V najlepšom lete prišlo na Zemplínsku šíravu vyše milión turistov

Slovenské moria, to sú jazerá, priehrady či tajchy. Kde sa dá najlepšie kúpať alebo stráviť voľný čas? Také tipy vám Pravda prináša každý utorok.

25.08.2020 12:00
Zemplínska Šírava, kemp, rekreácia, pláž, plavky Foto: ,
Na snímke mladé dievča sa opaľuje v rekreačnom stredisku Medvedia Hora na Zemplínskej Šírave.
debata (8)

S využitím na rekreačné účely sa pôvodne takmer nerátalo. Na prvom mieste stál národohospodársky význam. Zemplínska šírava mala slúžiť prioritne pre elektráreň vo Vojanoch, ako ochrana pred povodňami, pomoc pri zavlažovaní…

Napriek tomu sa hneď od začiatku stala aj vyhľadávanou turistickou lokalitou, ktorá rýchlo prekročila lokálny význam. Netrvalo dlho a prischol jej prívlastok „východosloven­ské more“.

Ako prales, kde nič nebolo

Zemplínska šírava patrí nielen k najobľúbenejším ale aj k najstarším vodným dielam na Slovensku. Do užívania ju dali pred 55 rokmi. Jej zrod sledoval od prvých dní a potom sa aj podieľal na jej rozvoji Ján Hrešan (73).

Rodák z Kaluže, jednej z troch hlavných obcí (spolu s Vinným a Klokočovom) na brehu vodnej nádrže, s ňou spojil aj svoj profesný život.

Potvrdzuje, že impulz na jej vznik nevyvolala potreba budovania rekreačnej zóny. „V poradí dôležitostí bola táto úloha na šiestom možno siedmom mieste,“ vysvetľuje Hrešan, ktorý si pamätá napúšťanie priehrady. „Vývoj však postupne ukázal niečo iné.“

V máji 1970 nastúpil ako pracovník a neskôr ako vedúci investičnej výstavby Správy cestovného ruchu Michalovce.

„Spravovali sme celú Zemplínsku šíravu. Sociálne zariadenia, pláže, všetko čo súviselo s cestovným ruchom. Začiatky boli zložité. Akoby ste prišli do pralesa, kde nič nebolo. Neexistoval tam jediný bufet, prístupové cesty, chodníky…“

Zemplínska šírava ponúka možnosti rekreácie v... Foto: SHUTTERSTOCK
Zemplínska šírava Zemplínska šírava ponúka možnosti rekreácie v časti Medvedia hora či v iných strediskách, je vhodná na plávanie i vodné športy alebo na výlety loďou Zemplín.

Budovanie šíravy bolo na rozdiel od väčšiny iných podobných slovenských stavieb bezbolestné. Nepadli jej za obeť veľké osídlené územia. Na jej ploche sa nenachádzala nijaká obec.

Rovnú plochu medzi Hôrkou a Medvediou horou využívala v prvom roku druhej svetovej vojny nemecká Luftwaffe ako provizórne letisko, odkiaľ útočila na Poľsko.

Prichádzali aj hostia zo zahraničia

Vodná plocha zaberá 33 kilometrov štvorcových, veľkosťou je druhá na Slovensku a objemom vody tretia po Liptovskej Mare a Oravskej priehrade. Jej hrádze sú dlhé 7 346 metrov. Maximálna dĺžka nádrže je 11 km a šírka 3,5 km.

Napája ju najmä rieka Laborec cez prírodný Šíravský kanál. Na brehoch vzniklo postupne sedem rekreačných centier – Biela hora, Hôrka, Medvedia hora, Kaluža, Kamenec, Klokočov, Paľkov.

Výletná loď Zemplín premáva na Zemplínskej... Foto: TASR, Roman Hanc
Zemplínska šírava loď Zemplín turizmus Výletná loď Zemplín premáva na Zemplínskej šírave nepretržite od roku 1993. V rekreačnej oblasti Lúč je možnosť nalodiť sa a počas 45-minútovej plavby si vychutnať krásy tejto vodnej nádrže. Na snímke turisti počas plavby výletnou loďou Zemplín po Zemplínskej šírave 24. júla 2020.

Šírava má priaznivé klimatické podmienky, patrí medzi najteplejšie oblasti u nás. Preto je ideálna na kúpanie, vodné športy, jazdu na vodných skútroch, bicykloch, jachtách, ale aj na pešiu turistiku najmä vo Vihorlatských vrchoch.

Hrešan si spomína aj na najčernejší deň, keď zahynulo deväť rekreantov, medzi nimi päťčlenná rodina z Ukrajiny. Bolo to 22. augusta 1991.

„V Michalovciach bol práve jarmok. Z Vihorlatu sa nečakane a neuveriteľne rýchlo prihnala búrka, zdvihli sa obrovské vlny. To bola výnimočná situácia, podobné zmeny počasia tu nie sú typické. A takú búrku som už potom nikdy nezažil,“ približuje

Ako dlhoročný pracovník v turistickom ruchu pripomína, že zlaté časy zažila šírava v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch, keď bola známa nielen doma, ale aj v krajinách východného bloku. Na jej brehy smerovali turisti najmä z Maďarska, Poľska, NDR…

Zemplínska šírava Foto: SHUTTERSTOCK
Zemplínska šírava, vodný skúter Zemplínska šírava

„Mal som vtedy presné čísla návštevnosti. Najviac ľudí k nám prišlo v lete v roku 1978 – vyše milión, návštevnosť v niektoré dni dosiahla aj viac ako 30-tisíc ľudí. V roku 1993, keď sa delila federácia, klesla na vyše 200-tisíc…“

Najvychytenejšia je Medvedia hora

Vodná hladina predstavuje dôležitú oddychovú zónu aj pre migrujúce vtáctvo. Pozorovali tu 143 vtáčích druhov, z ktorých je 37 vzácnych.

Vo vodách žijú rôzne druhy nížinných rýb ako kapor, pleskáč, karas, červenica, lieň alebo šťuka. K brehom zavše zablúdia zajac, srnec, jeleň či diviak.

Hrešan pozná šíravu a jej okolie dokonale, prebrázdil ho krížom-krážom. „Teraz už najviac času strávim vo vinici. A najradšej sa vyberiem s kamarátmi do okolitých lesov, som poľovník. Na vodu príliš nechodím. Celá oblasť Zemplínskej šíravy je však veľmi pekná a príťažlivá, nemám svoj jeden obľúbený kút. V súčasnosti je asi najvychytenejšie stredisko Medvedia hora, má pekne upravené pláže a vyhľadávajú ju najmä rodiny s deťmi.“

Akvapark na Zemplínskej šírave. Foto: TASR
Zemplínska šírava, akvapark, aquapark Akvapark na Zemplínskej šírave.

V celej oblasti sa postavilo veľa hotelov, ubytovní, reštaurácii, tri bazény, z Hôrky vyrážajú na okružné plavby vyhliadkové lode, neďaleko Kaluže vybudovali pred šiestimi rokmi moderný akvapark s celoročnou prevádzkou… Domorodec a pamätník sa však nepozerá na vývoj len pozitívne.

„Kedysi bol rozvoj riadený z jedného centra, existoval jeden zodpovedný garant. Teraz mi chýbajú systémové kroky, komplexný rozvoj. Ten je v súčasnosti na jednotlivých obciach a na tom, aké finančné prostriedky majú k dispozícii. Ak chýbajú, nemôžu investovať do rozvoja svojho regiónu,“ upozorňuje Ján Hrešan.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/Thermalpark Šírava – prvý akvapark na Zemplínskej šírave neďaleko obce Kaluža ponúka vodný svet s termálnou vodou s vonkajšími aj vnútornými bazénmi a šmýkačkami
  • 2/Vinianske jazero – obklopené krásnymi lesmi, leží neďaleko Šíravy, vhodné aj na jednodenné výlety, na jeho brehu sa dá využiť aj kemp či chatky
  • 3/Viniansky hrad – pre milovníkov nenáročnej turistiky a histórie, z Vinianskeho jazera značený chodník (4,5 km) povedie lesom k hradbám hradu a budete sa môcť pokochať nádhernými výhľadmi na Zemplínsku šíravu
  • 4/Morské Oko – od Šíravy vzdialené autom necelú pol hodinu (20 km), po jeho obvode vedie nenáročný turistický chodník, možnosť vydať sa na ďalšie miesta Vihorlatského pralesa, Malé Morské oko, Sninský kameň, vrch Vihorlat.
  • 5/Drevený kostolík Ruská Bystrá – klenot svetového kultúrneho dedičstva UNESCO – drevený Chrám Prenesenia ostatkov svätého Mikuláša postavený v roku 1730

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Zemplínska Šírava #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #slovenské moria