Vo Vígľaši sa ubytoval aj Draculov otec

Jeden zámok, 4 hviezdičky, 55 izieb, 8 kategórií. To je The Grand Vígľaš, historický hotel v rovnomennej obci neďaleko Zvolena.

04.09.2020 18:00
The Grand Viglas Foto:
The Grand Vígľaš
debata (1)

„Je jediný svojho druhu, zrekonštruovaný z ruín, víťaz ceny verejnosti súťaže Stavba roka 2014,“ vymenúva jeho obchodná manažérka Anikó Hudinová.

Hotel na zámku spája minulosť a moderné služby, ponúka pohodlné ubytovanie a skvelú kuchyňu v elegantných priestoroch, romantiku pre najkrajší deň života aj príjemné prostredie pre kongresy. Prehliadka zámku aj pre neubytovaných hostí zasa prenesie do stredovekých čias rytierov a šľachty.

Rád draka

História miesta, kde sa dnes vypína The Grand Vígľaš, siaha až do raného stredoveku. Vtedy sa nad riekou Slatina nachádzalo slovanské hradisko. O niekoľko rokov tu vyrástol kláštor, ktorý pravdepodobne spravovali templári.

Keď rád zanikol, majetok sa dostal do rúk johanitov, ktorí sa neskôr začali nazývať maltézski rytieri, alebo kráľa Karola Róberta z Anjou. Ten v roku 1325 založil prvý svetský rytiersky rád v Európe – Uhorskú bratskú milíciu – Rád rytierov sv. Juraja.

Jeho syn Ľudovít I. v otcovom „projekte“ pokračoval a zároveň sa pustil aj do budovania hradného sídla na Vígľaši. Dokončil ho však až ďalší pán, uhorský kráľ, rímsko-nemecký cisár a neskôr i český kráľ Žigmund Luxemburský, ktorý ho prestaval na poľovnícky zámok.

Žigmund s manželkou Barbarou Celjskou založil v roku 1408 Rád draka, Ordo draconis, ktorý združoval jeho prívržencov, a miestom ich stretnutí sa stal práve zámok Vígľaš. Po čase dal Žigmund celý zámok do správy svojej manželky a tá sa oň starala až do jeho smrti.

Veľká rytierska sála Foto: The Grand Vígľaš
Veľká rytierska sála - Vágľaš Veľká rytierska sála

"Obľúbeným miestom oddychu bol zámok i za vlády kráľa Mateja Korvína. Okolité kráľovské lesy poskytovali totiž množstvo príležitostí na oddych a poľovačky,“ vysvetľuje hotel na internete.

V rokoch 1490 až 1516 bol zámok za vlády uhorského kráľa Vladislava II. Jagelovského kráľovským sídlom. Zámok sa blysol aj v druhej polovici 16. storočia, keď zohral významnú úlohu v protitureckých bojoch. Dostal nové opevnenie so štyrmi nárožnými vežami a udržovala sa v ňom stála vojenská posádka.

Dramatické chvíle zažil začiatkom 17. storočia, keď sa ho načas zmocnili povstalci Štefana Bočkaja. Neskôr sa dostal do súkromného vlastníctva feudálnych rodín. Najskôr ho vlastnili aj s príslušným panstvom Čákiovci, potom, až do konca feudalizmu, Esterháziovci.

Reštaurácia Ava Simone Foto: The Grand Vígľaš
Restaruacia-Ava-Simone - Vígľaš Reštaurácia Ava Simone

„Tí ho v 18. storočí prestavali na hradný kaštieľ, takže sa z jeho pôvodného stavu zachovalo pomerne málo, iba gotická kaplnka a časť opevnenia zo 16. storočia,“ informuje stránka.

Naposledy sa zámok dočkal rekonštrukcie ešte koncom 19. storočia, no počas druhej svetovej vojny ho veľmi poškodili a časť vyhorela.

„Doslova z ruín ho dal znovu postaviť súčasný majiteľ, ktorého oslovila najmä jeho bohatá história,“ spomína Hudinová.

Do terajšej luxusnej podoby zámok dostala veľká rekonštrukcia, ktorú zavŕšili v roku 2013 a v septembri 2014 sa konalo slávnostné otvorenie hotela The Grand Vígľaš.

Draculov apartmán

Hostia si tu môžu vybrať z niekoľkých druhov izieb a apartmánov zariadených v historizujúcom štýle, v ktorých sa budú cítiť ako králi. Jeden apartmán však medzi nimi vyniká. Má tajomný názov Dracula, ktorý dáva tušiť, že tu o vzrušenie nebude núdza.

„Draculov apartmán je najspodnejšou komnatou nášho zámku. V minulosti ho často využíval knieža Vlad II. Tepeš z oblasti Sedmohradska, známej ako Transylvánia. Otec známeho grófa Draculu totiž zvykol cestovať na zámok Vígľaš na stretnutia Rádu draka, ktorého cieľom bol najmä boj proti spoločnému nepriateľovi, Osmanskej ríši,“ vysvetľuje Hudinová.

Draculova izba Foto: The Grand Vígľaš
Draculova izba - Vígľaš Draculova izba

Apartmán Dracula sa na prvý pohľad ničím nelíši od ostatných. Stačí však otvoriť dvere skrine a ocitnete sa v inom svete. Pred vami sa objavia točité schody do podzemia plného kostier, lebiek a reťazí. Odtiaľto je aj priamy výstup do tajomného lesa. „Zvláštne zvuky, klopanie či škrabanie na dvere vraj nie sú ničím ojedinelým,“ prezrádza Hudinová.

Dragon bar, wellness, svadby

O skvelý gastronomický aj umelecký zážitok sa po strašidelnej noci postará reštaurácia Ava Simone, ktorá je výnimočná svojimi historickými klenbami. Druhá veľkoryso riešená reštaurácia, nazvaná podľa kráľovského rodu Anjou, je charakteristická všadeprítomnými rodovými ľaliami. Jej príjemné prostredie dotvára veľký kozub.

Súkromné posedenie zabezpečí Dragon bar, či už si klienti vyberú degustáciu vín, whisky a rumov alebo potrebujú pokoj na rokovanie. Relax ponúka wellness kráľovnej Barbary, ktorý sa rozprestiera na troch poschodiach s výhľadom na súkromnú letnú terasu hotela. Súčasťou je 10-metrový bazén, vírivka aj masážne miestnosti.

Svadba na zámku je snom mnohých neviest, romantické priestory sú zárukou nezabudnuteľných zážitkov a budú sa dokonale vynímať na fotografiách. Gotická kaplnka umocní precítenie cirkevného sobáša, sú tu povolené rímskokatolícke, gréckokatolícke, starokatolícke a pravoslávne obrady. Nádherná rytierska sála je zasa vhodná pre civilné obrady.

Apartmán De Luxe Foto: The Grand Vígľaš
Apartman-De-Luxe - Vígľaš Apartmán De Luxe

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Podpolianske múzeum v Detve – predstaví život valachov, vplyv vígľašského panstva a J. J. Thurza, prvého slovenského námorného kapitána.
  • 2/ Cyklotrasa okolo Poľany – spolu 320 km značených ciest, okruh je dlhý 127 km a vhodný pre horské bicykle.
  • 3/ Kostol sv. Martina v Čeríne – chrám zo 14. storočia je obohnaný kamenným obranným múrom so strieľňami.
  • 4/ Arborétum Borová hora – tisíc foriem a kultivarov rôznych druhov drevín a 600 sort ruží.
  • 5/ Jaskyňa Jánošíkova izba pri Budinej – od roku 1994 je chránená.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka na Slovensku #historické hotely