Hotel s kúskom Afriky, so strelnicou a s duchom

Útulné, luxusné, atraktívne. Ktoré historické hotely na Slovensku stoja za návštevu? Tipy Pravdy si môžete prečítať každý piatok.

14.08.2020 12:00
kaštieľ Mojmírovce Foto:
Kaštieľ Mojmírovce
debata

Keď Mojmír vyhnal Pribinu, vznikla Veľká Morava. Keď sa rodina Huňadyovcov v 18. storočí prisťahovala do Urmína, vyrástol barokový kaštieľ. Mojmírovce, podobne ako ďalšie dediny pri Nitre – Svätoplukovo a Rastislavice, dostali mená po veľkomoravských kniežatách. Ešte predtým sa však Mojmírovce volali Ilmyr, Ilmar, Ilmur, neskôr Urmín.

Huňadyovci do dediny prišli po skončení tureckých vojen. V roku 1721 dal Imrich Huňady postaviť uprostred obce majestátny kaštieľ v barokovom slohu.

„V roku 1866 však kaštieľ zachvátil požiar a poškodil ho. Vypukol pravdepodobne z nedbanlivosti. Budovu po ňom prestavali na barokovo-klasicistickú,“ ozrejmuje marketingová manažérka hotela Kaštieľ Mojmírovce Veronika Bodorová.

Huňadyovci založili okolo kaštieľa veľký park, ktorý v celých nasledujúcich desaťročiach patril medzi najkrajšie v Hornom Uhorsku. Rástlo v ňom množstvo exotických rastlín. Jeho unikátom bol skleník s botanickou záhradou, ktorý sa však nezachoval.

„Dnes sa v parku nachádza niekoľko 300-ročných líp a veľmi starý jaseň. Ostatné vzácne dreviny, napríklad platany, v 50. rokoch vyrúbali,“ dopĺňa Bodorová.

Pýchou rodu bol aj žrebčín, v ktorom Huňadyovci chovali ušľachtilé plemená arabských, talianskych a španielskych koní. V roku 1814 zorganizoval Jozef Huňady v Urmíne prvé verejné konské dostihy v Rakúsko-Uhorsku podľa moderných pravidiel. Na trati dlhej 2 600 metrov pretekalo trinásť koní.

Ambulancie aj hostinec

„Po druhej svetovej vojne Huňadyovci z kaštieľa ušli, pretože kolaborovali s nemeckou armádou,“ vysvetľuje Bodorová.

Po ich odchode sídlo slúžilo na rôzne účely. Zriadili sa tu vojenské kasárne, neskôr byty pre učiteľov a svoje ordinácie tu mali lekári. Budova fungovala tiež ako škola a dokonca bola aj pohostinstvom. Od konca 60. rokov však už len chátrala.

Maľby na stenách Foto: Kaštieľ Mojmírovce
kaštieľ Mojmírovce Maľby na stenách

V roku 1974 kúpila zdevastovaný kaštieľ od štátu spoločnosť COOP Jednota Slovensko a po 30 rokov trvajúcich rekonštrukciách sa premenil na sídlo trojhviezdičkového hotela Kaštieľ Mojmírovce.

V zrenovovaných priestoroch sa dnes nachádza štýlové ubytovanie v podobe apartmánov a izieb. V hlavnej budove je tiež reštaurácia zariadená v poľovníckom štýle, vínna pivnica, niekoľko školiacich miestností a relax centrum. Takmer na trosky zničený žrebčín sa transformoval na kongresové centrum.

Kaštieľu dnes opäť nechýba pompéznosť a čaro mu dodáva anglický park, ktorý ho obkolesuje. Zeleni kraľuje zrekonštruovaná fontána a štvormetrové dubové sochy svätých.

Osem zaujímavostí kaštieľa

Obrovskú vstupnú halu kaštieľa s elegantným divadelným schodiskom zdobia pôvodné tereziánske lustre reštaurované do modernej podoby a portréty najznámejších Slovákov posledného storočia v životnej veľkosti, uvádza internetová stránka.

Ústredná chodba kaštieľa sa volá Chodba tolerancie. Jej steny zdobia symboly najväčších svetových náboženstiev a portréty filozofov, spisovateľov a vedcov.

Interiér zdobia obrazy osobností. Foto: Kaštieľ Mojmírovce
kaštieľ Mojmírovce Interiér zdobia obrazy osobností.

Pýchou kaštieľa je aj chodba, ktorá spája jeho hlavnú budovu s relax centrom. Zdobia ju výjavy z Dobšinského ľudových rozprávok v krásnom farebnom vyhotovení, v obrovskom rozmere 18 krát 2,3 metra.

Okrem rozprávok sú tu znázornené aj najznámejšie hrady a zámky Slovenska. Časť chodby je venovaná strašidlám a strašidelným príbehom, ktoré súvisia s kaštieľom a jeho okolím. „Chodbami kedysi vraj chodila biela pani, ktorá hľadala svoju stratenú dcéru,“ hovorí tajomne Bodorová.

Na počesť pôvodných dvoch miestností nazývaných Afrika, v ktorých svojho času gróf Huňady ako vášnivý poľovník a strelec vystavoval trofeje z poľovačiek, sa v hoteli zriadil Africký salón zdobený obrazmi a maskami z tohto kontinentu.

V podzemných priestoroch kaštieľa sa dnes nachádza klenbová tehlová vinná pivnica. Pod jej rozsiahlu rekonštrukciu sa podpísal architekt Viktor Šabík, ktorý za tento projekt získal vo Viedni ocenenie Brick award 2010.

V podzemí je streľnica. Foto: Kaštieľ Mojmírovce
kaštieľ Mojmírovce V podzemí je streľnica.

Kvety nad bazénom

V 300-ročnej pivnici sa stretáva história s umením a jej atmosféru dotvára zbierka 120 obrazov od 24 akademických maliarov s tematikou vína a vinohradníctva.

Originálne sa využil aj ďalší podzemný priestor. Ukrýva krytú strelnicu pre krátke guľové zbrane s tromi dráhami s celoročnou prevádzkou. Strelnica je športová, určená pre verejnosť, ktorá nemusí vlastniť zbrojný preukaz.

Na mieste, kde v parku kedysi stála botanická zimná záhrada rodu Huňadyovcov, je dnes plavecký bazén. Jeho budova dnes pripomína niekdajšiu záhradu a na strope sa vyníma jedna z najväčších súčasných malieb na Slovensku s rozmerom 15 krát 10 metrov – Kvety orchideí od akademickej maliarky Jany Farmanovej-Šabíkovej.

Mojmírovce sú rodiskom Antona Grasalkoviča, ktorého v kaštieli pripomína salón. Jeho steny zdobia portréty tohto grófa a panovníčky Márie Terézie v životnej veľkosti. Sú tu vystavené aj vyrezávané makety najvýznamnejších stavieb, ktoré dal gróf postaviť, dobové erby, brnenia a veľkoplošný obraz znázorňujúci korunováciu Márie Terézie.

Nad bazénom je obrovská maľba. Foto: Kaštieľ Mojmírovce
kaštieľ Mojmírovce Nad bazénom je obrovská maľba.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Nitrianska kalvária – nenáročná turistika a pekné výhľady.
  • 2/ Botanická záhrada v Nitre – nachádza sa priamo v areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Ponúka širokú zbierku rastlín.
  • 3/ Svoradova jaskyňa – najstaršia známa nitrianska jaskyňa je na vrchu Zobor. Pomenovanie dostala podľa pustovníka Svorada, rovnako ako neďaleký liečivý prameň.
  • 4/ Rozhľadňa Žitavský luh – slúži najmä na pozorovanie vtákov v rezervácii, kde ich žije vyše 100 druhov.
  • 5/ Termálne kúpalisko Podhájska – v jeho areáli neďaleko Nových Zámkov je k dispozícii deväť bazénov, tobogan a wellness centrum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #historické hotely