Vyšehrad láka lokálnych milovníkov histórie už viac ako 100 rokov

Predovšetkým svojou bohatou históriou je známy Vyšehrad v pohorí Žiar. Vďaka jeho strategickej polohe na rozhraní Horného Ponitria a Turca mohli ľudia kontrolovať dôležitú obchodnú trasu, takzvanú jantárovú cestu. Kedysi sa na ňom nachádzalo hradisko. Vrcholovú časť Vyšehradu vyhlásili za národnú prírodnú rezerváciu, lokalitou vedie i náučný chodník venovaný histórii, archeológii či prírodným pomerom.

01.08.2020 14:00
debata

Archeologická lokalita Vyšehrad láka už viac ako 100 rokov lokálnych milovníkov histórie. Dôvodom je nepochybne dominantný vzhľad samotného kopca Vyšehrad, ktorý je viditeľný takmer z celého južného Turca a Horného Ponitria, a, samozrejme, jeho názov, ktorý indikoval prítomnosť významného hradu, načrtol archeológ Milan Horňák.

„Z môjho pohľadu je Vyšehrad výnimočný predovšetkým azda najlepšie na západnom a severnom Slovensku zachovalou kultúrnou stredovekou krajinou, v ktorej sú veľmi dobre rozpoznateľné terasy, opevnenie, úvozová cesta a, samozrejme, sakrálny stredoveký komplex, ktorý už štvrtým rokom skúmame,“ doplnil Horňák.

Hradisko na Vyšehrade má dlhú históriu. Začala sa písať v neskorej dobe bronzovej, keď tam stálo hradisko ľudu lužických popolnicových polí. Neskoršie, v prvom storočí pred naším letopočtom, tam existovalo hradisko púchovskej kultúry, ktorá bola pod veľkým vplyvom keltskej civilizácie.

„Hradisko sa často spomína v súvislosti s veľkomoravským osídlením, avšak pre toto obdobie, ako ukazujú nové výsledky, máme iba torzovité nálezy. Všetko ukazuje, že pravdepodobne nezohrávalo v čase Veľkej Moravy a v období po jej rozpade významnú úlohu. To sa však radikálne mení v 12. a 13. storočí, keď tu bol vybudovaný drevozemný hrad patriaci rodu Diviackovcov, ktorí tu postavili aj kostol zasvätený Panne Márii,“ priblížil Horňák.

Na Vyšehrade sa podľa neho uskutočnilo viacero výskumov, azda najvýznamnejší bol v 70. rokoch 20. storočia pod vedením archeologičky Marty Remiašovej, práve jej výskumy potvrdili vrcholno-stredoveké osídlenie.

„Z novších výskumov spomeniem ten náš, v rámci neho sa nám podarilo identifikovať priestor mýtnice, ktorá sa spomína v písomných prameňoch v roku 1183, a taktiež sa nám podarilo čiastočne preskúmať spomínaný kostol Panny Márie,“ ozrejmil archeológ.

Turisti aj dnes môžu v lokalite vidieť prvky z minulých storočí. „Krásne viditeľné sú zvyšky kostola, ktorý sa nachádza pod hradiskom. Na samotnom hradisku sú zase pekne viditeľné stopy opevnenia,“ spresnil Horňák.

Vyšehrad a jeho okolie podľa neho naďalej odborníci skúmajú. „Vyšehrad sa nám darí skúmať v rámci letnej školy archeológie financovanej z dotačného programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry SR a vďaka spolupráci s obcami Jasenovo a Nitrianske Pravno,“ dodal.

K Vyšehradu sa turisti dostanú z viacerých strán, využiť môžu trasu z Jasenova (okres Turčianske Teplice) či Nitrianskeho Pravna (okres Prievidza), časti Solka alebo tú v blízkosti štátnej cesty za časťou Vyšehradné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vyšehrad