Rusko sa chystá dopraviť do vesmíru ďalších turistov

Rusko sa chystá v závere budúceho roka vyviezť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) ďalších dvoch "turistov" na základe dohody s americkou spoločnosťou Space Adventures. Podľa tlačovej agentúry Interfax to oznámila ruská vesmírna korporácie Roskosmos s tým, že mená súkromných cestovateľov sa zverejnia začiatkom roka.

08.08.2020 07:00
debata

Moskva už v júni informovala, že ruská korporácia RKK Energija uzavrela so Space Adventures dohodu o ceste dvoch turistov na ISS v roku 2023. Tento kontrakt sa týka dvoch účastníkov krátkodobého letu ruskou loďou Sojuz MS s pobytom v ruskej časti ISS.

Súčasťou programu má byť aj spoločný výstup z ISS jedného z turistov s ruským profesionálnym kozmonautom, a to z ruskej časti stanice.

„Turistické zájazdy“ na obežnú dráhu sú pre Rusko zaujímavým zdrojom peňazí. Podľa agentúry Interfax stojí taká „letenka“ zhruba 2,5 miliardy rubľov (asi 27 miliónov eur).

Dávnejšie ruské médiá písali, že na základe podobných dohôd spoločností RKK Energija a Space Adventures sa v rokoch 2001 až 2009 uskutočnilo osem krátkodobých vesmírnych expedícií turistov s pobytom v ruskej časti orbitálnej stanice. Záujemcov to vraj vyšlo na 20 až 35 miliónov dolárov, a to vrátane prípravy.

Prvým vesmírnym turistom sa stal v apríli 2001 americký milionár Dennis Tito. Zatiaľ posledný bol v septembri 2009 kanadský miliardár a zakladateľ zábavnej spoločnosti Cirque du Soleil (Slnečný cirkus) Guy Laliberté. Dvakrát letel Američan maďarského pôvodu Charles Simony.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS