Alžbetínsky deň v Bardejovských kúpeľoch bude v obmedzenom formáte

Prvou kultúrnou akciou po koronakríze, ktorú usporiadajú Bardejovské kúpele vo svojom areáli, bude v nedeľu 23. augusta tradičný Alžbentínsky deň. Ide o pripomienku návštevy rakúskej cisárovnej Alžbety zvanej Sisi, ktorá sa pred 125 rokmi liečila v Bardejovských Kúpeľoch. Spomienková slávnosť sa začne o 15:00 pri pamätníku cisárovnej v parku pred hotelom Alžbeta.

22.08.2020 09:00
Bardejov, Foto:
Bardejovské kúpele počas monarchie zažívali zlaté časy. Ilustračné foto.
debata

Ako informovala ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková, tohtoročná spomienková slávnosť bude odlišná ako po minulé roky.

„17. ročník Alžbetínskeho dňa je výnimočný a rozhodli sme sa ho usporiadať hoci len v obmedzenom formáte. Bude viac symbolický. Pre krízu, ktorú vyvolal koronavírus, sme obmedzili rozpočet, a tým aj rozsah akcie. Nebude sa konať historický sprievod s kočom, čo bola obľúbená atrakcia. Nebude však chýbať cisárovná Sisi a jej manžel František Jozef I. v dobových kostýmoch. Aj tentokrát sa budú prechádzať po areáli kúpeľov a fotografovať sa s návštevníkmi,“ prezradila Šatanková.

Chýbať nebude ani sprievodný program, výstava fotografií v priestoroch Kúpeľnej kolonády, voľný vstup do muzeálneho apartmánu Sisi, promenádny koncert a predaj spomienkových suvenírov v hoteli Alžbeta. Slávnosť sa uskutoční vonku bez obmedzení, keďže rúška sú naďalej povinné iba v interiéroch. Jediným odporúčaním je dodržiavanie primeraných odstupov medzi účastníkmi. Vstup na podujatie je voľný.

Alžbetínsky deň organizujú ako pripomienku návštevy Sisi v Bardejovských Kúpeľoch v roku 1895. Cisárovná do kúpeľov prišla ako 58-ročná 1. júla 1895 a zotrvala do 22. júla. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák.

V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe s výhľadom na kúpeľný areál.

debata chyba
Viac na túto tému: #bardejovské kúpele