Medzevského draka okabátila žena

Čo na Slovensku sa oplatí vidieť? Sú tu ešte miesta, ktoré pôsobia tajomne? Kam sa za nimi vybrať, si v Pravde prečítate každý štvrtok.

27.08.2020 12:00
Haj, anjel, socha, rekvizita, Za nepriatelskou... Foto: ,
Socha anjela s odlomeným krídlom bola vyrobená ako rekvizita pre potreby americkej vojnovej drámy.
debata

Drak, anjel, blúdiaci duch dávnej vražedkyne… Tentoraz odhalíme tajomstvá okresu Košice-okolie.

V blízkosti Zádiela leží Turňa nad Bodvou a nad ňou zrúcanina hradu. Podľa povesti sa tam v noci zjavuje Turnianska hradná panna.

Mala by to byť Kristína z bohatého rodu Bebekovcov, ktorá v žiarlivosti dýkou prebodla milenca sestry Kataríny.

Na súde nad mŕtvym telom musel každý vziať vražednú dýku do ruky a prisahať, že strašný čin nespáchal.

Keď vstúpila do siene Kristína, podľa povesti sa z rany muža začala valiť krv a objavila sa aj na hrote noža.

Aby nemusela čakať na trest, dýku si pichla do srdca. Odvtedy jej duša nemá pokoj a chodí po hradbách.

Na skok od hradu je obec Háj. Na tamojšom cintoríne sa nachádza 7,5 metra vysoká socha anjela s odlomeným krídlom. Pred dvadsiatimi rokmi bola vyrobená pri nakrúcaní americkej vojnovej drámy Za nepriateľskou líniou, v ktorej hlavné úlohy stvárnili Gene Hackman a Owen Wilson.

Filmová rekvizita je vyrobená z polystyrénu a zvonku stvrdená cementáciou, aby vyzerala ako vytesaná zo skaly. Teraz stojí na mieste, odkiaľ vedie Anjelská cesta na kopec Miglinc.

Medzev mal byť domovom draka chrliaceho oheň,... Foto: Robo Hakl, Pravda
Medzev, drak, legenda, Medzev mal byť domovom draka chrliaceho oheň, ktorý žil v močiari.

Kostol zo stromov

Dedinka Debraď medzi Moldavou nad Bodvou a Jasovom so 400 obyvateľmi má dve zaujímavosti. Legenda hovorí, že keď popri Debradi tiahlo vojsko kráľa sv. Ladislava, bojovníci mali veľký smäd.

Ladislav sa pomodlil k Bohu a keď vysadol na koňa, vytryskol zo skaly spod kopyta jeho koňa prameň. Podľa legendy prameň nikdy nevysychá a dlho vraj bolo vidno stopu podkovy na dne potoka.

V susedstve sa nachádza kostol z dreva, vybudovaný na základoch kostola svätého Ladislava. Pôvodný kostol mal dať postaviť Bátkay Domonkos, jasovský prepošt, okolo roku 1500, neskôr ho Turci zničili.

V 19. storočí z kostola ostala len schátraná ruina a okolo roku 2000 už len sem-tam zo zeme trčiaci kameň dokazoval jeho existenciu.

Kostol zo stromov sa nachádza neďaleko obce... Foto: Robo Hakl, Pravda
Debrad, kostol, strom, stromovy kostol stromový chrám Kostol zo stromov sa nachádza neďaleko obce Debraď.

Miestni obyvatelia sa rozhodli znovuvybudovať sakrálnu pamiatku, no keďže je dnes hneď vedľa chránená krajinná oblasť, na obnovu sa mohli použiť len prírodné a ekologicky prijateľné materiály. Preto je konštrukcia z dreva červenej jedle.

Za návštevu stojí aj Jasovská jaskyňa, ktorá je náleziskom kostí jaskynného medveďa a jaskynnej hyeny. V roku 1846 sa stala prvou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku. Doteraz sa zistilo až 19 druhov netopierov, ktoré sa v jaskyni zdržujú najmä v zime.

Objavené v nej boli bronzové predmety a v suchom výklenku v Husitskej sieni sa na stene nachádza švabachom písaný nápis z roku 1452, ktorý zaznamenáva víťazstvo vojsk Jana Jiskru z Brandýsa a predstavuje najstaršiu písomnú zmienku v jaskyniach na Slovensku.

Pracovať musel aj kráľ

Medzev sa v čase, keď bol prezidentom jeho rodák Rudolf Schuster, stal známym na celom svete. Schuster rád vítal zahraničné návštevy v kováčskej vyhni, kde si svoj rýľ ukul švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv, monacké knieža Albert, ale aj poľský exprezident Alexander Kwasniewski, ukrajinsky Leonid Kučma či maďarský Ferenc Mádl.

Exprezident Schuster zriadil v Medzeve múzeum... Foto: Robo Hakl, Pravda
Medzev, Rudolf Schuster, fotograficka a kinematograficka technik Exprezident Schuster zriadil v Medzeve múzeum fotografickej a kinematografickej techniky, ktoré je v jeho rodnom dome.

Medzev mal byť aj domovom trinásťhlavého draka, ktorý žil v močiari, kde sa v súčasnosti nachádza kostol. Drak si najviac pochutil na miestnych dievčatách.

„Blízko cintorína žila stará vdova po obuvníkovi, ktorá už chcela ísť za svojím mužom na druhý svet. Jeden večer za ňou prišla smrť a hovorí jej: Ty chceš byť oslobodená z tohto sveta, ja ti to splním, ale ty mi musíš tiež vykonať jednu službičku. Tu v močiari býva drak, ktorý mi fušuje do remesla, a preto ho treba zabiť," hovorí povesť.

Žena si spomenula, že po nebohom mužovi ostala v dome obuvnícka smola, a tak z nej vyrobila postavu dievčiny, ktorú obliekla do medzevského kroja a postavila na okraj močiara. Ráno, keď drak zbadal figurínu, zhltol ju.

Smola sa v ňom od ohňa zapálila a draka rozmetala na všetky strany. Horel takým silným ohňom, že od tej horúčavy sa vysušila celá plocha a bolo po močiari.

V Jasovskej jaskyni žije až 19 druhov... Foto: Robo Hakl, Pravda
Jasovska jaskyna, hyena, medved, V Jasovskej jaskyni žije až 19 druhov netopierov a je tam nápis z roku 1452.

Tipy na výlety

  • 1. Moldava nad Bodvou – cez mesto prechádza 21. poludník a je tam aj autentická kováčska vyhňa.
  • 2. Turňa nad Bodvou – v obci sa nachádza Pamätný park a pomník na mieste 1. štartu Medzinárodného maratónu mieru.
  • 3. Hrhovské rybníky – patria medzi najväčšie rybníky na území Slovenska, žije a hniezdi tam okolo 120 druhov vtáctva.
  • 4. Smolník – v 19. storočí tam založili divadlo s asi prvým otočným javiskom na Slovensku a v meste fungovala vyše 130 rokov tabaková továreň na výrobu cigár.
  • 5. Úhorná – vodná nádrž je vyhľadávanou turistickou destináciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #tajomné a neznáme