Ozubnica má rekordné prevýšenie

Ozubnicová železničná trať v Tisovci je turistickou atrakciou regiónov Gemer-Malohont a Pohronie. Už viac ako štyri roky je zapísaná na zozname národných kultúrnych pamiatok a každý, kto sa po nej previezol, vie prečo.

23.07.2011 06:00
Motorový vlak, Ozubnica Foto:
Motoráčik prechádza Čertovou dolinou.
debata (3)

Ozubnica totiž ponúka viacero unikátnych artefaktov. K najnevšednejším patrí stúpanie až 52 promile, čo z nej robí svetový unikát.

Trať využívajú na pravidelnú dopravu osôb aj železnice, od novembra 2005 však po nej vozí turistov aj občianske združenie Zubačka v Tisovci. Jeho predseda Ján Spišiak hovorí, že od železníc majú schválené štyri termíny v roku – v júni, júli, septembri a decembri, keď za využívanie šestnásťkilome­trovej trate nemusia platiť.

Odporúča sa výlet v skupinách, najlepšie, ak sa kapacita motoráčika 50 miest zaplní. Vyše trojhodinový výlet z Tisovca do Pohronskej Polhory a späť, k tomu treba prirátať prestávky, občerstvenie a fotenie, však stojí za to.

„Motoráčik prechádza Čertovou dolinou, po Čertovom moste, popri Čertovej jaskyni po čertovsky peknej trati,“ s úsmevom vyratúva Spišiak. Vlak prechádza aj osemstometrovým tunelom, po moste Pod dielom a míňa viacero desať až pätnásť metrov dlhých zárezov do skál a mnoho ďalších prírodných atrakcií. Trať bola vybudovaná koncom 19. storočia cez náročný horský terén s prevýšením 314 metrov.

Pre strmé stúpania – v jednej časti 48 a v druhej až 52 promile – bola v niektorých úsekoch vybudovaná ozubnica. Použili na to Abtov ozubnicový systém. Dĺžka oboch častí ozubnice je 5 836 metrov. Po sprevádzkovaní trate po nej jazdili štyri ozubnicovo-adhézne rušne vyrobené v roku 1876. Po ich vyradení ich od roku 1964 nahradili motorové vozne. Jeden taký vozí turistov dodnes.

Občianske združenie Zubačka ho dalo zrekonštruovať a ten teraz po trati premáva ako turistický motoráčik. Už v budúcom roku by k nemu mala pribudnúť aj parná lokomotíva, ktorú pre vláčikových nadšencov z Tisovca zakúpil z Rumunska nemecký podnikateľ Bodo Hauswald.

Momentálne ju opravujú a skrášľujú. Parkovať by mala v starom tisovskom depe, ktoré podľa Spišiaka plánujú zrekonštruovať a vrátiť mu podobu spred päťdesiatich až osemdesiatich ro­kov.

Tisovčania stále čakajú na výzvu zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Primátor Tisovca Peter Mináč hovorí, že v časti depa chcú sprevádzkovať múzeum s parným rušňom, vozňami, točnicou, koľajiskom a ďalším pôvodným zariadením.

Pre Tisovec položený v prekrásnej Muránskej planine môže byť v budúcnosti ozubnica hlavným zdrojom príjmov z turizmu. Za päť rokov od spojazdnenia motoráčika sa ňou previezli stovky turistov zo Slovenska aj zahraničia.

Tí si môžu pri návšteve Tisovca pozrieť aj ďalší unikát, ktorý síce nesúvisí s ozubnicou, má však celosvetové parametre. Je ním najdlhšia fujara trombita na svete, ktorá meria dvadsať metrov a váži takmer sedemdesiat kíl. Zo smrekového dreva ju asi pol roka vyrábal Tisovčan Štefan Szabó s pomocníkmi a pre nadrozmernosť je uskladnená v priestoroch kultúrneho stánku v Tisovci.

Užitočné rady

  • Záujemcovia o prevezenie sa v motoráčiku by sa mali vopred ohlásiť a objednať si jazdu. Telefónne číslo nájdu na internetovej stránke OZ Zubačka. Treba tak urobiť s týždenným predstihom.
  • Za jazdu mimo plánovaných výletov zaplatí skupina 500 eur.
  • Vhodné turistické oblečenie by malo byť samozrejmosťou. V zime býva úsek zasypaný množstvom * Odchody motoráčika z Tisovca bývajú naplánované na 8.45 h. Výlet do Pohronskej Polhory a späť trvá aj s prestávkami a občerstvením viac ako tri hodiny.
  • Cesta vláčikom z Tisovca do Pohronskej Polhory trvá 35 minút.

Ďalšie atrakcie v okolí tisovskej zubačky

  • Salaš Zbojská, dá sa tam dostať pohodlne autom po hlavnej ceste
  • Výstup na Burdu, kde je v prevádzke príjemná reštaurácia
  • Hrad Muráň – historický objekt týčiaci sa nad rovnomennou obcou len niekoľko kilometrov od Tisovca v smere na Revúcu
  • Náučný chodník na Hradovú s výstupom do výšky 899 metrov
  • Cyklotrasa – po Rudohorskej magistrále v smere Brezno – Muráň
  • Kúpalisko v Tisovci
  • Gotická cesta spájajúca v regióne Gemer-Malohont obce s historickými kostolíkmi, ktoré sú na zozname kultúrnych pamiatok
3 debata chyba