Let 'nikam' za 2 300 eur sa vypredal za 10 minút

Austrálska letecká spoločnosť Qantas ponúkla cestujúcim „let do neznáma“ a letenky sa vypredali najrýchlejšie v jej histórii. A pritom nešlo o žiaden superlacný lístok - pasažieri zaň zaplatili až 2 765 dolárov.

22.09.2020 07:00
debata (4)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa M a x i m e . (@maximebaucheron),

Dopravca sa rozhodol ponúknuť Austrálčanom sedemhodinovú „vyhliadkovú“ cestu po celej krajine, ktorá sa začne aj ukončí v Sydney, píše Independent.

Nápad prišiel podľa portálu Insider po tom, ako Austrália zaviedla prísne protiepidemické opatrenia v boji s Covidom-19. V rámci nich nemôžu Austrálčania bez vážneho dôvodu odcestovať do zahraničia a rovnako zahraniční turisti sa teraz nedostanú do Austrálie. Zatvorené hranice sa predpokladajú až do prvej polovice roka 2021.

Lietadlo na linke nikam vzlietne aj pristane 10. októbra a cestujúci si počas tohto netradičného výletu vychutnajú úchvatné pohľad z výšky na top atrakcie ako hora Uluru, Veľký bariérový útes a ďalšie pamiatky.

V lietadle Boeing 787 bolo k dispozícii 134 miest, cena letenky sa pohybovala od 575 do 2 765 dolárov, v závislosti od triedy.

„Ľuďom jednoznačne chýba cestovanie a lietanie. Ak bude dopyt, určite sa budeme snažiť uskutočniť viac týchto vyhliadkových letov, kým budeme čakať na otvorenie hraníc,“ povedal hovorca spoločnosti Qantas.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

@qantas Sprite of Australia #aviation #australian #quantas

Príspevok, ktorý zdieľa aviation lover (@aviationlover563),

Aj nad snehom

Dopravca tiež uviedol lety do Antarktídy a späť. Lietadlá, ktoré si pôvodne zaobstaral na plánované linky medzi Veľkou Britániou a Austráliou, teraz využíva na 13-hodinové neprerušené lety, ktoré sa začínajú aj končia v Melbourne.

Za let ponad zamrznutý kontinent a späť zaplatia pasažieri 1 199 austrálskych dolárov (asi 740 eur). Táto trasa však nie je natoľko zaujímavá, väčšinu času sa letí ponad oceán, asi tretinu letu si cestujúci môžu vychutnávať pohľad na zamrznutý kontinent.

Lietadlo robí nad kráľovstvom ľadu veľké osmičky, aby si cestujúci za oboch stranách lietadla mohli dosýta užiť výhľad a vystriedať sa pri okienkach.

Ekologickí aktivisti sú však voči konceptu „letov nikam“ veľmi kritickí. Namietajú, že v čase, keď si naša planéta môže aspoň trocha oddýchnuť od emisií, takéto nezmyselné nápady nie sú na mieste a sú len prejavom ľudskej závislosti od lietania a zážitkov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Qantas #lietanie #koronavírus #Covid-19