Najobdivovanejšou krajinou sveta je Nemecko. Tu sú dôvody

Nemecko už tretí rok po sebe získalo titul najobdivovanejšej krajiny na svete.

17.08.2020 07:00
Nemecko, žeriav, lietadlo, Charlottenburg palác Foto: ,
Charlottenburg v Berlíne.
debata

Podľa nedávno zverejneného prieskumutáto krajina zaujala vynikajúce postavenie oproti ostatným skúmaným krajinám s ratingom vlády 44 %, čo je o 11 percentuálnych bodov viac ako USA, informuje The Local.

Prieskum uskutočnila americká ratingová agentúra Gallup Poll na vzorke 1000 opýtaných zo 134 krajín. Otázku – ako hodnotia svetových lídrov – dostali ešte v roku 2019, pred vypuknutím globálnej pandémie.

V prieskume nasledovali za Nemeckom Čína a Rusko s hodnotením 32 percent a 30 percent.

Nemecko v prieskume každý rok získava viac ako 40 percent, v výnimkou roka 2018, keď dosiahlo 39 percent. V rokoch, keď je na čele USA Donald Trump, získalo Nemecko vždy prvé priečky.

V rokoch, keď bol prezidentom Barack Obama, sa USA dostali na prvé miesto ako najobdivovanejšia krajina na svete, s výnimkou roku 2011.

Po tom, ako sa Trump stal americkým prezidentom v roku 2016, klesli americké ratingy na historicky najnižšiu úroveň 30 percent.

Podľa šéfa Gallupu, Mohameda Younisa, sú na tom najlepšie najpredvídateľnejší lídri. To podľa neho najlepšie platí na dlhoročnú nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá je síce milovaná aj nenávidená, no je jedným z najpredvída­teľnejších vodcov vo veľmi neistých časoch v Európe aj vo svete.

A Nemecko sa umiestnilo na špici aj v iných globálnych prieskumoch. V roku 2019 ho US World News a World Reports označili za štvrtú najlepšiu krajinu na svete čo sa týka kvality života, ekonomickej sily a inovácií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová