Aj stroje majú cintoríny. Takto odpočívajú vraky lietadiel, vlakov, lodí

Vrakoviská nevzbudzujú ľútosť ako ozajstné miesta posledného odpočinku ľudí, no aj tak je pohľad na kedysi funkčné mašiny a dnes hŕbu kovu, smutný.

09.09.2020 07:00
debata

Zaujímalo vás niekedy, čo sa stane s lietadlami, lokomotívami, autobusmi či autami, keď sa pokazia alebo ich jednoducho ako nemoderné vyradia z prevádzky?

Prevažná väčšina vozidiel strávi svoje posledné dni na šrotovisku, kde čaká na recykláciu alebo sú jednoducho ponechané, aby zhrdzaveli, píše Love Exploring.

Krakov, Poľsko

Na jednom z najväčších cintorínov vlakov na planéte, v Depe Bieżanów v Krakove, odpočívajú stovky vlakov zo sovietskej éry. Prevažnú časť opustených vagónov tvoria elektrické lokomotívy EU07 zo 60. až 80. rokov.

Na rozdiel od mnohých vrakov v iných mestských lokalitách sú vlaky na krakovskom „vlakovom cintoríne“ nepoškodené graffitmi a nepoškodzujú ich ani vandali.

Vzdušná základňa Davis-Monthan, Arizona, USA

Základňa v Arizonskej púšti sa môže pochváliť najväčšou „zbierkou“ vyradených vojenských a vládnych lietadiel na svete. Odpočívajú ich tu tisícky.

Toto miesto bolo vybrané pre jeho púštne podnebie, zásaditú pôdu a nadmorskú výšku. Super nízka vlhkosť, nekyslá púštna zem a vysoká poloha pomáhajú chrániť lietadlá a zabraňujú tvorbe hrdze.

O lietadlá sa stará tím približne 700 pracovníkov, ktorí buď krátko alebo dlhodobo stroje skladujú, prípadne vyradené mašiny rozoberajú a použiteľné súčiastky zachraňujú na náhdradné diely.

Aliağa, Turecko

V tureckom prístave Aliağa sa nachádza zberný dvor na obrovské lode, ktoré kedysi brázdili moria. Lodenica je konečným miestom odpočinku mnohých ikonických plavidiel, ktoré vyradili z prevádzky, navždy tu zakotvili napríklad lode Carnival's Fantasy či Inspiration.

Je tu aj Sovereign of the Seas, ktorú kedysi vlastnila veľká lodná spoločnosť Royal Caribbean – jej posledný majiteľ, španielsky operátor Pullmantur Cruises, sa v júni 2020 kvôli koronakríze dostal do bankrotu.

Tu sa lode s najmenším možným dopadom na životné prostredie demontujú pod dohľadom špecialistov. Kovové časti sa recyklujú alebo posielajú na roztavenie a opätovné použitie v inej podobe.

Letisko Teruel Španielsko

Prvý európsky cintorín lietadiel sa nachádza v rovnomennej španielskej provincii. Vznikol na skladovanie a recykláciu použitých častí lietadiel. Letisko funguje aj ako servisné zariadenie na údržbu strojov. Dohromady ich tu môže byť naraz 250.

Uyuni, Bolívia

Tento pozoruhodný vlakový cintorín sa nachádza 3 kilometre od bolívijského mesta Uyuni, neďaleko najväčšej soľnej púšte na svete.

Uyuni bolo na konci 19. storočia hlavným dopravným uzlom pre bolívijský banský priemysel. Časy rozmachu však nevydržali. Na začiatku 20. storočia sieť miestnych železníc neustále sabotovalo miestne pôvodné obyvateľstvo, čo prispelo k jeho úpadku ťažobnej aktivity a s ňou aj vlakov.

Cintorín vlakov je dnes jednou z hlavných turistických atrakcií boasti, priťahuje z ďalekého okolia návštevníkov, ktorí túžia zažiť strašidelné prostredie ako z filmu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa JuanCa (@jc.voyages),

debata chyba
Viac na túto tému: #vrak