Taliansko sa poučilo z prvej vlny korony, teraz je zelené. Čo robí ináč?

Keď epidémia choroby Covid-19 zasiahla Európu, bolo Taliansko s preplnenými nemocnicami v Lombardii a stúpajúcim počtom mŕtvych pre okolité krajiny odstrašujúcim prípadom.

26.09.2020 07:00
Taliansko / Vlajka / Zástava / Foto: ,
"Sme s vami"
debata

V posledných týždňoch však krajina na Apeninskom polostrove ukazuje inú a radostnejšiu tvár: kým Španielsko, Francúzsko a Británia čelia po uvoľnení reštrikcií druhej vlne nákazy, Taliansko dokázalo udržať chorobu pod kontrolou, píše denník Financial Times.

Denné prírastky sa po uvoľnení zvýšili z júnových niekoľkých stoviek na 1535. Lenže vo Francúzsku a v Španielsku pribúda vyše 10.000 prípadov den­ne.

Život v Taliansku sa zdá takmer ako za bežných časov: bary a reštaurácie sú otvorené, ľudia si užívajú neskoré leto a vyrážajú na výlety a deti sa vrátili do škôl. Podľa expertov existujú tri dôvody, prečo Taliansko odoláva novej vlne nákazy.

Stav núdze

Podľa virológa z Univerzity v Miláne Fabrizia Pregliasca „je Taliansko v lepšej kondícii ako iné štáty, ako napríklad Británia, Španielsko či Francúzsko, pretože bolo medzi prvými krajinami, ktoré museli čeliť covidovej pohrome“.

Jeho zdravotný systém a vláda tak mali viac času na naplánovanie obdobia uvoľňovania a rušenie reštrikcií bolo pomalšie. To vláde poskytlo priestor pre obnovu reštriktívnych krokov v prípadoch, keď to bolo potrebné.

Premiér Giuseppe Conte opakovane vyzval Talianov, aby neprestali byť opatrní. V rámci talianskeho stavu núdze, ktorý na konci júla predĺžili až do polovice októbra, má premiér právomoc vydávať zákonné nariadenia.

Vďaka tomu mohla talianska vláda pohotovo reagovať na rast nových prípadov v lete. V Španielsku stav núdze, ktorý umožňuje centrálnej vláde prevziať právomoci regiónov, ukončili 21. júna.

V auguste Rím nechal znovu zavrieť diskotéky a opätovne zaviedol povinnosť nosiť rúška od 18:00 do 6:00 hodiny v miestach, kde sa koncentruje veľa ľudí. Opatrenie, ktoré malo pôvodne trvať mesiac, sa predĺžilo do konca septembra.

Firmy dostali výzvu, aby predĺžili zamestnancom prácu z domova aj na jesenné mesiace. Podniky, ktoré obnovili svoju aktivitu, musia dodržiavať prísne pravidlá, a to vrátane nosenia rúšok po celý deň, každodenného merania teploty, dodržiavania rozstupov či bezplatného testovania na Covid-19.

Covid neexistuje?!

Zástupcovia talianskych úradov hovoria o vysokej úrovni dodržiavania zo strany obyvateľstva, a to vrátane nosenia rúšok v obchodoch či vo verejnej doprave. V baroch a reštauráciách musia hostia oznámiť meno a telefónne číslo, čo sa v lete tiež v podstate dodržiavalo.

V prieskume, ktorý uskutočnila londýnska univerzita Imperial College, uviedlo 84 percent talianskych respondentov, že „má veľkú či dostatočnú ochotu“ nosiť rúška podľa odporúčania vlády. V Británii malo rovnakú mienku 76 percent respondentov.

Porušovanie pravidiel sa pokutuje. Na konci augusta talianske médiá informovali o prípade muža, ktorý dostal pokutu vo výške 400 eur za to, že odmietal nosiť rúško. Muža pristihli pri známej rímskej fontáne di Trevi a strážnikom tvrdil, že „Covid neexistuje“.

V pondelok polícia skontrolovala 50.602 osôb a 4939 firiem, udelila pokutu 227 osobám a tri firmy nechala zavrieť.

„Taliani si viac ctia pravidlá proti šíreniu vírusu, dokonca aj v najmenších obchodoch sa všetky veľmi poctivo dodržiavajú,“ uvádza Andrea Crisanti, profesor mikrobiológie na Univerzite v Padove.

Hoci je ťažké presne zmerať dôsledky, prístup jednotlivcov zohral významnú úlohu, tvrdí Ferdinando Luca Lorin, primár oddelenia intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Bergame.

„Patrili sme medzi najpostihnutejšie krajiny, dnes sme ale vďaka jasným pravidlám a ochote ľudí ich dodržiavať medzi krajinami, ktoré pandémiu zvládli lepšie,“ tvrdí.

Sardínsky príklad

Podľa Crisantiho sa zdravotnícka reakcia na epidémiu zamerala nielen na masové testovanie, ale aj na efektívnu kontrolu prípadov a vyhľadávanie každého, kto mohol prísť do kontaktu s nakazeným.

Z vykonaných testov sú v Taliansku zhruba dve percentá pozitívne. Pre porovnanie, v Španielsku je pozitívnych 13 percent testov, čo ukazuje, že v tejto krajine sa nákaza viac rozšírila.

„Keď nájdeme človeka s pozitívnym testom, tak otestujeme aj ďalšie osoby, ktoré s ním mohli prísť do styku. Naozajstným problémom v tejto epidémie sú ale osoby bez príznakov. Kým ich nezachytíme, tak sa z epidémie nedostaneme,“ dodáva Crisanti.

Keď sa v auguste objavilo ohnisko nákazy na Sardínii, kde sa nakazili Covidom-19 okrem iného bývalý premiér Silvio Berlusconi či bývalý manažér Formuly 1 Flavio Briatore, úrady zaviedli testovanie v prístave v Civitavecchia, kam z obľúbenej letnej destinácie priplávajú trajekty.

Pozitívne prípady sa tak rýchlo izolovali, a úrady tým zabránili, aby sa nákaza zo Sardínie rozšírila do ostatných talianskych regiónov.

Panuje presvedčenie, že Taliansko vďaka svojmu úsiliu môže držať pod kontrolou nákazu aj v zimných mesiacoch.

„Ak Taliani budú aj naďalej takí poctiví v dodržiavaní pravidiel ako doteraz, môžeme situáciu zvládnuť a nejako sa zžiť s problémom dovtedy, kým dorazí očkovanie,“ dodáva virológ Pregliasco.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #koronavírus #Covid-19