Raj pod Inovcom. Svinica prehlbuje lásku k prírode

Slovenské moria, to sú jazerá, priehrady či tajchy. Kde sa dá najlepšie kúpať alebo stráviť voľný čas? Také tipy vám Pravda prináša každý utorok.

18.08.2020 12:00
vodná nádrž Svinica Foto:
Panoráme nádrže Svinica dominuje vrch Inovec.
debata

Krásny a malebný kút. Prejsť sa okolím je jedna nádhera. Prvé slová domácich v obci Svinná pri otázke na neďalekú vodnú nádrž sú výstižné. A aj vďaka hustému lesu pri priehrade Svinica nejednému návštevníkovi napadne ďalšie spojenie – zelený raj.

Na jej hladine sa majestátne odráža Inovec, najvyšší vrch pohoria Považský Inovec i trenčianskeho regiónu (1 041 m n. m.). „Panoráma s Inovcom v pozadí je podľa mňa najkrajšia a pre fotografov najobľúbenejšia,“ vraví starostka Svinnej Anna Sýkorová.

Spomínaný pohľad na vodnú plochu sa vám naskytne po príchode z cesty 3. triedy medzi Svinnou a Trenčianskym Jastrabím. Nádrž je od Trenčína vzdialená 18 kilometrov, od Bánoviec nad Bebravou približne jedenásť.

Voda priamo z hôr

Výstavba vodnej nádrže prebiehala od septembra 1976 do novembra 1979. Do trvalej prevádzky ju uviedli v marci 1981. Jednou z jej základných funkcií bolo zadržiavanie prebytočnej vody pri nadmerných zrážkach a vytváranie zásob pre prípad sucha či požiaru.

„Nádrž pomohla zadržiavať prívalovú vodu z Inovca. Potok ju po výdatných dažďoch či topiacom sa snehu nestíhal odvádzať. Pocítili to najmä obyvatelia na dolnom konci obce, kde vytopilo niekoľko domov,“ spomína Sviňan Miroslav Brachtýr.

Priehrada tiež mala akumulovať vodu pre závlahy pozemkov vtedajšieho poľnohospodárskeho družstva. V súčasnosti sa závlaha neprevádzkuje, do popredia sa dostalo jej využitie na účely rybárskeho revíru a rekreácie.

Potok Svinica, ktorý vteká do nádrže s rovnakým názvom, pramení na severovýchodnom svahu vrchu Inovec. „Do priehrady tečie voda priamo z hôr a nie napríklad cez dedinu,“ upozorňuje Brachtýr.

Odkaz prenášaný rybármi

Trinásťhektárová nádrž s celkovým objemom vyše 463-tisíc kubických metrov je vlastníctvom Slovenského vodohospodárskeho podniku, v správe povodia hornej Nitry Topoľčany.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#priroda #relax #prechadzka #svinica

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Pišný (@martinpisny),

Veľkú zásluhu na skrášľovaní a čistote prostredia majú miestni rybári, ktorí pravidelne organizujú brigády. Aj vďaka týmto aktivitám si pobyt pri vode užijú všetci a nielen tí, ktorí sem prišli s udicou v ruke. Na brehu pri malej zátoke pribudol drevený chodník, pri prítoku lavička.

„Členovia tunajšieho rybárskeho zväzu sa už od výstavby nádrže podieľajú na zveľaďovaní jej okolia. Aj deti sa snažíme viesť k láske k prírode a vybudovaniu si vzťahu k vode. Tento dôležitý odkaz prenášať z generácie na generáciu,“ vyzdvihuje rybárskych kolegov Brachtýr.

Práve s deťmi sa spája najväčšia udalosť na Svinici. Každoročne v máji sa na priehrade konajú rybárske preteky detí do 14 rokov s približne 120 účastníkmi.

Na niektorých ročníkoch zaznamenali aj vyššiu účasť detí nielen z okolitých obcí, ale aj z Trenčína. Tamojšej organizácii Slovenského rybárskeho zväzu však tento rok prekazil plány koronavírus a preteky na Svinici sa neuskutočnili.

Vzácna fauna a flóra

Pre rybárov (s platným povolením na rybolov) je toto miesto skutočným rajom. Svinica je kaprový revír, no žije tu viacero druhov rýb.

„Prevažujú tu kapry, pretože ich sem najviac nasádzajú. V chladnejšej horskej vode sa darí dravým rybám – šťukám či zubáčom. A plávajú v nej skutočne kapitálne kusy. Pred štyrmi rokmi tu jeden rybár chytil vyše dvojmetrového sumca, ktorý vážil 54 kíl. Predpokladám, že sú tu teraz aj väčšie,“ dodáva Brachtýr. Potok Svinica je aj pstruhový lovný revír.

Nádrž je vhodná na kúpanie (na vlastné nebezpečenstvo), plavba so spaľovacími motormi je zakázaná. Oheň sa môže zakladať len na vyhradených ohniskách. V okolí je obľúbené aj hubárčenie.

Vodná plocha sa nachádza v 4. ochrannom pásme, popri nádrži a v tesnej blízkosti prírodnej pamiatky Svinica vedie obojsmerný náučný chodník so siedmimi zastávkami. Dostanete sa ním napríklad ku kaštieľu Patrovec v katastri obce Veľká Hradná.

Tunajšia fauna a flóra v človeku prebúdzajú túžbu po dobrodružstve a objavovaní. Z drevín brehových porastov je tu bohato zastúpená jelša lepkavá, vŕba biela či krehká, bršlen európsky, topoľ biely a čremcha obyčajná, nazývaná aj tŕpka. Vo vodnom toku sa vyskytuje chránený rak riečny a vzácne druhy bezstavovcov.

Svinica poskytuje útočisko aj vtáctvu, najmä kačici divej, volavke popolavej, potápke chochlatej a lyske čiernej – stačí sa zadívať. Dokonalý pokoj z hladiny prenesú aj na návštevníkov miesta, v ktorom úzka spojitosť s prírodou dýcha na každom kroku.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Považský Inovec – pohorie s najvyšším vrchom v okolí Inovcom, na ktorom je 22-metrová vyhliadková veža, núka zaujímavé turistické trasy
  • 2/ Trenčianske Mitice – v obci je viacero prameňov minerálnych vôd, odber známej mitickej je možný aj v altánku v časti Rožňové Mitice
  • 3/ Trenčín – jedno z troch najstarších slovenských miest s viacerými pamiatkami, najznámejšími sú Trenčiansky hrad, rímsky nápis na hradnej skale či morový stĺp
  • 4/ Bánovce nad Bebravou – okresné mesto ponúka návštevníkom 15 kultúrnych pamiatok, najvzácnejšou je gotický Kostol svätého Mikuláša biskupa z 15. storočia
  • 5/ Uhrovec – v obci sa nachádza rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka (dnes múzeum), Zayovský kaštieľ, v jej katastri je lákadlom jaskyňa Melková (prístupná s jaskyniarmi)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #slovenské moria