Šesť pamiatok, ktorým sa dostalo nečakanej pomoci v hodine dvanástej

Nápory turistov, klimatické zmeny, prírodné katastrofy, bezohľadné zásahy ľudí... Na významné pamiatky sveta číhajú rôzne ohrozenia a mnohé to takmer neprežili.

31.08.2020 07:00
debata

Bola by však večná škoda, keby ich už nasledujúce generácie nemohli obdivovať, a tak sa vďaka zásahom vlád či miestnym iniciatívam dočkali záchrany v hodine dvanástej, píše Love Exploring.

Maják Rubjerg Knude, Severné Jutsko, Dánsko

Tento historický maják z roku 1900 stál na piesočnej dune na dánskom pobreží, no kvôli nestabilnému podložiu sa začal zosúvať smerom do Severného mora. Maják stál pôvodne asi 200 metrov od vody, no kvôli erózii sa zosúval rýchlosťou 2 metre za rok, až sa ocitol len kúsok od vĺn.

Miestna samospráva sa rozhodla obľúbenú turistickú atrakciu zachrániť veľmi neobvyklým spôsobom – presunúť ju celú vyššie do vnútrozemia.

Záchranná akcia sa konala v októbri 2019. Tím expertov a miestnych dobovoľníkov umiestnil historickú stavbu na koľajnice a presunul ju asi 80 metrov ďalej od mora.

Abú Simbel, Egypt

Keď sa v 60. rokoch Egyt rozhodol postaviť na Níle, južne od mesta Asuán, priehradu, znamenalo to zároveň plánované zaplavenie vzácnych pamiatok, dvojice kamenných chrámov, pochádzajúcich z obdobia vlády faraóna Ramesse II., v Núbijskom údolí.

Do záchrany sa vložilo samotné UNESCO, ktoré zapojilo medzinárodné sily a na vlastné náklady spolu s egyptskou vládou rozrezalo a presunulo chrámový komplex na vyvýšené časti terénu na brehu nového priehradného jazera.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Travel EGYPT (@egypt.history),

Zátoka Maya, Thajsko

Thajská vláda uzavrela v roku 2018 jednu z najslávnejších pláží. Idylická zátoka Maya na ostrove Phi Phi sa z pokojnej nedotknutej pláže stala svetoznámou atrakciou obliehanou množstvami turistov – denne ich sem prichádzalo okolo 6000. Objavili ju po tom, ako „účinkovala“ v slávnom filme Pláž s Leonardom di Capriom. Nadšení návštevníci zničili asi 80 % koralov pri pláži a celej oblasti hrozila ekologická katastrofa.

Pláž mala byť pôvodne uzatvorená len na niekoľko mesiacov, no neskôr sa rozhodlo, že uzávera sa predĺži na neurčito, aby sa celý ekosystém mohol zotaviť.

Nedávno sa objavili dohady, že zátoku znova otvoria v novembri 2020, no morskí biológovia nie sú z tohto termínu nadšení. Usilujú sa presadiť do budúcna niekoľko opatrení ako obmedzenie počtu turistov či výstavba zvýšenej promenády, z ktorej budú legendárnu zátoku turisti pozorovať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa I’m Lost ห ล ง ท า ง (@markuzzstudio),

Lalibela, Etiópia

V etiópskej vysočine, v nadmorskej výške 2 200 metrov, sa nachádzajú unikátne chrámy vytesané zo skaly. Sú veľmi citlivé na zmeny klímy, preto sa v roku 2007 spojili Svetový pamiatkový fond a UNESCO a postavili nad niektorými z nich obrovské ochranné clony.

Prístrešky, akokoľvej kontroverzne vyzerajú, pomohli ochrániť vzácne stavby od ničivých účinkov dažďa a slnka.

Barrio del Cabanyal-Canyamelar, Valencia, Španielsko

Farebné zdobené fasády a pitoreskné rybárske chatky – to je typická podoba rybárskej štvrte pri prístave vo Valencii. Jej neopakovateľnú atmosféru však mala navždy pochovať veľká cesta, ktorá by spojila centrum mesta s prístavom.

V roku 2012 však našťastie padlo rozhodnutie, že projekt sa nebude konať. Naopak, miestne autority povedali, že na obnovu zanedbanej štvrte pôjde vyše 20 miliónov eur.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Visitas guiadas en Valencia (@visita_valencia),

Delphi, Grécko

Jedna z najvýznamnejších gréckych pamiatok, svätyňa Delphi na vrchu Parnassus, v strednom Grécku, bola v osemdesiatych rokoch ohrozená.

Keď v roku 1987 lokalitu navrhli zaradiť na zoznam svetového dedičstva UNESO, akurát sa v blízkosti plánovala výstavba závodu na spracovanie hliníka.

UNESCO preto požiadalo grécku vládu, aby našla pre továreň, ktorá by úplne znehodnotila výhľad a hodnotu lokality, iné miesto.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

/a>

Príspevok, ktorý zdieľa Travel & Discover Greece (@greece.withlove),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záchrana #pamiatky