Fiumicino získalo prvé na svete hodnotenie 5* ako anti-Covid zóna

Na jar bolo Taliansko v katastrofálnom stave, teraz sa mu darí celkom dobre. Dôkazom je aj ocenenie, ktoré dostalo najväčšie talianske letisko - Medzinárodné letisko Leonarda da Vinciho - Fiumicino.

16.10.2020 07:00
debata

Ako prvé vôbec toto letisko získalo podľa CNNa všetkých päť hviezdičiek v hodnotení boja proti šíreniu nového koronavírusu. Ocenenie mu udelil Skytrax – medzinárodná organizácia, ktorá sa zaoberá hodnotením letísk a leteckých spoločností.

Aj keď je Skytrax známy predovšetkým vďaka každoročnému zverejňovaniu rebríčka najlepších letísk sveta, globálna kríza s Covidom-19 viedla organizáciu k vytvoreniu hodnotiaceho systému na hygiene letísk.

Organizácia vychádzala pri hodnotení z kombinácie procedurálnych kontrol efektívnosti, vizuálneho pozorovania a testovacích vzoriek ATP (bioluminiscenčný test, ktorý analyzuje prítomnosť organického znečistenia).

Viditeľná snaha, dobrý manažment

Letisko Fiumicino (FCO) je najrušnejším letiskom v Taliansku. 1. septembra letisko otvorilo testovacie centrum na Covid-19, ktoré prevádzkuje spolu s talianskym Červeným krížom.

Okrem rýchleho testovania Skytrax ocenil aj ľahko čitateľné organizačné nápisy vo viacerých jazykoch, prísne kontrolovanie používania masiek, viditeľne prítomný upratovací personál a dobrý manažment chodu letiska – sústredenie všetkých prichádzajúcich a odchádzajúcich letov do jedného terminálu kvôli jednoduchšiemu sledovaniu.

Ďalšie hviezdičky

Skytrax, ktorý sídli vo Veľkej Británii, doteraz zmonitoroval iba európske letiská.

Okrem päťhviezdičkového hodnotenia FCO získali ďalšie tri letiská po tri hviezdičky – španielske letisko Málaga-Costa del Sol (AGP), francúzske letisko Nice Côte d'Azur (NCE) a londýnsky Heathrow (LHR).

Podľa hodnotiaceho systému Skytrax päť hviezdičiek označuje „veľmi vysoký štandard čistoty a údržby letiska“, zatiaľ čo štyri hviezdičky sú „dobré“ a tri „priemerné“.

Dve hviezdičky, čo je najnižšie možné hodnotenie, znamenajú, že letiská musia na antipandemických opatreniach ešte pracovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #letisko #koronavírus #Covid-19