Dostanete Covid v lietadle? Skôr vás vraj zasiahne blesk

Nový koronavírus ochromil svet a všetky procesy v ňom. Zrejme najviac si to odnáša cestovný ruch a doprava, obzvlášť letecká. Podľa novej štúdie však šanca, že sa cestujúci vzájomne počas letu nakazia, je veľmi malá.

12.10.2020 07:00
Lietadlo / Lety / Let / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Podľa Medzinárodnej asociácie pre leteckú dopravu (IATA) sa medzi januárom a júlom tohto roku vyskytlo iba 44 prípadov nákazy novým koronavírusom, o ktorých sa predpokladá, že sa udiali na palube lietadla. Toto číslo zahŕňa potvrdené, pravdepodobné aj potenciálne prípady.

Združenie podľa Insideru zároveň uviedlo, že letecky cestovalo počas tohto obdobia 1,2 miliardy pasažierov, takže šanca chytiť Covid v lietadle bola asi 1 ku 27 miliónov – čo je vraj podstatne menšia pravdepodobnosť ako zásah bleskom (tam je šanca asi 1 ku 500 000).

Aj keby boli tieto počty podcenené a ak by sa až 90 % prípadov nezachytilo, podľa IATA by šanca nakaziť sa počas letu bola stále jedna k 2,7 miliónu. Navyše sa vraj väčšina takýchto prípadov udiala ešte pred zavedením povinného nosenia masiek na tvári.

Zo 44 zachytených prípadov bol najväčší počet pri lete z Londýna do Hanoja, kde sa predpokladá, že sa vírusom nakazilo 15 ľudí – prípady sú uvedené ako pravdepodobné.

Let zo Sydney do Perthu mal na palube 11 prípadov prenosu, z toho osem bolo potvrdených a tri sú pravdepodobné.

Keďže štúdia IATA zachytáva štatistiky len do júla tohto roku, neeviduje niektoré z nedávnych prípadov, napríklad 16 ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus po augustovom lete spoločnosti Tui zo Zante do Cardiffu. Tu však nie je jasné, koľko z nich sa nakazilo počas pobytu v Grécku a koľkí ho následne chytili v lietadle.

A ako je podľa IATA možné, že paluba lietadla patrí k relatívne bezpečným miestam? V prvom rade je za tým rýchla a účinná výmena vzduchu, ktorý sa filtruje cez HEPA filtre aké sa používajú v nemocniciach.

Cestujúci sú navyše oddelení sedadlami a všetci sa pozerajú vpred, teda jedným smerom, a tak nenastáva vzájomná interakcia na všetky strany.

Nad všetkým však kraľuje rúško či maska na tvári každého pasažiera, ktorá je doposiaľ najúčinnejšou dostupnou ochranou pred šírením vírusu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #letecká doprava #koronavírus #Covid-19