Kňaz ostal kvôli korone izolovaný na Svätom ostrove. Prechádza si očistcom

Íri síce kvôli koronavírusu zažili niekoľko mesiacov karantény, ale len málo z nich v takej izolácii ako kňaz Laurence Flynn, ktorý dohliada na pútnikov na obľúbenom Svätom ostrove. Píše o tom agentúra AFP.

09.08.2020 07:00
debata

V čase karantény, ktorú vyhlásili koncom marca kvôli pandémii Covidu-19, sa otec Flynn stal jediným obyvateľom Očistca svätého Patrika na ostrove v jazere Lough Derg ležiacom v grófstve Donegal na severe Írska.

Sväté miesto, ktoré pochádza z 5. storočia, priťahuje katolíckych pútnikov, ktorí prichádzajú, aby sa tri dni postili, modlili sa s bosými nohami a zúčastnili sa na nočných vigíliách.

Avšak pandémia, ktorá si v Írsku doteraz vyžiadala vyše 1700 obetí, spôsobila, že prvýkrát od roku 1828 sa púte zrušili.

„Rozhodol som sa sem prísť zo solidarity s tými, ktorí nemôžu voľne cestovať,“ hovorí šesťdesiatdeväťroč­ný kňaz s bielymi fúzmi, ktorý žije na ostrove od 1. júna. „Denne sa pokorne modlím pri krížovej ceste,“ dodáva.

Inokedy na ostrov každé leto prichádza až 400 pútnikov denne.

Pri veľmi náročnej trojdňovej púti majú veriaci nárok len na jednoduchý pokrm skladajúci sa z čaju alebo kávy bez mlieka, suchého alebo opečeného chleba či suchej placky z ovsených vločiek.

Pútnici, ktorí prichádzajú z celého sveta, bdejú 24 hodín a deväť hodín sa modlia s bosými nohami.

Obchádzajú rozvaliny starých mníšskych ciel, kráčajú a pravidelne pokľaknú v tieni zvonice nad jaskyňou, ktorá bola v roku 445 zasvätená svätému Patrikovi. Práve v tejto jaskyni totiž podľa legiend svätý Patrik zbadal bránu pekelnú.

„Mnísi mali vo zvyku v jaskyni 24 hodín bdieť. Časom sa stala centrom púte,“ vysvetľuje otec Flynn.

Ľudia, ktorí strávili 24 hodín v jaskyni ľutovaním svojich hriechov, tak údajne získali miesto v raji. „Prešli si takpovediac svojím očistcom,“ uvádza.

Tento rok sú mužské a ženské cely prázdne. Ale každé ráno kňaz vychádza, vyzuje si sandále a s bosými nohami sa vydá na pútnickú cestu, kadiaľ prešli za posledných 150 rokov milióny ľudí.

„Nosím si so sebou modlitby tých, ktorí o to požiadajú. Modlitby tých, ktorí by tu radi boli, alebo tých, ktorí sem každoročne prichádzajú, ale tentoraz nemohli,“ vysvetľuje.

Vo fialovej kapucni s pelerínkou prechádza otec Flynn týmito miestami potichu, osamelá postava na kúsku suchej zeme uprostred temných vôd jazera.

„Je len málo kňazov, ktorí sú dnes viac izolovaní ako ja, ale ja sa izolovaný necítim. Necítil som sa sám ani raz odvtedy, čo som tu,“ tvrdí.

Pre iných je karanténa trestom, zvlášť pre starých ľudí. Írska charitatívna organizácie Alone uviedla, že pandémia prehlbuje samotu starých ľudí a to môže mať negatívny vplyv na ich fyzické i duševné zdravie.

Írsko karanténu pomaly uvoľňuje. Posledná fáza uvoľnenia sa pôvodne stanovila na 20. júl, keď sa mali otvoriť aj obľúbené írske puby. Nakoniec ju však odložili na 10. augusta kvôli opäť rastúcemu počtu prípadov nákazy.

„Nemôže to takto zostať navždy, ale nevieme, ako dlho to bude trvať,“ hovorí kňaz a pripodobňuje skúšku, ktorú národ prežíva, k očistcu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #kňaz #izolácia #koronavírus #karanténa #Covid-19