Najväčšie drevené bludisko má Liptov. Očarilo filmárov, chce do Guinnessovej knihy rekordov

Kruhový labyrint vytvorený z dreva je oficiálne zatiaľ len slovenským rekordérom, no ašpiruje aj na svetové prvenstvo so zápisom do Guinnessovej knihy. Svojou veľkosťou upútal aj zahraničných filmárov, ktorí v ňom nakrúcali seriál. Práve záujem americko-japonského štábu podnietil tvorcov unikátneho bludiska urobiť zo svojho diela stálu atrakciu.

19.09.2020 13:43
labyrint, Liptov Foto: ,
Pohľad z vežičky uprostred labyrintu na vstup do bludiska.
debata (19)

VIDEO: Unikátne drevené bludisko nájdete na Liptove. Pozrite si, či by ste sa v ňom stratili.

Video

Novinka, ktorá vyrástla za necelé štyri mesiace, funguje od augusta. Tvorcovia originálnej atrakcie sú Liptáci Matúš Garb a Dávid Mláka. S partiou ďalších štyroch ľudí ju začali stavať začiatkom roka a v polovici apríla už bola hotová. Momentálne sa ich labyrint rozprestiera na ploche 3 000 štvorcových metrov a jeho priemer je 56 metrov. Veľkosťou presahuje šírku futbalového ihriska, pričom na celú stavbu spotrebovali 120 kubíkov smrekového dreva. Súčasný stav ešte nie je definitívny. V budúcej sezóne by tam mali pribudnúť ďalšie tri kruhy, ktoré ho celý zväčšia o 1 200 štvorcových metrov.

„Inšpirovali sme sa v poľských Tatrách, kde sa nachádza najväčší snežný labyrint na svete. Všimli sme si, že ľudí to baví, preto sme sa rozhodli pre drevenú verziu,“ hovorí Garb. Vrhnúť sa do toho čo najrýchlejšie ich povzbudil aj záujem filmárov o takéto kulisy. „Náš nápad sme riešili s niekoľkými ľuďmi a tí nás posunuli smerom k televízii. Takže celé to v expresne krátkom čase vyrástlo pre natáčanie scén zahraničného seriálu, ktorého názov ale prezradiť nemôžem,“ vysvetlil.

Dávid Mláka a Matúš Garb vytvorili najväčší... Foto: Eva Štenclová, Pravda
labyrint, Liptov Dávid Mláka a Matúš Garb vytvorili najväčší drevený labyrint, majú na to aj certifikát.

Koncom augusta už bludisko zapísali do Knihy slovenských rekordov ako najväčší labyrint z dreva, o čom svedčí oficiálny certifikát. V Guinnessovej knihe zatiaľ nefiguruje, no v týchto chvíľach sa jeho tvorcovia pokúšajú o zápis do nej.

„Trvá to zhruba dva mesiace, takže výsledok ešte nepoznáme. Podľa všetkého ale na svete zatiaľ nič podobné nie je,“ tvrdí Garb. Objasnil, že spleť chodieb v mikulášskom labyrinte zahŕňa šesť ciest – najkratšia má tristo metrov, najdlhšia závisí od orientačných schopností jednotlivcov.

„Prejdenie priemerne trvá asi 25 minút. Tí zdatnejší to zvládnu aj za desať, no niektorí tam zostanú celé hodiny. Pár ľudí sme už museli aj hľadať,“ zasmial sa. Steny bludiska zámerne urobili dostatočne vysoké, aby si pohľadom ponad ne nikto nemohol zložitú cestu uľahčiť. „Máme to nastavené tak, že ak návštevník do dvoch hodín cez turniket nevyjde von, systém nás upozorní a ideme mu pomôcť,“ povedal.

V strede bludiska je dvojposchodová vežička s výhľadom na Liptovskú Maru s okolité hory. Dostať sa na ňu je pointou labyrintu, no slúži tiež na to, aby človek pohľadom z nej zistil, ako sa má dostať von, keď si už naozaj nevie poradiť. V budúcnosti chcú labyrint ozvláštniť sochami zvierat vytvorenými z kovového odpadu. „Inštalujeme ich do slepých miest, kde už nič nie je. Na každú sochu dáme nejaké vtipné indície, ktoré keď človek pozbiera v rámci celého labyrintu, odmeníme ho motivačnou cenou,“ poznamenal.

Plánov však majú viac, pričom tematicky sa vždy zamerajú na spestrenie priestorov podľa aktuálneho obdobia. „Najbližšie pripravíme na Halloween strašidelný nočný labyrint so živými hercami. Vstup zrejme vekovo ohraničíme, no cez deň môžu prísť aj malé deti a hľadať tekvičky. Podobne to tu vyzdobíme na Vianoce, Silvestra či Veľkú noc,“ doplnil Garb.

Labyrint na Liptove Foto: Eva Štenclová, Pravda
labyrint na Liptove Labyrint na Liptove
19 debata chyba
Viac na túto tému: #labyrint #Liptov