Desať prírodných rekordov, ktoré majú zápis v Guinnessovej knihe

Najväčšie, najvyššie, najhlbšie... Od Mount Everestu, najvyššej hory sveta, po jazero Frying Pan Lake, najväčší horúci prameň, zázraky matky prírody demonštrujú rekordné schopnosti.

15.09.2020 07:00
debata (1)

Ktorým pozoruhodnostiam na konto pribudol zápis do Guinnessovej knihy rekordov?

Veľký bariérový útes je najväčší systém koralových útesov na svete

Veľký bariérový útes, ktorý sa nachádza pri severovýchodnom pobreží Austrálie, je dlhý 2 027 kilometrov, čo z neho robí najväčší systém koralových útesov na svete a jeden zo siedmich prírodných divov sveta.

Útvar je v skutočnosti zložený z 3 000 jedno­tlivých útesov a jeho súčasťou sú stovky tropických ostrovov.

Veľký bariérový útes Foto: SHUTTERSTOCK
koral Veľký bariérový útes

Anjelské vodopády sú najvyšším vodopádom na svete

Zhora nadol merajú venezuelské vodopády 979 metrov a nachádzajú sa hlboko v Guyanskej vysočine, takže sú mimoriadne ťažko dosiahnuteľné.

Anjelské vodopády Foto: SHUTTERSTOCK
Anjelské vodopády, Venezuela, stolová hora Anjelské vodopády

Viktóriine vodopády majú najväčší objem vody

Aj keď nie sú najvyššie (majú len 108 metrov), môžu sa pochváliť najväčšou masou vody, ktorá sa rúti dole s ohromnou silou a hukotom na šírke 1,6 kilometra. Nachádzajú sa medzi Zimbabwe a Zambiou a v roku 1800 im kmeň Kololo, ktorý žil v tejto oblasti, dal meno „Mosi-oa-Tunya“, čo v preklade znamená „Dym, ktorý hrmí“.

Vodopády sú také mohutné, že hmlu, ktorú vytvárajú, je možné spozorovať na kilometre ďaleko a rieka Zambezi je plná zúrivých perejí.

Viktóriine vodopády. Foto: SHUTTERSTOCK
Viktóriine vodopády Viktóriine vodopády.

Bajkalské jazero je najväčším a najhlbším jazerom na svete

Bajkalské jazero je nielen najhlbším jazerom na svete (1,6 kilometra), ale aj objemovo najväčším sladkovodným rezervoárom. Jeho voda tvorí 20 % sladkej vody na svete.

V Bajkalskom jazere sa nachádza 27 ostrovov, vrátane jedného s dĺžkou 72 kilometrov. V jeho vodách a v okolí sa nachádza viac ako 1 500 živočíšnych druhov a z nich sa 80 % nenachádza nikde inde na Zemi.

Bajkalské jazero Foto: SHUTTERSTOCK, Shutterstock
bajkalske jazero Bajkalské jazero

Rieka Níl je najdlhšia rieka sveta

Meria 6 694 kilometrov, začína sa južne od rovníka a preteká na sever cez severovýchodnú Afriku, až sa nakoniec vlieva do Stredozemného mora. Níl preteká cez Tanzániu, Burundi, Rwandu, Konžskú demokratickú republiku, Keňu, Ugandu, Južný Sudán, Etiópiu, Sudán a Egypt.

Rieka Níl pretekajúca mestom Juba v Južnom Sudáne. Foto: SHUTTERSTOCK
Níl, JUba, Južný Sudán Rieka Níl pretekajúca mestom Juba v Južnom Sudáne.

Jazero Frying Pan Lake je najväčším horúcim prameňom na svete

Nový Zéland je domovom mnohých divov, v údolí Waimangu Volcanic Rift sa nachádza najväčšie vriace jazero. Základňa jazera obsahuje magmu, ktorá uvoľňuje paru a plyn oxidu uhličitého a sírovodíka. Má teplotu od 43 do 54 stupňov a pH 3,5, čiže je veľmi kyslé.

Steamboat je najvyšší aktívny gejzír na svete

Gejzíry sú už dnes vzácnym prírodným úkazom, ten najvyšší vystreľuje zo zeme vo Wyomingu, dosahuje výšku až 90 metrov. Hlavná erupcia gejzíru Steamboat môže trvať od troch do 40 minút a okolie sa vtedy úplne pokryje lesklou vrstvou oxidu kremičitého. Erupcia je údajne taká hlasná, že prebudí aj návštevníkov v tábore vzdialenom vyše 1,5 kilometra.

Kilimandžáro je spiaca sopka a zároveň najvyššia samostatne stojaca hora na svete

Hora Kilimandžáro je najvyššou horou Afriky a je tiež najvyššou voľne stojacou horou na svete, čo znamená, že nie je súčasťou pohoria, stojí sama. Kilimandžáro je neaktívna sopka vysoká 5,9 kilometra, predpokladá sa, že naposledy vybuchla pred 360 000 rokmi.

Kilimandžáro Foto: SHUTTERSTOCK
Kilimandžáro, Tanzánia, slon, Afrika Kilimandžáro

Najdlhšia pláž sveta sa volá Praia do Cassino

Pláž, kam len oko dovidí, a ešte aj ďalej, kam už nedovidí. To je 245 kilometrov dlhá pláž v štáte Rio Grande do Sul. Nachádza sa na južnom pobreží Brazílie smerom k južnému Atlantickému oceánu. Tiahne sa od Rio Grande po hranicu s Uruguajom. Je obľúbeným miestom miestnych obyvateľov a turistov a ponúka jedinečné zážitky zo šnorchlovania, surfovania a plachtenia.

Strom generála Shermana drží rekord ako najväčší strom na svete

Rastie v kalifornskom Národnom parku Sequoia a dosiahol výšku 83 metrov. Pri zemi má jeho kmeň priemer 11 metrov. Odhaduje sa, že generál Sherman má viac ako 2 200 rokov a každým rokom rastie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Robert | Photographer (@travel_4_discover),

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Guinnessova kniha rekordov