Už je to tu. Prvé aerolínie zavedú expresné testovanie na Covid-19

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa plánuje začať s rýchlymi testami antigénu na Covid-19.

25.09.2020 07:00
lietadlo, doprava, Nemecko, Boeing, Lufthansa Foto: ,
Boeing 747 nad Frankfurtom. Ilustračné foto.
debata (1)

Cestujúcich chce testovať už od októbra, informovala agentúra Reuters.

Tento krok by mohol znamenať pozitívny zvrat pre oživenie cestovného ruchu, ktoré bude závisieť od dostupnosti testovania a rýchlych výsledkov, uvádza Travel pulse.

Obavy turistov o svoju bezpečnosť spojené s neustále sa meniacou celosvetovou spleťou obmedzení a požiadaviek karantény pre koronavírus totiž doposiaľ prevažujú nad motiváciou cestovať.

Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) verejne vyzvalo na sprístupnenie rýchlych a cenovo dostupných testov pre všetkých cestujúcich pred ich odletom ako alternatívu k súčasným karanténnym opatreniam.

„Karanténne opatrenia znemožňujú zotavenie odvetvia,“ uviedol podľa Washington Post Alexandre de Juniac, generálny riaditeľ IATA.

„Až 83 percent cestujúcich v nedávnom prieskume v 11 krajinách uviedlo, že nezačnú zasa cestovať, ak existuje hrozba, že budú musieť ísť v cieľovej destinácii do karantény. Je to veľmi jasný signál, že toto odvetvie sa neobnoví, kým nenájdeme alternatívu ku karanténe.“

„Kľúčom k obnoveniu slobody cezhraničnej mobility je systematické testovanie všetkých cestujúcich na Covid-19 pred odletom,“ pokračoval.

Doteraz odvetvie leteckej dopravy do veľkej miery podporovalo použitie testov polymerázovej reťazovej reakcie (PCR), ktoré sú veľmi presné, ale ich spracovanie trvá až niekoľko dní, a tak aj na výsledky treba čakať pridlho.

Antigénové testy sa však dajú spracovať priamo na mieste bez zložitého vybavenia a výsledky môžu poskytnúť už zhruba do 15 minút.

Spoločnosť Lufthansa najskôr sprístupní nové testy na antigén iba cestujúcim v prvej a obchodnej triede, keďže zásoby sú momentálne obmedzené.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #letectvo #Lufthansa #koronavírus #Covid-19 #PCR testy