Slovenský raj si svoj názov zaslúži

Slovenský raj síce patrí medzi naše najmladšie národné parky, ale prírodnými krásami za ostatnými v ničom nezaostáva, práve naopak. Niektoré zákutia skutočne pripomínajú na pohľad zákutia ako v raji.

26.07.2011 08:24
raj
Prírodné krásy Slovenského raja očaria každý rok stovky turistov.
debata (10)

Slovenský raj je bohatý na rôzne povrchové a podzemné krasové javy. Ide o rôzne skalné veže, vodopády, ihly, vysoké steny, priepasti, či jaskyne. Medzi nimi vyniká Stratená jaskyňa, ktorá je s 18,5 kilometrami druhou najdlhšou na Slovensku. Lesy pokrývajú približne 90 percent územia, takže nečudo, že je tu pestré rastlinstvo a mnoho živočíchov. Málokto vie, že Slovenský raj má na svojom území najviac neprístupných roklín a kaňonov na území bývalého Československa. Preto sa tu prírodné hodnoty zachovali neporušené až dodnes.

Národný park Slovenský raj sa nachádza vo východnej časti Slovenska v regióne Spiš, v roku 1964 bol vyhlásený za chránenú krajinnú oblasť a v roku 1988 bol Nariadením vlády SR prekategorizovaný na národný park. Má rozlohu 19 763 ha a ochranné pásmo 13 011 ha. Zo západu na východ meria 25 kilometrov, zo severu na juh 18 kilometrov.

Územie Slovenského raja zahŕňa aj prírodné rezervácie Holý Kameň, Kocúrová, Kyseľ, Hradisko, Ostrá skala, Piecky, Prielom Hornádu, Sokol, Stratená, Suchá Belá, Tri kopce, Mokrá, Zejmarská roklina a Vernárska tiesňava Za zmienku stoja aj chránené prírodné výtvory Dobšinská ľadová jaskyňa, Čertova diera, Červený jarok, Medvedia jaskyňa a Hranovnické pleso. Slovenský raj je ukážkou najtypickejšieho horského krasového územia. Známy je svojimi hlbokými roklinami s mnohými vodopádmi a rozľahlými náhornými planinami. Vápencovú planinu rozdelila po stáročia tečúca voda na viaceré planiny, horské chrbty a kľukaté kaňony. Rieky vyhĺbili tesné a hlboké rokliny s hĺbkou 150 až 450m.

Ľudia mali k prírode v tejto oblasti blízky vzťah, veď v 13. storočí sa počas ničivého tatárskeho vpádu ukývali práve v tunajších lesoch. Slovenský raj je svojimi výnimočnými prírodnými krásami jedným z najkrajších národných parkov v Strednej Európe. V súčasnosti si tu milovníci prírody a vyznavači horských športov prídu na svoje v každom ročnom období.

Pre turistov, ktorí sem chodia pravidelne sú určite známe názvy turistických stredísk Podlesok, Hrabušice, Čingov, Stratená, či Spišské Tomášovce. Jediné turistické stredisko, ktoré sa nachádza vo vnútri územia Národného parku Slovenský raj je Kláštorisko. Na svoje si tu prídu aj priaznivci histórie, keďže sa tu nachádzajú rekonštruované ruiny kartuziánskeho kláštora z prelomu 13. a 14. storočia. Strategická poloha a prirodzená ochrana tejto lokality lákala ľudí už od praveku. Počas už spomínaných tatárskych vpádov sa tu ukrývali spišskí Sasi z okolitých obcí. Zrejme z tohto obdobia pochádza aj názov Lapis refugi – Skala útočiska. V roku 1299 tu na počesť tejto udalosti založili kartuziánsky kláštor, ktorý dal nakoniec tomuto miestu názov. Prvá turistická útulňa tu bola postavená už v roku 1923. V súčasnosti sa na Kláštorisku dá ubytovať aj najesť, je tu aj objekt záchrannej stanice horskej služby.

Dnes je Slovenský raj obľúbený predovšetkým u turistov, no predtým, ako sa niekto vyberie na túru, mal by si premyslieť, aká trasa ho čaká. ,,V každom prípade odporúčam zobrať si so sebou na túru aj náhradné ponožky a ľahšiu obuv. Hlavne ak chodníky vedú údolím potokov. Je to aj lepší pocit, keď je možnosť vymeniť si ponožky za suché, podobne aj obuv," odporúča riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Bedřich Hájek. Pre istotu je dobré zobrať si so sebou aj pršiplášť, keďže počasie býva vrtkavé a aj pekný slnečný deň sa môže rýchlo zmeniť na daždivý. ,,Samozrejme, pre rodiny s deťmi platí, aby si dávali pozor na svoje ratolesti, keďže terén môže byť zradný a šmykľavý," dodal Hájek.

Ako relatívne ľahšiu a časovo menej náročnú túru odporúča Hájek roklinu Suchej Belej, ktorá sa dá zvládnuť aj do troch hodín. Podobne patria medzi ľahšie trasy túry na Tomášovský výhľad z Čingova, prípadne Spišských Tomášoviec. Naopak, dlhší čas si vyžaduje trasa na Sokoliu dolinu od Čingova. Na niektorých trasách sa turisti môžu aj niečo dozvedieť z náučných chodníkov, ktoré vedú prielomom Hornádu, mokraďami Hnilca, či pri Dobšinskej ľadovej jaskyni. Po opravení lávky je už prístupný aj náučný chodník zo Smižianskej Maše na Čingov.

Slovenský raj má čo ponúknuť aj v zime. Lyžiari vyhľadávajú hlavne strediská Mlynky, a Dedinky, no vleky sú aj v Spišských Tomášovciach, Hrabušiciach a Hnilčíku. V ich okolí nájdu vhodný terén aj bežkári. Pre niekoho je možno prekvapujúce, že počas horúcich dní sa dá v blízkosti aj okúpať. Ak sú turisti ubytovaní v stredisku Dedinky, majú to na skok k nádrži Palcmanská Maša, zo severu sa dá osviežiť v nádrži Klauzy pri Smižanoch. Kto sa nerád kúpe, no chce sa schladiť, môže navštíviť aj Dobšinskú ľadovú jaskyňu, ktorá je zapísaná aj v zozname UNESCO. Pre cyklistov sú pripravené cyklotrasy, ktoré sú značené tradičným spôsobom – bielym štvorcom s farebným písmenom C. Dnes je Slovenský raj obľúbený predovšetkým u turistov, no predtým, ako sa niekto vyberie na túru, mal by si premyslieť, aká trasa ho čaká. ,,V každom prípade odporúčam zobrať si so sebou na túru aj náhradné ponožky a ľahšiu obuv. Hlavne ak chodníky vedú údolím potokov. Je to aj lepší pocit, keď je možnosť vymeniť si ponožky za suché, podobne aj obuv," odporúča riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Bedřich Hájek. Pre istotu je dobré zobrať si so sebou aj pršiplášť, keďže počasie býva vrtkavé a aj pekný slnečný deň sa môže rýchlo zmeniť na daždivý. ,,Samozrejme, pre rodiny s deťmi platí, aby si dávali pozor na svoje ratolesti, keďže terén môže byť zradný a šmykľavý," dodal Hájek. Ako relatívne ľahšiu a časovo menej náročnú túru odporúča Hájek roklinu Suchej Belej, ktorá sa dá zvládnuť aj do troch hodín. Podobne patria medzi ľahšie trasy túry na Tomášovský výhľad z Čingova, prípadne Spišských Tomášoviec. Naopak, dlhší čas si vyžaduje trasa na Sokoliu dolinu od Čingova. Na niektorých trasách sa turisti môžu aj niečo dozvedieť z náučných chodníkov, ktoré vedú prielomom Hornádu, mokraďami Hnilca, či pri Dobšinskej ľadovej jaskyni. Po opravení lávky je už prístupný aj náučný chodník zo Smižianskej Maše na Čingov. Slovenský raj má čo ponúknuť aj v zime. Lyžiari vyhľadávajú hlavne strediská Mlynky, a Dedinky, no vleky sú aj v Spišských Tomášovciach, Hrabušiciach a Hnilčíku. V ich okolí nájdu vhodný terén aj bežkári. Pre niekoho je možno prekvapujúce, že počas horúcich dní sa dá v blízkosti aj okúpať. Ak sú turisti ubytovaní v stredisku Dedinky, majú to na skok k nádrži Palcmanská Maša, zo severu sa dá osviežiť v nádrži Klauzy pri Smižanoch. Kto sa nerád kúpe, no chce sa schladiť, môže navštíviť aj Dobšinskú ľadovú jaskyňu, ktorá je zapísaná aj v zozname UNESCO. Pre cyklistov sú pripravené cyklotrasy, ktoré sú značené tradičným spôsobom – bielym štvorcom s farebným písmenom C.

Užitočné rady

  • na túru je vždy dobré zobrať si so sebou aj pršiplášť a kvalitnú obuv. Treba si dávať dobrý pozor a nepodceňovať terén, hlavne kamene môžu byť šmykľavé.
  • trasy na túry si treba vopred pozrieť a naplánovať. Hlavne v niektorých roklinách je pohyb turistov možný iba jedným smerom, preto treba rátať s tým, že návrat je možný iným chodníkom.
  • niektoré turistické trasy sú spoplatnené. Napríklad zo Smižianskej Maše na Čingov. Správa národného parku vstupné nevyberá, rovnako ako obec Letanovce. Poplatky vyberajú Smižany, Spišské Tomášovce a Hrabušice. Dospelý zaplatí 1,50 eura, seniori nad 70 rokov a deti do 15 rokov 50 centov, deti do šesť rokov majú vstup zadarmo.
  • v prípade nepriaznivého počasia sa treba informovať v strediskách horskej služby, či nie sú niektoré turistické chodníky uzavreté kvôli zaplaveniu, či popadaným stromom.*

pre tých, ktorí sa radi kochajú okolitou scenériou, je dobrá trasa na Tomášovský výhľad. Kláštorisko zase ponúka aj históriu, turisti sa tu môžu ubytovať a najesť. Navyše aj čosi dozvedieť o bývalom kartuziánskom kláštore, ktorý zanikol v 16. storočí a jeho ruiny sa teraz konzervujú.

  • za návštevu stojí aj Dobšinská ľadová jaskyňa. Vstupné a otváracie hodiny sa dajú najlepšie zistiť na webovej stránke Správy slovenských jaskýň www.ssj.sk.

pre cyklistov je aj možnosť absolvovať cyklotúry mimo vyznačených trás. Treba však doprovod odborne školených sprievodcov.

Ďalšie atrakcie v okolí Slovenského raja

  • neďaleké okresné mesto Spišská Nová Ves tiež má čo ponúknuť. V mestskej pamiatkovej zóne s najdlhším šošovkovitým námestím v Európe každého zaujme rímskokatolícky farský kostol s najvyššou kostolnou vežou na Slovensku s výškou 87 metrov. Za zmienku stojí aj reduta, historická radnica, či Provinčný dom.
  • ďalším mestom, ktoré sa oplatí vidieť je Levoča. Stačí prejsť iba pár kilometrov zo Spišskej Novej Vsi a v centre starobilého mesta sa pokochať historickou radnicou, Kostol sv. Jakubavs dielami Majstra Pavla z Levoče. Výnimočné je aj dodnes zachované opevnenie, evanjelický kostol, či stredoveký pranier, čiže klietka hanby.
  • nespomenúť jednu z najcennejších pamiatok Spiša, Spišský hrad by bolo hriechom. Majestátna a takmer tisíc rokov existujúca stavba je magnetom pre turistov. Napriek tomu, že je hrad od roku 1780, keď vyhorel, zrúcaninou, má čo ponúknuť. Vďaka bohatej ponuke sprivodných akcií i možností stravovania sa dá na hrade bez problémov stráviť aj celý deň.
10 debata chyba