Malé krátery s minerálkou: Prejdite sa terasou Mičinských travertínov

Ak vás lákajú geologické pozoruhodnosti, zamierte na stredné Slovensko, kde nájdete Národnú prírodnú rezerváciu Mičinské travertíny.

06.10.2020 07:00
debata
Video
Mičinské travertíny. Zdroj: TASR

Medzi Banskou Bystricou a Zvolenom je malá odbočka smerom k obciam Dolná Mičiná a Čerín. Podľa druhej z nich je pomenovaná travertínová terasa s travertínovými krátermi – Mičinské travertíny.

Z malých kôpok, ktoré vyzerajú ako kužele, misky, či dokonca ako miniatúrne jaskynky, vyvierajú pramene minerálnej vody.

Niektoré z kráterov, ktoré zaujmú svojou hrdzavou farbou, stále rastú. To vďaka vode s vysokým obsahom minerálov, ktoré sa usádzajú pri vývere, a tak navyšujú svoju travertínovú kôpku.

Pomedzi travertínové kráteríky a jazierka vás prevedie náučný chodník. Na jeho začiatku vás o prírodnej rezervácii poinformuje tabuľa, vedľa je prístrešok, v ktorom môžete načerpať pred cestou silu aj si nabrať minerálnu vodu do fľaše.

Národná prírodná pamiatka leží na území Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Toto územie vyhlásili v roku 1979, neskôr novelizovali v roku 1992. Zaberá plochu 3 832 hektárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minerálna voda #Dolná Mičiná