Zámok, na ktorý grófi nezabudli

Útulné, luxusné, atraktívne. Ktoré historické hotely v našej krajine stoja za návštevu? Tipy Pravdy si môžete prečítať každý piatok.

21.08.2020 12:00
Galicia Nueva Foto:
Galicia Nueva
debata (2)

Zámok, ktorý tróni na kopčeku nad obcou Halič, si toho pamätá veľa. Kým sa premenil na „klenot Novohradu“, musel prejsť náročnou cestou. Zažil časy rozkvetu aj úpadku. Dnes je z neho zámocký hotel Galicia Nueva, ktorý vlani v súťaži historických hotelov získal 1. miesto ako najromantickejší hotel Európy.

Vzlety aj ťažké časy

V roku 1386 povolila uhorská kráľovná Mária šľachticovi Štefanovi Lossonczymu, aby na mieste pôvodnej pevnosti z 13. storočia znovu postavil kamenný hrad. V 16. storočí sa do sídla nasťahoval jeden z najstarších rodov v Uhorsku – Forgáčovci, ktorí ho vlastnili až do roku 1948.

„Grófska rodina bola veľmi prívetivá. Nežila uzavretá, ale chodievala medzi bežných ľudí a pritom starostlivo udržiavala svoje panstvo,“ hovorí projektová manažérka hotela Galicia Nueva Regína Vidová.

Pamätníci spomínajú, že muži z rodu Forgáčovcov boli vysokí, mali výrazný orlí nos a ženili sa na tú dobu v neskoršom veku.

Rodina na svoje sídlo nezabudla dodnes, zámocký hotel pravidelne navštevuje. „Sme v úzkom kontakte s bývalými majiteľmi – s Diane, dcérou poslednej grófky Johanny, ktorá sa na zámku v roku 1939 vydávala. Krásnym okamihom bolo pre nás stretnutie s dcérou grófa Antala Antonellou a veríme, že na zámok raz zavíta aj posledný potomok Forgáčovcov „po meči“, ktorý žije v Brazílii,“ opisuje Vidová.

Na vzhľade zámku sa v priebehu storočí podpísali povstania aj vojny a premenili ho na ruiny. Obnovovať ho začali v 18. storočí. Vtedy v ňom pribudla aj slávnostná sála, ktorú skrášlila nádherná fresková výzdoba.

Apartmán mezonet. Foto: Galicia Nueva
Galicia Nueva Apartmán mezonet.

„Návrh vzácnej výmaľby Župnej siene vypracoval dvorný maliar cisárovnej Márie Terézie Jozef Ignác Mildorfer,“ približuje Vidová. „Maľba do mokrej omietky (freska) v takomto rozsahu nemá na Slovensku v nesakrálnej stavbe obdobu,“ dopĺňa.

Koncom 19. storočia začal písať zámok v Haliči svoju ďalšiu kapitolu. František Wenckheim dal na počesť svojej manželky z rodu Forgáčovcov celú budovu zrekonštruovať. Pred zámkom vyrástol francúzsky park s rozáriom.

„Legenda hovorí o únose krásnej manželky grófa Forgáča lúpežným rytierom Imrichom Balassom na Divínsky hrad. Pred jej očami vraj Balassa vyhodil svoju vlastnú manželku aj s kňazom z okna komnaty, v ktorej ju väznil. Našťastie, Halič a Divín vraj spájala tajná chodba, ktorú môžete v zámockom parku skúsiť pohľadať aj dnes, a ňou gróf Forgáč svoju milovanú ženu priviedol späť,“ prezrádza Vidová.

Po rokoch rozkvetu však pre zámok opäť nastali horšie časy. Dve svetové vojny, necitlivý prístup komunistov, ktorí ho prestavali a značne narušili jeho pôvodnú štruktúru, zriadenie JRD a neskôr ústavu pre mentálne postihnutú mládež zámku neprospeli.

Od roku 1993 bol opustený, kraľovala v ňom len divoká príroda a vandali a postupne chátral.

Dvorana. Foto: Galicia Nueva
Galicia Nueva Dvorana.

Starý v novom

Prelomovým bol rok 2005. Košická spoločnosť IMET kúpila Haličský zámok od VÚC Banská Bystrica. Nový vlastník mu vdýchol život a obnovil jeho zašlý lesk. Neskôr prikúpil aj okolité pozemky s anglickým lesoparkom a rybníkom, ktoré sú spolu so zámkom zapísané v zozname národných kultúrnych pamiatok.

„Impulzom, ktorý viedol akcionárov spoločnosti ku kúpe zámku, bola hlboká úcta a pokora pred fortieľom a majstrovstvom predkov, snaha zanechať pre budúce generácie kultúrne a historické dedičstvo, ktoré si nezaslúži ostať nepovšimnuté,“ približuje Vidová.

Dôkladná rekonštrukcia renesančno-barokového zámku, vrátane prípravnej fázy, trvala desať rokov, kým v roku 2016 otvoril svoje brány ako moderný hotel, no s pôvodným geniom loci. Zrodil sa štvorhviezdičkový zámocký hotel Galicia Nueva, v preklade Nová Halič.

„Keďže v interiéri zámku sa zachovali nástenné maľby, cyklus Apoteóza uhorských panovníkov, ktorých súčasťou sú i latinské nápisy, aj v názve hotela je použitá latinčina,“ vysvetľuje Vidová.

Galicia Nueva. Foto: Galicia Nueva
Galicia Nueva Galicia Nueva.

Zámok, ktorý bol kedysi sídlom aristokracie, sa premenil na miesto pre všetkých milovníkov histórie a noblesy, s výborným jedlom a možnosťami aktívneho oddychu. Päťdesiat izieb a apartmánov, zariadených v rôznych historických a umeleckých štýloch, ponúka nadštandardné ubytovanie a pohodlie.

O gastronomický aj architektonický zážitok sa postará zámocká reštaurácia Rosalia s plochou klenbou a bohatou štukovou výzdobou, dvorana Arcadia, v ktorej sa spájajú prvky pôvodného staviteľstva s moderným prestrešením zo skla, a vináreň Nicolaus s letnou terasou. Bar Kupola na najvyššom poschodí ponúkne príjemné posedenie a jedinečný výhľad na široké okolie Haliče, až na Nízke Tatry.

Zámocký hotel je ideálnym miestom pre romantické svadby, veľkolepé plesy, ale aj štýlové kongresy a rokovania. Hosťom ponúka aj wellness centrum s bazénom, saunami, masážami a vírivkou.

Na prechádzky láka veľký zámocký park s rybníkom, atrakciou je romantická plavba loďkou k pôvodnému ostrovu v strede. Na brehu je altánok s občerstvením. Na svoje si tu prídu aj cyklisti, rekreační rybári či tenisti. Deti poteší ihrisko a minifarma.

Bar Kupola. Foto: Galicia Nueva
Galicia Nueva Bar Kupola.
Kupola
Jedna z izieb.
+4Apartmán mezonet.

Kam na výlet: 4 tipy v okolí

  • 1/ Tatárske pivnice pri Ľuboreči – do pieskovca ich vraj vytesali pred 400 rokmi, v čase tatárskych nájazdov slúžili ako úkryt pre ľudí aj dobytok.
  • 2/ Synagóga v Lučenci – secesnú budovu zo začiatku 20. storočia navrhol maďarský architekt Leopold Baumhorn. Je jednou zo štyroch rovnakých na svete, ďalšie sa nachádzajú v Amsterdame, Bruseli a Tel Avive.
  • 3/ Kaštieľ Divín – v Zichyho kaštieli sa nachádza Múzeum histórie obce.
  • 4/ Mučínska jaskyňa – malá jaskyňa (dlhá 12 m), stará 19 miliónov rokov, vznikla zvetraním zuhoľnateného stromu, ktorý pokryl sopečný popol.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #historické hotely