Najdlhší sklenený most je pre ľudí so silným žalúdkom. O titul čoskoro príde

Čína je krajinou mnohých pozoruhodností, čo jej neuštedrila príroda, to si dostavala a v rekordoch tromfuje samu seba. A tak si krajina nedávno do svojej zbierky pridala ďalší extrém - najdlhší sklenený most sveta, ktorý zvládnu prekonať len skutočne odvážni.

18.09.2020 07:00
debata

Otvorili ho v septembri, tiahne sa ponad 200 metrov hlbokú roklinu cez rieku Lianjiang v juhočínskej oblasti. Meria neuveriteľných 526 metrov, píše Travelandleisure.

Most navrhol Inštitút pre architektonický dizajn a výskum univerzity v Če-ťiangu ako turistickú atrakciu pre túto oblasť.

Okrem chodníka má most niekoľko vyhliadkových platform širokých 8,5 metra, kde sa môžu odvážlivci zastaviť a vychutnať si scenériu, či pohľad priamo dole pod nohy do hĺbky.

Dno mosta je zložené z troch vrstiev tvrdeného vrstveného skla, ktoré je hrubé asi 4,5 centimetra. Navrhli ho tak, aby bolo úplne priehľadné, čo dáva turistom pocit, že sa doslova vznášajú vo výške nad riekou. Na atrakciu sa naraz zmestí až 500 návštevníkov.

Sklenený most dokončili začiatkom tohto roka a oficiálne ho za najdlhší most so skleneným dnom na svete uznali začiatkom leta.

Dostal aj zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Svoj titul si však zrejme neudrží dlho.

Podľa BBC je v Číne viac ako 2 300 sklenených mostov a neustále sa pripravujú nové projekty a pribúdajú ďalšie najdlhšie, najvyššie, najdesivejšie.

V roku 2016 sa stal najdlhším skleneným mostom na svete most vo výške 430 metrov ponad Veľký kaňon v Národnom parku Zhangjiajie. Už dva týždne po otvorení ho však museli zatvoriť pre extrémny nápor návštevníkov.

V roku 2017 získal visutý most Hongyagu titul najdlhší – a najdesivejší. Navrhli ho tak, aby sa hojdal, keď po ňom ľudia kráčali, čo dodalo mostu dlhému 487 metrov prvok adrenalínu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Most #sklo