Koronakríza: Na scénu prichádza sledovanie pomocou elektronických monitorov

Opatrenia proti šíreniu nákazy sú v niektorých krajinách sofistikované a moderné.

22.08.2020 07:00
debata

Mestský štát v juhovýchodnej Ázii sa rozhodol prichádzajúcich domácich a návštevníkov monitorovať pomocou elektronického zariadenia, aby si úrady boli isté, že cestujúci dodržali 14-dennú karanténu. Opatrenie vošlo do platnosti 11. augusta, informuje Lonely Planet.

Po príchode do Singapuru dostanú cestujúci elektronické kontrolné zariadenie. Budú sa musieť zdržiavať buď v špecializovanom karanténnom zariadení, alebo v mieste svojho bydliska a na konci dvojtýždňového pobytu podstúpia test na Covid-19.

Počas 14-dennej doby dostávajú notifikácie, na ktoré musia okamžite odpovedať. Akýkoľvek pokus o opustenie miesta bydliska alebo neoprávnené zásahy do zariadenia hneď spustí alarm.

Jediný prípad, keď môžu opustiť bydlisko, je odchod na test. Od povinnosti nosiť monitor sú oslobodené deti do 12 rokov.

Zariadenia používajú signály GPS a 4G/Bluetooth na určenie, či sa sledované osoby nachádzajú v blízkosti svojho bydliska. Úrady upokojujú, že prístroje neuchovávajú žiadne osobné údaje a nemajú funkciu hlasového alebo obrazového záznamu.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19