Luxusné letovisko zasiahnuté pandémiou premenilo bazén na chovný rybník

Luxusné letovisko v južnej Indii premenilo svoj plavecký bazén na chovný rybník, aby zastavilo prepad tržieb v čase ekonomickej krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

24.08.2020 15:25
debata

Bazén dlhý 150 metrov v letovisku Aveda v indickom štáte Kérala je obvykle plný európskych turistov, teraz v ňom však vo vode špliechajú tisíce rýb druhu cichlidkovec pásavý.

Hotelový komplex bol nútený v marci zatvoriť svoje brány pre verejnosť, keď vláda nariadila celoštátnu karanténu (lockdown). Odvtedy sa mohlo znovu otvoriť len niekoľko miestnych hotelov.

Z tých, čo sú stále zatvorené, sa len malý počet môže pochváliť bazénom so 7,5 milióna litrov vody, ktorý by sa dal použiť aj iným spôsobom.

„Máme nulové tržby, takže v júni sme dali do bazéna približne 16.000 dvojme­sačných rybiek cichlidkovca pásavého,“ povedal pre AFP generálny riaditeľ letoviska Aveda Džiotiš Surendran.

Ryba, ktorej trvá okolo osem mesiacov, kým dorastie do úplnej veľkosti, je obľúbenou zložkou jedál v južnej Indii a na Blízkom východe.

„Plánujeme ich vyloviť v novembri a exportovať na Blízky východ,“ vysvetlil Surendran a predpovedal, že približne štyri tony cichlidkovca dorastajúce v plaveckom bazéne môžu mať na trhu cenu celkovo 40.000 dolárov.

Dočasný chovný rybník nepokryje straty spôsobené pandémiou, ktorá dohnala mnoho hotelov ku krachu, dodal šéf hotela.

Ale Surendran dúfa, že peniaze pomôžu pokryť základné účty, aby mohol podnik fungovať až do návratu turistov.

Letovisko Aveda plánuje zostať verné cichlidkovcom, aj keď sa už hotelový biznis obnoví.

„Nemôžeme pokračovať s chovným rybníkom v bazéne, ale pokúsime sa nájsť náhradný pozemok, kde môžeme nadviazať na svoje poznatky a pustiť sa do ešte väčších projektov,“ vysvetlil generálny riaditeľ.

debata chyba
Viac na túto tému: #bazén #koronavírus