitvické jazerá označili cestujúci z celého sveta za najkrajší národný park v Európe.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kelly Urig | BoldlyGoTravel (@chicawanderlust),

Londýn

Centrum kultúry, histórie, architektúry, umenia, módy, hudby, nakupovania… Načo viac opisov?

Algarve

Pláž v Benagilskej jaskyni patrí medzi najkrajšie v Európe. Je skrytá, prístupná je len loďkou od mora. Strop jaskyne má v sebe dieru, ktorou osvecuje slnko svojimi lúčmi piesok, podľa toho ako cestuje po oblohe.

Viedeň

Jednou z top atrakcií rakúskej metropoly je legendárne ruské koleso, jedno z najkrajších a z najstarších ruských kolies v Európe.Z jeho 65-metrovej výšky je úžasný výhľad na celú historickú metropolu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kate (@kate4856k),

Porto

Portugalská legenda, druhé najväčšie mesto v krajine, sa rozprestiera pozdĺž ústia rieky Douro. A práve plavba po nej je nezabudnuteľným zážitkom, ktorý si dopriali aj viaceré známe osobnosti ako Andy Mac Dowell.

Údolie Dordogne

Údolie je určite jedným z najkrajších regiónov Európy s neuveriteľnými miestami. Obec Rocamadour patrí medzi najkrajšie dediny vo Francúzsku s jej Bazilikou sv. Sauveuru, stredovekou pevnosťou Castelnau-Bretenoux a hradom Montal.

Eiffelova veža

Ikonická pamiatka je úchvatná zdola, ale aj výhľad z nej. A jej staviteľ, Gustave Eiffel, si takýto pohľad na Paríž pod sebou mohol užívať každý deň, keďže si na vrchole veže postavil byt.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa asami* (@asami_tia_512),

Pisa

Zachyťte ju, lebo nakoniec naozaj spadne! A tak vznikajú legendárne, aj keď klišé fotky. Veža sa nakláňa už takmer celé tisícročie, lebo ju postavili na mäkkej pôde, no čo ak sa práve teraz pozeráme na jej posledné sekundy? Radšej ju zvečniť.

Jazero Bled

Jedno z najkrajších jazier uprostred hôr s jedným z najkrajších ostrovov s kostolom. Slovinský poklad v Alpách.

Braga

Portugalsko je výnimočná krajina, pravdepodobne jedna z najkrajších krajín na svete. Každoročne ho navštevujú milióny turistov a navštevujú mestá Lisabon a Porto a užívajú si nádhernú dovolenku pod slnkom na Algarve. Na vrchu človek nadobudne nadhľad, a preto aj významné pamiatky a náboženské stavby vyrastali práve na vyvýšených miestach. Výborným príkladom sú „schody do neba“ k chrámu Bom Jesus do Monte.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dreambooks Portugal (@dreambooks_pt),

Reykjavík

Od septembra do polovice apríla budete mať možnosť vidieť na Islande mimoriadny úkaz – polárnu žiaru.

Florencia

Dávid má 500 rokov, a stále vyzerá k svetu. Dokonalá socha, majstrovské dielo renesancie vznikla pod rukami Michelangela, ktorý ho vyrezal z gigantického bieleho mramoru

Ostrovy Burano a Murano

Hneď vedľa slávnych Benátok sú menšie ostrovy známe svojimi pestrofarebnými domami, ktoré sa odrážajú v kanáloch. A objavte krásu skla v slávnej sklárni na Murane.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Takamasa Ichikawa (@icchy37),

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa