Oravské more s ostrovom

Slovenské moria, to sú jazerá, priehrady či tajchy. Kde sa dá najlepšie kúpať alebo stráviť voľný čas? Také tipy vám Pravda prináša každý utorok.

28.07.2020 12:00
Slanický ostrov, Oravská priehrada Foto:
Unikátny Slanický ostrov z vtáčej perspektívy.
debata (2)

Patrí jej niekoľko prvenstiev. Je najväčšou vodnou nádržou na Slovensku – rozprestiera sa na ploche 34,39 štvorcového kilometra.

A aj najobjemnejšou – jej objem je 375,2 milióna kubických metrov. Pod jej hladinou však leží rodisko Antona Bernoláka i historické centrum Námestova. Oravská priehrada.

Jedna z našich najväčších vodných dominánt je obľúbeným turistickým strediskom. Je zasadená do nádhernej prírodnej scenérie na severe krajiny a každoročne ju navštívia tisícky turistov. Tí ju volajú aj Oravské more.

Ostrov umenia

Oravská priehrada patrí k najznámejším vodným plochám na Slovensku. Jej najväčšou výhodou je, že sa odtiaľ môžete vybrať na množstvo zaujímavých výletov, uvidíte obľúbený Oravský hrad a zájsť môžete aj do susedného Poľska.

Je to ideálne miesto na dovolenku s deťmi – okrem kúpania im môžete vymyslieť množstvo iných aktivít. Jednou z najväčších atrakcií je Slanický ostrov, ktorý tiež nazývajú aj Ostrovom umenia.

Je poslednou dodnes zachovanou spomienkou na zaplavené dediny. Pôvodne to bol vrch nad obcou Slanica, kde stojí Kostol povýšenia Svätého kríža z 18. storočia.

V jeho vnútri sa nachádza stála expozícia Oravskej galérie – Slovenská tradičná ľudová plastika a maľba. V exteriéri ostrova vzniklo lapidárium Oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia.

Neďaleko kostola je bývalá hrobka, v ktorej nájdete expozíciu venovanú výstavbe priehrady a histórii zatopených obcí.

„Miesto uprostred nádhernej krajiny nemá obdobu na Slovensku ani v strednej Európe. Najbližšie vozia návštevníkov do expozícií a na výstavy lode v Benátkach,“ povedala pre Pravdu Eva Ľuptáková, riaditeľka Oravskej galérie v Dolnom Kubíne.

Na ostrove si okrem týchto výstav môžete pozrieť aj pomník Antona Bernoláka, ktorý sa narodil v dnes už zatopenej Slanici. Pomník bol v minulosti vystavený najprv tam a na Slanický ostrov ho doviezli po zatopení obce.

Pomník Antona Bernoláka, ktorý sa narodil v... Foto: ORAVSK Á GALÉRIA
Slanický ostrov, Orvská priehrada Pomník Antona Bernoláka, ktorý sa narodil v dnes už zatopenej dedine Slanica.

Na Slanický ostrov sa dostanete z prístavu v miestnej časti Námestova zvanej Slanická Osada pravidelnou lodnou dopravou, ktorá premáva denne počas sezóny od mája do polovice septembra.

Z deväťdesiat­minútovej okružnej plavby po Oravskej priehrade zaberie prehliadka unikátneho ostrova asi pol hodiny.

Trasa plavby vedie aj okolo Vtáčieho ostrova, priamo z lode si môžete obhliadnuť priehradný múr. Na turistiku a vodné aktivity sa využíva najmä južný a západný breh priehrady.

Tam sa nachádza aj najviac pláží, ktoré však zväčšia patria k ubytovacím zariadeniam. Špecialitou Oravskej priehrady sú autokempingy.

Ubytovanie v malých chatkách nájdete hneď na viacerých miestach, navyše v týchto komplexoch je často aj viacero služieb a aktivít na vyplnenie voľného času.

Perfektný prístup k priehrade je aj v Námestove. Voda na kúpanie je počas celého leta príjemne teplá, na viacerých miestach nájdete aj mierne vstupy, ktoré sú vhodné pre deti a menej zdatných plavcov.

Počas dovolenky môžete vyskúšať rôzne vodné športy ako windsurfing, paddle boarding, člnkovanie alebo jazdu na vodných bicykloch. Pomôcky na všetky tieto aktivity si môžete požičať pri každej väčšej pláži.

Pre rybárov ponúka nádrž pestrý lov sladkovodných rýb – najmä zubáča, kapra, šťuky a hlavátky, no vyskytujú sa tu aj úhory či sumce.

Zatopené dedinky

Oravskú priehradu začali stavať v júli 1941 a do prevádzky ju spustili v roku 1954. Je vybudovaná na sútoku Bielej a Čiernej Oravy.

Pohľad na majestátnu Oravskú priehradu,... Foto: ARCHÍV TASR/PAVOL ZACHAR
Orava, Oravská priehrada, Pohľad na majestátnu Oravskú priehradu, najväčšiu vodnú nádrž na Slovensku.

V dávnej minulosti totiž jarné prívalové vody z náhleho topenia snehu vyvolávali záplavy, ktoré spôsobovali veľké škody nielen na majetku, ale veľká voda brala aj ľudské životy. Pre jej výstavbu bolo zatopených päť dedín – Slanica, Osada, Oravské Hámre, Ľavkovo a Ústie nad Oravou.

Projektu museli ustúpiť aj dve tretiny Námestova, preto v tomto meste nie je historické centrum, a tiež časť Bobrova.

Z piatich osád odišlo 3 200 obyvateľov, mnohí v poslednej chvíli.

Niektorí údajne čakali, kým im voda zaplaví záhradky, a po niektorých museli dokonca prísť loďkou.

Posledným vysťahovaným bol Slaničan, ktorého z rodnej obce spolu s manželkou a ôsmimi deťmi odviezla loď až v roku 1954. O pár dní osady úplne zaliala voda.

Pravidelné stretnutia Obyvatelia sa do osád mohli vrátiť až v roku 1990, keď Oravskú priehradu pre kompletnú revíziu celkom vypustili.

Našli tam však len niekoľko obvodových múrov, pivníc a studní.

„Kráčali sme k nášmu domu po pôvodnej cestičke. Ostali len základy. Tam, kde bola obývačka, sme prestreli biely obrus a urobili si slávnostný nedeľňajší obed,“ zaspomínal si pred niekoľkými rokmi dnes už nebohý Jozef Nodžák, ktorého všetci poznajú ako Majstra N.

Jeho starí rodičia mali v osade dokonca aj hostinec. „Odchádzali sme medzi poslednými, otec sa nevedel rozlúčiť. Presťahovali sme sa do Námestova,“ dodal. Odvtedy majú Slaničania pravidelné stretnutia, tohtoročné by sa malo uskutočniť 22. a 23. augusta.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Oravský hrad – jeden z najkrajších hradov na Slovensku. Vypína sa na strmom vápencovom brale nad riekou Orava
  • 2/ Zuberec – táto obec je jedinečným spojením prírodných krás a ľudových tradícií. Známa je aj vďaka Múzeu oravskej dediny
  • 3/ Babia hora – je najvyšším vrchom Oravských Beskýd. Za pekného počasia vás odmení nádherným panoramatickým výhľadom
  • 4/ Oravská lesná železnica – má dĺžku 3 km a celá jazda aj s vyhliadkou trvá asi hodinu. Turistický vláčik vedie krásnou prírodou a premáva aj v zime
  • 5/ Dolný Kubín – metropola Oravy s množstvom kultúrnych a historických pamiatok. Sídlo Oravskej galérie

Dovolenka na Slovensku – tipy na celé prázdniny

  • Pondelok: Svetové Slovensko
  • Utorok: Slovenské moria
  • Streda: Túra a výlet
  • Štvrtok: Tajomné a neznáme
  • Piatok: Historické hotely

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #slovenské moria