Prahu v Tatrách navštívil Masaryk aj Čapek

Útulné, luxusné, atraktívne. Ktoré historické hotely v našej krajine stoja za návštevu? Tipy Pravdy si môžete prečítať každý piatok.

31.07.2020 12:00
Grandhotel Praha. Foto:
Grandhotel Praha. Jeho výraznou črtou je secesný štýl korunovaný vežičkami.
debata (8)

Praha v Tatrách? Áno, už vyše sto rokov. Grandhotel Praha je legendou tatranského hotelierstva a svoju históriu má pevne spätú s osadou na úpätí Lomnického štítu. V jeho izbách sa vystriedali celé generácie a dodnes očarúva svojou podmanivou grandióznosťou s impozantným pozadím majestátnych veľhôr.

Honosný štvorhviezdičkový hotel v Tatranskej Lomnici, ktorý postavili v roku 1905 v nadmorskej výške 908 metrov, spĺňal vysoké nároky a predstavy vtedajšej zámožnej spoločnosti o prepychu.

Jeho výraznou črtou je secesný štýl korunovaný vežičkami. Vďaka svojej ozdobnosti, ktorú si hotel zachoval až podnes, vyzerá ako vystrihnutý z rozprávky, pompézny zvonka a romantický vnútri.

Nemci a Rusi pri šachu

Pod Lomnickým štítom vznikli prvé štátne kúpele vo Vysokých Tatrách už v roku 1892 a v tom období založili aj ďalšiu osadu Tatranská Lomnica. Tá sa začala rozvíjať ako zdravotno-rekreačné centrum, kde sa mala stretávať európska aristokracia, a tak tam nesmelo chýbať ani prepychové ubytovanie.

„Keďže mnohí klienti menili destinácie a začali cestovať do prímorských letovísk, tatranské strediská potrebovali prilákať bohatú klientelu späť. Ministerstvo pôdohospodárstva Uhorska to vyriešilo tak, že prenajalo na tri desaťročia hornú časť Tatranskej Lomnice medzinárodnej spoločnosti lôžkových a jedálnych vozňov Wagons Lits Cook so sídlom v Bruseli,“ vysvetľuje Magdaléna Hančová z Grandhotela Pra­ha.

Podľa plánov budapeštianskych architektov Quida Hoepfnera a Gejzu Györiho tak v roku 1903 začal vyrastať v Tatrách nový hotel, ktorý na začiatku leta 1905 slávnostne otvorili pod názvom Palota szálló.

Bol prvou stavbou v Lomnici s elektroinšta­láciou. Mal vykurovací systém, moderné výťahy a izbové telegrafy. Bol tiež prvým hotelom s celoročnou prevádzkou.

Bruselská spoločnosť však nemala s ministerstvom dobré vzťahy, a tak predčasne odstúpila od nájomnej zmluvy a hotel prešiel pod štátnu správu. V roku 1919, po vzniku Československej republiky, sa zmenil názov hotela na Grandhotel Praha, na počesť jej hlavného mesta.

Izby sú luxusné a pohodlné. Foto: Grandhotel Praha
Grandhotel Praha Izby sú luxusné a pohodlné.

Počas svojej vyše storočnej histórie pritiahol hotel do Tatier solventnú klientelu a mnoho štátnikov, športovcov i umelcov.

„V roku 1922 tu bol na liečebnom pobyte spisovateľ Karel Čapek, ktorý tu napísal svoju knihu Tatranské listy Oľge. Atmosféru hotela opísal: Je to tu luxusné a prenáramne drahé,“ hovorí Hančová.

Grandhotel navštívil aj prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk či prvá olympijská víťazka v krasokorčuľovaní Sonja Henie.

„V decembri 1938 sa v hoteli konalo stretnutie československého prezidenta Emila Háchu so slovenským ministerským predsedom Jozefom Tisom a členmi slovenskej vlády o ďalšej spolupráci medzi Čechmi a Slovákmi,“ dopĺňa Magdaléna Hančová.

V roku 1938 začala prevádzku visutá lanovka na Skalnaté Pleso, ktorá slúžila vyše 70 rokov a pre hotel mala veľký komerčný význam. Jej staničné budovy navrhol významný slovenský architekt Dušan Jurkovič.

Wellness svet Foto: Grandhotel Praha
Grandhotel Praha Wellness svet

„Počas druhej svetovej vojny zriadili v hoteli lazaret. Liečili tu nemeckých aj ruských vojakov a podľa zamestnankyne, ktorá tu vtedy pracovala, spolu dokonca hrali šach,“ opisuje Hančová.

Keď sa blížil koniec vojny, nemeckí vojaci vyhodili do vzduchu údolnú stanicu lanovky a vtedy sa vážne poškodilo aj východné krídlo grandhotela. Po vojne prebehla veľká rekonštrukcia budovy, počas ktorej sa škody odstránili.

Jediný vonkajší bazén

Bohatá história kúpeľníctva a luxusu v Tatranskej Lomnici sa dodnes stretáva v Grandhoteli Praha. Všetky priestory dýchajú minulosťou a pôvabom, čo z nich robí ideálne miesto na usporadúvanie reprezentatívnych podujatí, plesov, konferencií a, samozrejme, aj nezabudnuteľných svadieb.

Ubytovanie ponúka v 15 apartmánoch a 108 izbách. Každá z nich je unikátna, všetky sa vyznačujú nadčasovou eleganciou a harmonicky zladeným zariadením. Vychýrená gastronómia hotela v sebe spája chute darov tatranskej prírody.

Hotel má jediný exteriérový bazén vo Vysokých... Foto: Grandhotel Praha
Grandhotel Praha Hotel má jediný exteriérový bazén vo Vysokých Tatrách.

Každé jedlo, no aj masáž alebo iný produkt, ktorý je označený symbolom Sila tatranskej prírody, obsahuje byliny prospešné pre zdravie. Súčasťou hotela je aj letná terasa s výhľadom do údolia a niekoľko sál s vybavením a technikou na konferencie.

Hotelové kúpele Grand Mountain Spa ponúkajú relax, masáže a ošetrenia s využitím tradičných tatranských byliniek a lesných plodov. Na výber sú dizajnové infra- či biosauna alebo tradičnejšia parná a fínska sauna.

Vonkajšia časť hotelového wellness sveta má na juhovýchodnom portáli jeden zaujímavý unikát. Môže sa pochváliť jediným exteriérovým bazénom vo Vysokých Tatrách. Z tohto „nekonečného“ vyhrievaného bazéna je úchvatný výhľad na celú Popradskú kotlinu, ktorá sa rozkladá pod Lomnickým štítom. Počas nočného kúpania tvorí obrovskú strechu nad hlavami len tmavá obloha posiata hviezdami.

Neďaleko hotela sa nachádzajú lyžiarske svahy (najbližší vlek je vzdialený len 900 metrov) a turistické chodníky, golfové ihrisko aj tenisové kurty.

Nekonečný hotel. Foto: Grandhotel Praha
Grandhotel Praha Nekonečný hotel.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Múzeum TANAP – priblíži tatranskú prírodu, jej ochranu a dejiny sprístupňovania Tatier.
  • 2/ Skalnaté pleso – morénové pleso veľké 1,23 ha, hlboké 2 m vo výške 1 754 m n. m. Je pri ňom stanica visutej lanovky na Lomnický štít.
  • 3/ Lomnický štít – vrch vysoký 2 632 metrov, druhý najvyšší štít Tatier. Na vrchol vedie lanovka zo Skalnatého Plesa.
  • 4/ Tricklandia – svet plný trick-artu a optických ilúzií v Starom Smokovci.
  • 5/ Digitálna galéria Poliankovo – spojenie umenia s modernými digitálnymi technológiami ako 3D projekcia, virtuálna realita či hologram.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #historické hotely