Prešovský kraj buduje slovenské Santiago de Compostela

Prešovský samosprávny kraj (PSK) pracuje na vytvorení nových produktov pútnického turizmu. Ide o aktivity v rámci projektu Svätomariánska púť ("Svetlo z východu"), ktorým kraj sieťuje lokálnych aktérov i partnerov slovenskopoľského pohraničia s dôrazom na zvýšenie atraktivity regiónu, informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

12.09.2020 15:05
debata

Priblížila, že v rámci projektu podporeného z európskych zdrojov sa v posledných troch rokoch dobudovala infraštruktúra na štyroch významných pútnických miestach – v Levoči, Litmanovej, Ľutine a Gaboltove.

Ide o základné prvky ako osvetlenie, ozvučenie, lavičky, altánky, sociálne zázemie až po výstavbu pútnického domu v Litmanovej. Celkovo sa v týchto miestach podľa nej preinvestovalo vyše 830.000 eur.

Pri vytváraní Svätomariánskej púte sme sa inšpirovali najznámejšou pútnickou trasou Santiago de Compostela v Španielsku. Ide o vlajkový projekt PSK, ktorý má veľký potenciál. Najmä v rozvoji cestovného ruchu, čo prináša aj tvorbu nových pracovných miest.

Keď však chceme urobiť zo Svetla z východu slovenské Santiago de Compostela, ktoré bude známe doma i v zahraničí, nesmieme zaspať na vavrínoch, povedal predseda PSK Milan Majerský. Ako ďalej dodal, prešovská župa investičnými akciami na štyroch pútnických miestach v kraji nekončí.

V Prešovskom kraji máme desiatky pútnických miest, ktoré si zaslúžia väčšiu pozornosť. Chceme ich zviditeľniť, a tým aj obohatiť portfólio pútnických miest a záujemcom tak ponúknuť stále niečo nové.

Naším zámerom je tiež motivovať turistov, aby si predĺžili svoj pobyt na pútnickom mieste, a podporili tak miestnych podnikateľov, lokálnych výrobcov a všeobecne domáci turizmus, vysvetlil Majerský.

V najbližších mesiacoch by podľa Jeleňovej mohli byť implementované také produkty cestovného ruchu, ako napríklad 72 hodín v Litmanovej, Po stopách Jána Pavla II, či Mariánske miesta bez hraníc.

Zámerom je upriamiť pozornosť návštevníkov nielen na areály pútnických miest, ale aj na spoznávanie pamätihodností, atrakcií i širšieho regiónu v ich okolí.

Hovorkyňa ozrejmila, že projekt PSK Svätomariánska púť (Svetlo z východu) získal podporu v rámci cezhraničného programu Interreg V-A Poľsko Slovensko 2014 – 2020.

PSK ho realizuje spolu s dvanástimi partnermi na slovensko-poľskom pohraničí. Na realizáciu svojich aktivít získal kraj 2,1 milióna eur, dodala Jeleňová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešovský kraj