Zmije, horúčavy, smrteľné plyny... Toto sú najnehostinnejšie miesta

Na planéte je mnoho nádherných miest, no existujú aj také, ktoré sú neprístupné, nebezpečné, kontaminované.

11.08.2020 07:00
debata (2)

Z rôznych dôvodov neobývateľné, a preto aj skryté pred civilizáciou. Napriek svojim negatívnym vlastnostiam pútajú zvedavosť.

Hadí ostrov, Brazília

Ilha da Queimada Grande, pri pobreží Brazílie, je tiež známy ako Ostrov hadov. Netreba dlho premýšľať, prečo dostal takúto prezývku. Je zamorený jedovatými zmijami, ktorých uštipnutie môže zabiť človeka za menej ako hodinu.

Hady uviazli na ostrove, keď stúpali hladiny morí a odrezali ich od pevniny. Podľa časopisu Smithsonian vedci odhadujú, že na ostrove je až 4 000 týchto hadov, alebo zhruba jeden had na meter štvorcový, čo je najvyššia koncentrácia jedovatých hadov na svete. Brazílske námorníctvo vydalo zákaz pristátia na ostrove.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hannah Fons, Curator (@encyclopediaofbadassery),

Údolie smrti, Kalifornia

Najnižšie, najsuchšie a najteplejšie miesto v USA má úplne výstižný názov. Namerali tu jednu z najvyšších teplôt na planéte, viac ako 50 stupňov. Takáto horúčava dokáže zahubiť zvieratá aj ľudí.

Služba národného parku tu v lete rozhodne neodporúča turistiku, napriek tomu tu každoročne evidujú jedno až dve zbytočné úmrtia v dôsledku prehriatia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ranz Kalamaulaokalani Navarro (@ranznav),

Údolie smrti, Rusko

Aj Rusko má svoje smrtonosné údolie, nachádza sa na Kamčatke, na úpätí sopky Kichpinyč. Nie je nebezpečné kvôli vysokým teplotám ako to kalifornské, ale pre zmes ťažkých toxických plynov, ktoré sa usadzujú do údolia, čím sa vzduch stáva jedovatým.

Sirovodík, oxid uhličitý, sírouhlík a dokonca kyanid, ktorý sa šíri v podobe sopečného plynu, zabil už stovky nič netušiacich zvierat od havranov a hlodavcov po medvede. Mŕtve telá sa tu dajú nájsť dobre zachované, pretože jedovatá atmosféra údolia nedovolí prežiť ani baktériám.

Údolie smrti, ktoré objavili až v roku 1975, je pre návštevníkov a turistov uzavreté, je však možné ho vidieť z vrtuľníka alebo z neďalekej vyhliadkovej plošiny.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ilyas Abkadyrov (@ilyas_abkadyrov),

Ostrov Devon, Kanada

Pri severnej Kanade leží najväčší neobývaný ostrov na svete. Inuitské rodiny sa pokúsili osídliť oblasť v roku 1934, ale zima a vietor boli také neznesiteľné a silné, že často ničili budovy aj člny.

Zriadila sa tu aj horská základňa Mountie, ale nakoniec ostala opustená, pretože kvôli ľadu bolo hliadkovanie príliš náročné.

Napriek tomu, že ostrov nie je trvalo obývaný, chodia sem vedci, pretože tamojšie prostredie dokonalo pripomína podmienky „pre život“ na Marse. NASA využíva ťažko dostupný terén, extrémne nízke teploty, izoláciu a odľahlosť ostrova na výcviky členov posádky a skúšky zariadení.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Anastasia Stepanova (@anastasiaadastra),

Spinalonga, Grécko

Od roku 1903 do roku 1957 sa ostrov Spinalonga využíval ako grécka kolónia pre malomocných a bol jednou z posledných takýchto kolónií v Európe, pretože liek na chorobu sa objavil v 40. rokoch 20. storočia.

Aj keď kedysi v minulosti tu žilo 400 ľudí, posledný kňaz opustil ostrov v roku 1962 a budovy kolónie, ako aj pevnosť na ostrove, sú odvtedy opustené. Podľa BBC grécka vláda spálila všetky svoje záznamy o kolónii v snahe zakryť jej existenciu.

Dnes tu nie sú žiadni stáli obyvatelia, ale turisti sem môžu prísť na krátky výlet.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Crete | Kreta | Creta (@meanwhileincrete),

Ostrov Okunošima, Japonsko

Neoficiálne prezývaný Zajačí ostrov bol miestom tajnej továrne na chemickú muníciu, ktorú tu postavili napriek tomu, že Japonsko bolo signatárom Ženevského dohovoru, ktorý zakazuje chemické vojny. Továreň počas druhej svetovej vojny vyrábala horčicu a slzný plyn.

Potom bol ostrov prestavaný na park a zajace, testovacie králiky, pustili do voľnej prírody. Odvtedy sa tu rozmnožili a ostrov doslova ovládli.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa n.shimizu (@n.shimizu0429),

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Japonsko #Brazília #Kalifornia #Kanada #kamčatka