Podolie je plné hradov v rozkvete

V unikátnom Parku miniatúr uprostred obce Podolie neďaleko Nového Mesta nad Váhom nedávno pribudli ďalšie tri exponáty. Vrátane najväčšieho - modelu Šarišského hradu s rozmermi 7 krát 3 metre, 50-krát menšieho ako skutočná stavba.

27.07.2011 09:00
Podolie Foto:
Čachtický hrad je kúsok od Podolia, návštevník môže porovnať jeho bývalú krásu so súčasným stavom.
debata

,,Takto vyzeral na konci 16. storočia. Model sa nám robil dobre, pretože k hradu boli zdroje v archíve Pamiatkového úradu a inžinierska kancelária v Prešove nám poskytla presné zameranie a vizualizácie. Je to monumentálny hrad, má 14 veží vo vonkajších múroch. Nachádza sa však v lesnom poraste, ľudia ho nevidia ako celok, neuvedomia si jeho veľkosť a mohutnosť. Mali sme tu návštevníkov priamo zo Šariša, ktorí žasli nad tým, aký je hrad obrovský," približuje zakladateľ a správca Parku miniatúr Juraj Hlatký.

Šarišský hrad podľa neho pôsobí z niektorých pohľadov ako Cacassonne, starobylé pevnostné mesto na juhu Francúzska, zapísané v zozname kultúrnych pamiatok UNESCO. Na ruinách Šarišského hradu sa začal pilotný projekt záchrany hradných zrúcanín, a tak je zhotovený model ukážkou, ako by mohol hrad vyzerať po dokonalej rekonštrukcii.

Príprava, výroba jednotlivých častí a montáž modelu trvala asi dva roky. V rovnakej mierke 1:50 sú postavené aj ostatné makety 32 hradov a zámkov. Doteraz bola najväčším exponátom dobová rekonštrukcia Holíčskeho zámku z čias, keď slúžil ako letné sídlo Márie Terézie. Má rozmery 6 krát 6 metrov a jeho hmotnosť presahuje 40 ton.

Samostatnú kolekciu tvoria vzácne drevené a románske kostolíky zhotovené v mierke 1:25. Táto kolekcia sa teraz rozrástla o dva modely. Jedným z nich je Dražovský kostolík, ktorý poznáme z bývalej slovenskej 50-korunovej bankovky. Stredoveká stavba z Dražoviec patrí do sústavy románskych kostolíkov na Slovensku z 11. a 12. storočia a tvorí dominantu pri vstupe do Nitry. Druhým modelom je románsky kostol v bývalej osade Pomínovec pri Nemšovej. Je zvláštny tým, že sa nachádza osamotený v poli. Osada Pomínovec zanikla pri povodni, zachoval sa len kostolík. Povráva sa, že sem sa chodil modliť sám pán Váhu a Tatier Matúš Čák, od Trenčianskeho hradu to nie je ďaleko.

Na území Slovenska bolo kedysi vyše sto hradov, z väčšiny zostali len ruiny. Hrady, ktoré vznikali v rokoch 1200 – 1300, boli veľmi jednoduché, tvorila ich veža a opevnenie. Postupne k nim pristavovali ďalšie a ďalšie objekty. Najkrajšie boli okolo roku 1700, keď mali dostavané všetky paláce. Väčšina modelov zobrazuje podobu, akú mali práve v tomto období. Vlani si Park miniatúr prezrelo 15-tisíc návštevníkov. Kým ešte pred dvoma rokmi prichádzali návštevníci väčšinou z Čiech, momentálne väčšinu tvoria Slováci.

Po veľkom objekte, akým bol model Šarišského hradu, sa chce Juraj Hlatký so svojimi priateľmi pustiť do ešte väčšieho projektu. Pripravujú sa na postavenie modelu Trenčianskeho hradu, ktorý bude mať rozmery asi 8 krát 6 metrov. To predstavuje stovky hodín práce, kubíky spotrebovaného materiálu a dlhú prípravu. K mnohým častiam hradu neexistuje projektová dokumentácia, musia ho zamerať a získať podobu z rôznych vizualizácií.

Okrem toho chystajú ďalšiu kolekciu, k hradom a kostolíkom pribudnú staré turistické chaty a rozhľadne. Pred vojnou fungovalo na Slovensku vyše 70 takýchto chát a boli to krásne objekty drevenej architektúry. Mnohé počas vojny zanikli, vypálila ich buď jedna, alebo druhá bojujúca strana.

Užitočné rady

  • Obec Podolie sa nachádza 11 kilometrov od Nového Mesta nad Váhom a 13 kilometrov od Piešťan
  • Park miniatúr leží v tesnej blízkosti hlavnej cesty v obci, susedí s miestnou základnou školou
  • Vstupné je 1,50 eura pre dospelých, 1 euro pre deti, dôchodcov a ZŤP
  • Počas letných prázdnin je otvorený denne okrem pondelka od 9. do 17. hodiny, v máji, júni a septembri je možná návšteva pre organizované skupiny a zájazdy po predchádzajúcej objednávke
  • Podrobnejšie informácie na stránke: www.matusovo-kralovstvo.sk

** Ďalšie atrakcie v okolí**

  • Čachtický hrad a múzeum s expozíciou Alžbety Bátoriovej
  • hrady Beckov a Tematín
  • opevnený kostol a muzeálne upravený Roľnícky dom v susednej obci Pobedim (smer na Hornú Stredu) – je v ňom pôvodný interiér, expozícia národopisu, archeológie a histórie obce, predovšetkým z čias Pribinovho kniežatstva, keď tu stálo slovanské hradisko
  • ZOO farma Modrová: 15-hektárový pozemok s rôznymi zvieratami, ktoré pochádzajú z Nového Zélandu
  • kniežacia mohyla z obdobia velatickej kultúry pri obci Očkov – mocného a bohatého vojenského náčelníka tu pochovali s obradmi, ktoré sú porovnateľné s pohrebnými zvyklosťami z čias starovekého Grécka
  • Rekreačné stredisko Zelená voda – asi 15 kilometrov od Podolia za Novým Mestom nad Váhom. Možnosť kúpania a vodných športov na viacerých jazerách
debata chyba