Osem miest, kde 'izolácia' zašla do extrému

Slovo izolácia je určite jedným z najfrekventovanejších výrazov tohto roka. Celý svet sa podrobil vzájomnej izolácii - oddelili sa národy, oddelili sa susedia aj rodiny.

07.08.2020 07:00
debata (1)

Niektoré komunity však žijú izolovanie po celé storočia a sú na to úplne zvyknuté. Od ostatného sveta ich delia stovky kilometrov oceánu, žijú na nepreniknuteľných a ťažko dostupných miestach.

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha leží uprostred južného Atlantického oceánu a je najodľahlejším obývaným ostrovom planéty. Britské zámorské územie má iba 245 obyvateľov. Tento malý ostrov má v strede aktívnu sopku, je bez letiska a je prístupný iba loďou z Južnej Afriky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Nanook (@nanook.travel),

Barrow, Aljaška

Mesto Barrow sa nachádza nad polárnym kruhom a je najsevernejším mestom Spojených štátov. Nevedú doňho žiadne cesty, dostať sa k nemú dá len vzduchom alebo po mori. Barrow je známy tým, že počas zimy sa na dva mesiace ponorí do temnoty, od mája do júla zasa zažíva celodenný slnečný svit.

Veľkonočný ostrov

Vďaka takmer 2000 kilometrom, ktoré oddeľujú Veľkonočný ostrov od najbližšieho osídleného ostrova smerom na východ a 3500 kilometrom, ktoré ho delia od ďalších ľudí na západe, je to jedno z najizolovanejších miest na planéte. Aj napriek tomu je tento ostrov známy vďaka svojim obrovským sochám moai.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa JÁ PRO CHILE by Primetour (@japrochile),

Stanica McMurdo, Antarktída

Stanica McMurdo je jedným z posledných miest, na ktoré sa dá dostať loďou v Antarktíde. V lete tu žije približne 1200 ľudí a v zime, keď udrú tvrdé mrazy, osadenstvo klesne na počet 250. Stanicu obývajú vedci a výskumníci, ale aj civilisti, ktorí udržiavajú malé mesto v chode, aj keď je všetko zmrazené.

Údolie Javari, Brazília

V údolí Javari sa sústreďuje niekoľko domorodých amazonských kmeňov. Žijú tradičným spôsobom života a oblasť má špeciálny status a občas ju vedci pozorujú zo vzduchu.

Pitcairnove ostrovy

Jediné britské zámorské územie nachádzajúce sa v južnom Tichom oceáne majú menej ako 100 obyvateľov. Je bez pristávacej dráhy, a tak musia nádejní návštevníci najskôr odletieť z Tahiti na ostrov Mangareva vo Francúzskej Polynézii a potom sa dopraviť nákladnou loďou do subtropického raja Pitcairnových ostrovov.

Ittoqqortoormiit, Grónsko

Celé ľadové Grónsko je najmenej obývanou obývanou krajinou na Zemi, ale Ittoqqortoormiit je jedným z najosamotenejších miest v celej krajine. Malá dedinka Ittoqqortoormiit, ktorá leží na okraji rozsiahleho národného parku Severovýchodné Grónsko, nemá žiadne autá, autobusy ani vlaky. Jeho obyvatelia sa prepravujú medzi farebnými budovami pešo alebo psím záprahom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Polar Mary (@polar_mary),

Ojmjakon, Rusko

Mesto je známe ako najchladnejšie obývané miesta na svete, nachádza sa len pár stoviek kilometrov od polárneho kruhu a extrémnu zimu tu ma na svedomí jeho vysoká nadmorská výška. Kto sa sem chce dostať, musí najprv letieť do Jakutska alebo do Magadanu a potom následne šoférovať takmer 900 kilometrov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa GrndCtrl | Drone Zone (@grnd_ctrl),

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #izolácia