Údolie slonov a sloníčat? V Prahe!

Údolie slonov je najrozsiahlejší a najdrahší areál v takmer 90-ročnej histórii pražskej zoo. A túto jar sa tu narodili dve malé sloníčatá Lakuna a Amalee, ktoré sú tu momentálne absolútnym ťahákom najmä pre malých návštevníkov!

, 05.08.2020 07:00
slon, slonica, mláďa, zadok, zoo Foto:
Marcové sloníča vážilo pri narodení 92 kg, májové bolo ťažšie, malo 124 kíl. Občas ich unaví letná horúčava.

Vitajte vo svete ázijských slonov. Áno, ázijských, ktoré sa odlišujú od slonov afrických. Na zemi totiž žijú slony len v Ázii a v Afrike. Ázijské slony patria do druhu slon indický a líšia sa od svojich afrických príbuzných niektorými nápadnými znakmi.

Indický slon má chobot zakončený jedným hmatovým prstíkom, zatiaľ čo "Afričan“ tam má dva. Ázijské slony majú na čele dva výrazné hrbole a majú len malé, nenápadné kly. Aj to obyčajne iba samce.

Na ostrove Cejlón má kly napríklad len každý desiaty slon. Aj preto sa tu slony nevraždili pre slonovinu tak ako v Afrike, kde majú slony oboch pohlaví veľmi výrazné, dlhé kly.

Na zadných nohách má ázijský slon štyri nechty, africký len tri. Samozrejme, ázijské slony nie sú také mohutné a majestátne ako slony v Afrike.

Samce Max a Rudi sú už väčšie slony, narodili... Foto: Dávid Popovič
slon, slony, samce, zoo Samce Max a Rudi sú už väčšie slony, narodili sa v roku 2016.

Pri pití je pre dospelého slona zásadný chobot. Neslúži však ako slamka, ktorou by zviera nasalo vodu do brucha. Slon do chobota iba naberie vodu a tú si následne vstrekne do tlamy.

Mimochodom, sloní chobot obsahuje 150-tisíc svalových snopcov a výrastok v podobe prstíka má obrovské množstvo nervových zakončení.

Aj vďaka tomu je sloní chobot silný a citlivý a slon ním dosahuje výnimočnú presnosť pohybov a schopnosť manipulovať s drobnými predmetmi. Dokáže ním zodvihnúť 350 kg ťažký predmet alebo zlomiť strom. Nabrať vodu, hlinu aj piesok a opätovne ich rozstreknúť či rozprášiť do priestoru.

Rozlišuje pachy lepšie ako pes! Vníma a opätuje aj najjemnejšie dotyky, vie chobotom pohladiť. Často to môžeme pozorovať u samíc, ktoré sa láskyplne dotýkajú svojich mláďat.

Čo sa týka klov používaných na obranu, útok, ale aj ako nástroj, napríklad na lúpanie kôry zo stromov, aj slony sú ľaváci alebo praváci, čiže jeden zo svojich klov uprednostňujú.

Po tom, čo sa sloníča prebudilo po osviežujúcom... Foto: Dávid Popovič
slon, slonica, sloníča, mláďa, zoo, zadok, chvost Po tom, čo sa sloníča prebudilo po osviežujúcom spánku, odkráčalo s matkou do tieňa.

Koľko taký slon zožerie? Podľa informácií z pražskej zoologickej záhrady je to v sezóne až 100 kg zeleného krmiva, 85 kg kíl vetiev, 30 kíl sena a slamy, 8 kíl granúl a zrna a 4 kilá pečiva.

V roku 2020 sa pražské stádo rozrástlo o dve slonie samičky. Slonici Tamare sa v marci narodila „dcéra“ a slonici Janite sa v máji taktiež narodila slonia samička. Otcom oboch je samec Ankhor. V priaznivom počasí možno sloníčatá pozorovať vo výbehu od 11. do 16. hodiny.

Nie sú to prvé slonie mláďatá, ktoré sa narodili v pražskej zoo. Aj samčekovia Max a Rudi sa tu narodili v apríli a októbri 2016. Ich matkami sú tiež Tamara a Janita.

S pôrodmi slonov tu už chovatelia majú svoje skúsenosti. Všetky slony z tohto viacpočetného stáda majú svoje vlastné informačné tabuľky, ktoré o nich sympaticky prezrádzajú aj typické poznávacie znaky.

V stáde je najstaršou slonica Gulab, narodená v roku 1959, ktorá pricestovala do pražskej zoo z indického pracovného tábora v roku 1966. Je jednou z najstarších obyvateliek pražskej zoo vôbec. Hodnotia ju ako priateľskú, ale vzhľadom na vek je to už konzervatívna stará dáma a má rada svoj pokoj.

Viacnásobné matky – „dlhonohá“ Janita a „vlasatá“ Tamara sú polovičné sestry, slonice, ktoré pochádzajú zo Srí Lanky, zo známeho slonieho sirotinca v Pinnawale. Tam sa v zajatí v rokoch 2004 a 2005 už narodili.

V Pinnawale žije najväčšie slonie stádo chované v zajatí na svete – takmer deväťdesiat slonov. Do Prahy pricestovali z Cejlónu obe slonice naraz. Tamara má napríklad rada ovocie a škrabkanie po jazyku, je priateľská, submisívna a komunikatívna – často rada trúbi a píska. Janitu zasa považujú za pohodovú a sebavedomú.

Podľa hinduistov stojí okolo okrajov sveta osem... Foto: Dávid Popovič
slon, slony, kresba Podľa hinduistov stojí okolo okrajov sveta osem párov slonov, ktoré nesú celý svet na svojich chrbtoch. Každá skupina stráži zverený úsek vesmíru. Keď sa pohnú, vzniká zemetrasenie.

Sloní samec Ankhor sa narodil v roku 1983 v Mjanmarsku, ale do Prahy prišiel až v roku 2014 z berlínskej zoo. Je už otcom mnohých sloních mláďat. Nuž, a z dospelých slonov je tu potom ešte najväčšia slonica zo všetkých, Shanti, ktorá sa narodila v sedemdesiatom šiestom v Indii.

Je aj známou herečkou, pretože sa objavila v roli slona Bimba v slávnom seriáli Pan Tau v diele Poplach v oblakoch. Tento diel sa nakrúcal v roku 1978 a Shanti bola v tom čase hravým sloníčaťom.

Ale poďme k najväčšiemu ťaháku, ku čerstvým sloním mláďatkám. Marcové sloníča vážilo pri narodení 92 kg, májové bolo ťažšie, malo 124 kíl. Hovoria im slonie princezné.

Staršiu pomenovali Lakuna, čo v sinhálčine, jazyku používanom na Srí Lanke, znamená „dobré znamenie“. V deň jej narodenia totiž riaditeľ pražskej zoo absolvoval operáciu. Amalee je meno bez konkrétneho významu, ktoré o jediný hlas vyhralo hlasovanie u chovateľov slonov.

Život slonov a najmä malých hravých sloníčat z pražského Údolia slonov možno pozorovať aj prostredníctvom kanála na Youtube na internete. Verte, že ak máte zlý deň, pohľad na hravé sloníčatá vám ho zlepší!

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #sloníčatá #slon #Praha #exotika