Prvý tatranský veľkohotel vrátil horám smotánku

Starý Smokovec je najstaršia tatranská osada a administratívne centrum Vysokých Tatier. Tu, v samom srdci našich veľhôr, pod majestátnym Slavkovským štítom, stojí aj unikátny rovnomenný štvorhviezdičkový grandhotel, ktorý píše svoju históriu už do roku 1904.

11.09.2020 16:00
Grandhotel Stary Smokovec Foto:
Grandhotel Starý Smokovec
debata

Grandhotel Starý Smokovec bol prvým veľkým hotelom v Tatrách. Zažil aj ťažké časy a dve svetové vojny, no napriek tomu sa zachoval a doposiaľ tvorí neodmysliteľnú súčasť Starého Smokovca i celých Tatier.

Dnes osloví svojou noblesou a hostí pomyselne vráti do obdobia prvej Česko-slovenskej republiky, do 20. a 30. rokov minulého storočia, k všetkému „starému a dobrému“ a k časom, keď si ľudia užívali zábavu a relax vo veľkom štýle.

Na prelome 19. a 20. storočia zápasili tatranské osady s úbytkom návštevníkov, ktorých zlákalo more a luxusnejšie hotely v zahraničí. Spišská úverná banka v Levoči, ako nájomkyňa Starého Smokovca, prišla s myšlienkou investovať do rozvoja kúpeľov a výstavby honosnejších a výstrednejších hotelov a reštaurácií. Tak vznikla aj myšlienka postaviť grandhotel, aký nemal dovtedy v Tatrách obdobu.

Na dominantnom mieste v Starom Smokovci preto vyrástol prvý tatranský veľkohotel európskej úrovne vybavený všetkým prepychom vtedajšieho odvetvia turizmu.

Grandhotel postavili v rekordne krátkom čase, projektant Guido Hoepfner vypracoval návrh vo februári 1903, v apríli sa začalo stavať a už 30. júna 1904 bola secesná trojpodlažná budova so 150 miestnosťami (z toho 120 izbami) na svete. Zariadenie hotelu dodalo vyše 400 rôznych firiem.

Južne od budovy vznikol nádherný park, na severnej strane vzniklo predĺžením kúpeľnej promenády korzo. Vďaka novému grandhotelu sa počet turistov v Starom Smokovci zdvojnásobil.

Majstri aj Castro

V hoteli sa ubytovalo počas jeho existencie mnoho významných osobností – od saského korunného princa Fridricha Augusta, cez československého prezidenta Eduarda Beneša či britského premiéra Harolda Wilsona, až po Fidela Castra a ďalších.

Apartmán Royal Foto: Marek Hajkovsky, web hotela
Apartman Royal Apartmán Royal

Počas majstrovstiev sveta (MS) v lyžovaní v severských disciplínach v roku 1970 tu boli ubytované vládne delegácie USA, Fínska, Kanady, ZSSR aj členovia Medzinárodného olympijského výboru.

„Zamestnanci hotela i organizačný výber MS museli diplomaticky riešiť i chúlostivé situácie, keď napríklad blahoprajný telegram, ktorý poslal prezident USA Richard Nixon organizačnému výboru, nebolo možné zverejniť, lebo sa muselo čakať na reakciu zo Sovietskeho zväzu,“ spomína publikácia o Grandhoteli Starý Smokovec.

Hotel si hostí váži a aj niektoré apartmány dostali mená podľa osobností, ktoré ich navštívili. V roku 2018 dostali tri apartmány svojich patrónov – kráľa komikov Vlastu Buriana, niekoľkonásobného olympijského víťaza Emila Zátopka a jeho manželku Danu, tiež olympijskú víťazku, a charizmatickú slovenskú herečku Emíliu Vášáryovú.

O rok pribudlo do tejto elitnej skupiny ďalšie známe meno – apartmán pokrstila česká popová a muzikálová diva a herečka Lucie Bílá.

Cisárska delikatesa

Hostia si v grandhoteli môžu vybrať z troch typov izieb a troch druhov apartmánov. „Dohromady 70 izieb a 14 apartmánov je pripravených pre váš wellness pobyt, romantickú dovolenku alebo zimný relax spojený s lyžovačkou v Tatrách,“ láka stránka hotela.

Apartmán Lucie Bílá Foto: Marek Hajkovsky, web hotela
Apartman Lucie Bila Marek Hajkovsky web Grandhotel Stary Smokovec Apartmán Lucie Bílá

Okrem individuálnych hostí víta Grandhotel Starý Smokovec aj väčšie skupiny, ktoré si tu vďaka dobrému vybaveniu môžu zorganizovať konferencie, firemné podujatia či oslavy, to všetko na pozadí romantiky minulého storočia s nádychom histórie.

O gastronomické zážitky sa postará reštaurácia Lefévre, ktorá ponúka špeciality inšpirované históriou a tradíciou. Pod krištáľovými lustrami si návštevníci užijú tradície starej éry stolovania. Špecialitou kuchyne je tafelspitz – viedenské jedlo z teľacej kvetovej špičky, ktoré sa pôvodne varilo na cisárskom dvore a podávalo sa na obed u cisára Františka Jozefa I.

Wilson Café & Bar si zasa pamätá návštevy monarchov, slávnych hollywoodskych hviezd, ale aj osobností, ktoré tvorili svetovú históriu. Miestnosti s obrovskými krištáľovými lustrami a koženými sedačkami dominuje krb, za veľkými secesnými oknami sa črtá impozantný výhľad na park a tatranskú kotlinu. Unikátom sú ručne vyrábané pralinky z belgickej čokolády, ktorých recept hotel dedí už celé generácie.

Degustačný bar a špecializovanú predajňu Rudolf Jelínek Bar nájdu hostia pár krokov od samotného grandhotela. Ponúka príjemné posedenie a možnosť ochutnať z najširšej ponuky tradičných výrobkov značky Rudolf Jelínek na Slovensku. Exkluzívne pre grandhotel vytvorila táto značka Tatranskú malinovicu, ktorá ukrýva silu samotných Tatier.

Bonusom Grandhotela Starý Smokovec je jeho skvelá poloha, ktorá zaručuje dobrú východiskovú pozíciu na výlety a túry aj vďaka stanici pozemnej lanovky na Hrebienok, ktorá sa nachádza priamo pri ňom.

A po celodennom pobyte v horách na čerstvom vzduchu nič nepadne lepšie ako relax v hotelovom Wellness & Spa centre, ktoré ponúka mnohé uvoľňujúce procedúry a masáže.

Apartmán Emília Vášáryová Foto: Marek Hajkovsky, web hotela
Apartman Emilia Vasaryova Marek Hajkovsky web Grandhotel Stary Smokovec Apartmán Emília Vášáryová

Kam na výlet: 6 tipov v okolí:

  • 1./ Vodopády Studeného potoka: Najkrajšie vodopády vo Vysokých Tatrách.
  • 2./ Bilíkova chata: Jedna z najobľúbenejších chát rodinného charakteru na Hrebienku.
  • 3./ Dinopark Tatry v Dolonom Smokovci.
  • 4./ Batizovské pleso: Krištáľovo čistá voda zrkadlí okolité štíty.
  • 5./ Symbolický cintorín pri Popradskom plese: Pamiatka na tých, čo stratili životy vo Vysokých Tatrách.
  • 6./ AquaCity Poprad: Zábavný svet s vodou z geotermálneho prameňa. Patrí medzi najväčšie slovenské aquaparky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #historické hotely