Ako budú vyzerať dovolenky o 50 rokov? Tu je 6 predpovedí futurológov

Predstavovali ste si niekedy, aký bude svet o niekoľko desiatok rokov? Čo bude rovnaké ako dnes a v čom sa bude život líšiť? A ako bude vyzerať cestovanie?

30.08.2020 07:00
debata (21)

Samozrejme, nie je možné presne predpovedať, čo bude v roku 2070, ale prognostici dokážu „čítať“ trendy vývoja a na základe nich opísať pravdepodobnú podobu budúcnosti.

Správu zostavil futurológ Tom Cheesewright a výrobca rekreačných domov Willerby, píše Metro. Tu sú ich predikcie.

Koniec lacných dovoleniek pri mori

Dnes bežné krátke dovolenky na pláži či v horách vraj o 50 rokov vôbec nebudeme poznať – kvôli rastúcim nákladom spojeným so zmenou podnebia a novým pracovným návykom.

Vlastníctvo domu či bytu sa stane luxusom, ľudia budú žiť skôr v podnájmoch, a tak budú menej viazaní na svoje domovy. Častejšie sa budú sťahovať, a tak nebudú cítiť takú potrebu vycestovať na pravidelnú dvojtýždňovú dovolenku.

Za hranice budú cestovať len asi každých päť rokov, no na dlhšie obdobie. Novým trendom sa totiž stanú niekoľkomesačné pracovné prestávky na načerpanie nových síl a určenie ďalšieho životného smeru. Namiesto každoročného týždňa v Chorvátsku sa tak raz za niekoľko rokov vyberú napríklad na veľkú okružnú cestu po Ázii alebo strávia leto v Karibiku.

Práca počas dovolenky

Už si pomaly zvykáme na prácu z domu a v budúcnosti bude pracovný čas vraj ešte flexibilnejší, čo však bude nevyhnutne znamenať prácu aj počas „voľna“. Pred odchodom dostane dovolenkár od šéfa zadanie, na ktorom bude na pláži s kokteilom v ruke pracovať. Nebudú ho síce naháňať telefonáty a pravidelné online porady, ale na konci bude dôležitý výsledok.

Trvalý efekt COVID

Aj 50 rokov po súčasnej pandémii bude cestovanie ovplyvnené hrozbou nákazy. Vedci totiž predpovedajú, že aktuálna globálna vírusová kríza nie je poslednou a v budúcnosti sa s nimi budeme stretať častejšie. Výhodou je, že zamestnávatelia sa teraz presvedčili, že aj práca z domu, či z dovolenkovej destinácie, je efektívna a mnoho podnikov tak môže fungovať.

Vyššie ceny

Kvôli zmene klímy sa niektoré dovolenkové destinácie ocitnú pod vodou, ďalšie, ako Španielsko, Taliansko či Grécko, sa premenia na horúce peklo, kam v lete ani náhodou nebudeme chcieť cestovať. Zároveň sa zvýšia ceny dopravy, pretože emisie budú zaťažené vyššou daňou. Výsledok menšieho počtu dovolenkových miest a vyšších nákladov na dopravu je jasný – menej dovoleniek.

Adrenalínová zábava

Čím sa bežný život stáva bezpečnejším, tým častejšie ľudia vyhľadávajú vzrušenie. Vo väčšej miere tak o 50 rokov budeme skákať z vysokých mostov zavesení za nohy na lane, zdolávať hlboké doliny po vratkých rebríkoch, splavovať divoké rieky, pokorovať vysoké štíty…

Dovolenkové domy z 3D tlačiarní

Keďže veľké mestá sa budú vďaka ponuke práce čím ďalej, tým viac zväčšovať, ľudia budú oddych radšej tráviť v lone prírody, pokojne v jednoduchých hlinených domčekoch. Alebo v rýchlo postavených chatkách vytlačených v tlačiarni.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #budúcnosť #futurizmus