Bratislavský hotel má tajomstvo v 13. komnate

Denník Pravda vám počas prázdnin každý piatok prinášal články o historických hoteloch. Touto časťou sa náš letný seriál končí.

28.08.2020 12:00
hotel Arcadia Foto:
Interiér hotela Arcadia s arkádovitými pavlačami a vitrážovým stropom.
debata

Niet krajšieho miesta ako hotel Arcadia v Bratislave. Niet atraktívnejšej adresy priamo v srdci hlavného mesta, hlása internetová stránka hotela.

Staré dláždené uličky s historickými domami majú čarovnú atmosféru, ktorou dýcha aj boutique hotel Arcadia.

A nie je to len zdanie, hostia sa po vstupe ocitnú priamo uprostred romantiky starých čias. Arcadia totiž vznikla premenou stredovekej budovy na hotel a jej múry si pamätajú osem storočí.

"Predošlí majitelia plánovali budovu premeniť na kancelárie. Našťastie, zmenili zámer a v roku 2007, po dvaapolročnej rekonštrukcii, otvorili exkluzívny hotel. V roku 2018 ho odkúpil súčasný majiteľ a v jeho rukách získal novú tvár. Pýši sa štyrmi hviezdičkami v kategórii boutique hotelov,“ opisuje riaditeľka hotela Arcadia Jaroslava Ventrubová.

Z Františkánskej ulice, kde hotel stojí, to majú návštevníci len pár krokov k dôležitým inštitúciám a pamiatkam, ako sú Primaciálny palác, Hlavné námestie, Slovenské národné divadlo, Dóm sv. Martina, Michalská veža… Zároveň je hotel ľahko dostupný aj autom.

Mučiareň aj sprisahanie

Dnes návštevníci radi prichádzajú za pohodlím a relaxom, no kedysi sem ľudí vliekli aj násilím – v priestoroch terajšieho wellness sveta bola totiž svojho času desivá mučiareň. Na pozemku, kde stojí Arcadia, archeológovia našli doklady osídlenia z laténskej doby a tiež predmety z 12. až 13. storočia.

Interiér hotela Foto: Hotel Arcadia
hotel Arcadia Interiér hotela

Budovu dnešného hotela postavili v druhej polovici 12. storočia a je národnou kultúrnou pamiatkou zapísanou aj v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Stavba bola v minulosti obytným meštianskym domom, do jeho dispozície je včlenená časť mestského opevnenia.

V období renesancie vzniklo arkádové nádvorie so schodiskom, ktoré svojimi umelecko-historickými kvalitami patrí medzi vynikajúce príklady vtedajšej architektúry na Slovensku.

Dom sa v historických prameňoch spomína aj v časoch križiackych vojen. Údajne tu prenocoval nemecký cisár Fridrich I. Barbarossa počas tretej križiackej výpravy do Konštantínopolu. Budova sa istý čas volala aj Husitský dom.

Na renesančnej arkáde vo dvore je zobrazený kalich s hostiou a niektorí dejepisci sa nazdávajú, že pivničné priestory boli miestom tajných stretnutí stúpencov husitov, ktorí sa v roku 1432 chceli zmocniť Bratislavy a vydať ju husitom.

Rekonštrukcia priestorov Foto: Hotel Arcadia
Hotel Arcadia Rekonštrukcia priestorov

V 18. storočí celý objekt prešiel dvoma úpravami – doplnili sa dvorové arkády a nadstavalo sa druhé poschodie. Keď sa v roku 1775 zrušili mestské hradby, musel sa dostavať a prebudovať celý zadný trakt domu. Celý dom dostal klasicistický šat.

"V neskorších rokoch slúžila budova ako nájomný dom či spoločenské stredisko vysokoškolákov so študentskou kaviarňou,“ dopĺňa riaditeľka.

„Asi pred 40 rokmi vysťahovali obyvateľov s tým, že dom sa bude rekonštruovať a po obnove tu mal sídliť Socialistický zväz mládeže. Nežná revolúcia však obnovu prerušila a názory na využitie budovy sa stále menili. Uvažovalo sa aj o sídle niektorej ambasády,“ ozrejmuje Ventrubová.

Tajomstvo podzemia

Interiér Arcadie očarí hneď po vstupe átriom s arkádovitými pavlačovými chodbami, podľa ktorých dostal hotel aj názov. Celý tento zaujímavý priestor je zhora prekrytý nádherným farebným vitrážovým stropom.

Podzemný balkón v priestoroch bývalej vínnej... Foto: Hotel Arcadia
hotel Arcadia Podzemný balkón v priestoroch bývalej vínnej pivnice.

Boutique hotel, ako jeho prívlastok z francúzštiny predznamenáva, má honosne a historizujúco zariadené priestory s dôrazom na detail, umenie a luxus.

Ponúka 34 priestranných izieb, z ktorých je výhľad na františkánsky kostol, jeden z najstarších chrámov v meste.

Mimoriadny komfort nájdu hostia v dvojpodlažných apartmánoch, za oknami ktorých sa črtá Bratislavský hrad a Michalská veža. Každá izba je unikátna, v hoteli nie sú žiadne dve rovnaké.

Poverčiví hostia si môžu vydýchnuť. „V našom hoteli izbu číslo 13 nenájdete, ale môžete vstúpiť do tajov 13. komnaty a odhaliť jej tajomstvo. Je ním dielo Podzemný balkón v priestoroch bývalej vínnej pivnice. Tvorí ho takmer 3 000 kníh, ktoré spolu so zrkadlami vytvárajú ilúziu nekonečného priestoru a nekonečnosti ľudského poznania,“ pozýva Ventrubová.

Symbióza

Dušu hotela však netvoria „duchovia minulosti“, ale zamestnanci, ktorí sa pod vedením riaditeľky starajú o návštevníkov a napĺňajú motto „cíťte sa tu ako doma“. A tak nielen budova a jej energia, ale aj úsmev, pozdrav či úcta vytvárajú spolu neopakovateľný zážitok.

Izby hotela Foto: Hotel Arcadia
hotel Arcadia Izby hotela

Jedlo z tradičných surovín si návštevníci vychutnávajú v reštaurácii L'Olive, ktorej dal meno olivovník, čo tam kedysi rástol. Dnes sa už síce nedá posedieť pod jeho konármi, no jedinečnú atmosféru honosných jedálenských priestorov vytvárajú aj klenby z 13. storočia.

Kuchári stavili na jednoduché, no dokonale pripravené menu, ktoré zahŕňa rizoto, cestoviny a ďalšie jedlá slovenskej aj medzinárodnej kuchyne. Nápoje si môžu hostia vychutnávať v bare s otvoreným kozubom a pod pôvodným stropom spred dvoch storočí.

Súčasťou ponuky boutique hotela Arcadia je aj relaxačná zóna so saunami, s jacuzzi, fitnescentrom a ochladzovacím bazénikom, ktorý vznikol z pôvodnej studne. Kedysi v týchto priestoroch mučili väzňov, dnes sa tu nachádza najpríjemnejšia časť hotela.

Wellness svet Foto: Hotel Arcadia
hotel Arcadia Wellness svet
Wellness svet
Rekonštrukcia priestorov
+4Podzemný balkón v priestoroch bývalej vínnej...

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Múzeum historických interiérov – expozícia v Apponyiho paláci ponúka možnosť nahliadnuť do súkromia šľachtických a meštianskych rodín.
  • 2/ Národný salón vín v Apponyiho paláci – ochutnávky slovenských vín od Malých Karpát až po Tokaj.
  • 3/ Múzeum obchodu – medzi exponáty patria váhy, zásobníky na tovar, formy historickej reklamy či interiér obchodu z 30. rokov.
  • 4/ Rozhľadňa pod Kamzíkom – vyhliadka vysoká 15 metrov na tzv. Americkej lúke ponúka výhľad na severnú časť Bratislavy.
  • 5/ Kačín – ideálny výlet pre cyklistov, hore čakajú ihriská a ohniská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #historické hotely