Medzinárodný turizmus klesol o 65 %. Cestovať naplno začneme asi až o 4 roky

Medzinárodný pohyb turistov sa v júni v porovnaní s rokom 2019 prepadol o 93 %. Najnovšie údaje Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO) ukazujú, že COVID-19 mal na tento sektor závažný dopad.

08.10.2020 07:00
cestovanie, dovolenka, cesta, autobus, dvojica,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa nového vydania Svetového turistického barometra od špecializovanej agentúry OSN poklesli príchody medzinárodných turistov počas prvého polroka o 65 %, uvádza UNWTO. To predstavuje bezprecedentný pokles, pretože krajiny na celom svete uzavreli svoje hranice a v reakcii na pandémiu zaviedli cestovné obmedzenia.

V letných týždňoch sa mnohé destinácie začali opäť otvárať medzinárodným turistom, začiatkom septembra 53 % obľúbených dovolenkových miest zmiernilo cestovné obmedzenia.

Náhly pokles počtu turistov vystavil riziku milióny pracovných miest a podnikov.

Podľa UNWTO sa výrazný pokles dopytu po medzinárodnom cestovaní v období január až jún 2020 premietol do straty 440 miliónov medzinárodných príletov a odletov v porovnaní z rovnakým obdobím vlani.

Znamenalo to tiež zníženie výnosov z cestovného ruchu o približne 400 miliárd eur. Táto suma je zhruba päťnásobne vyššia ako strata v oblasti cestovného ruchu v roku 2009 počas svetovej hospodárskej a finančnej krízy.

Následky pandémie a zmrazenie turizmu pocítili všetky oblasti sveta. Druhým najviac postihnutým spomedzi všetkých regiónov so 66 %-ným poklesom počtu turistov prichádzajúcich turistov v prvej polovici roku 2020 je Európa.

Trpí aj Amerika, ktorá zaznamenala pokles o 55 % a Afrika a Blízky východ (oba – 57 %). Najťažšie však kríza zasiahla Áziu a ostrovné krajiny v Tichom oceáne, za prvých šesť mesiacov roku 2020 zaznamenali pokles turistov o 72 %.

Podľa predpovedí UNWTO sa situácia v turizme v budúcom roku mierne zlepší a dôvera cestujúcich vo svoju bezpečnosť vzrastie vďaka príchodu vakcíny a lepším možnostiam liečby ochorenia Covid-19. Napriek tomu bude návrat na úroveň z roku 2019, pokiaľ ide o počty turistov, trvať podľa predpovedí 2,5 až 4 roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #koronavírus #Covid-19