Opitý, krivý aj zaplavený. 10 najpodivnejších lesov, krásnych aj desivých

Nie je nič lepšie ako upokojujúca prechádzka medzi stromami. Svet je plný magických lesov, od jemne listnatých hájov až po temné húštiny a tropické džungle plné papradí.

04.12.2020 07:00
debata

Národný lesný park Zhangjiajie, Čína

Subtropický les plný hlbokých roklín a týčiacich sa pieskovcových stĺpov sa stal inšpiráciou pre stratený svet vo filme Avatar, píše Love Exploring. Toto éterické miesto je súčasťou rozsiahlej pamiatkovej oblasti Wulingyuan, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Rastú tu vzácne druhy stromov ako je ginko, žijú tu neobvyklé primáty a vtáky. Park láka na niekoľko vzrušujúcich spôsobov, ako ho spoznávať, vrátane sklenených chodníkov a lanoviek, ktoré z vtáčej perspektívy ponúkajú výhľad na zelený les dole.

Wistmanov les, Anglicko

Na tomto spletitom lese sukovitých trpasličích dubov a machom pokrytých balvanov neďaleko rieky Dart v národnom parku Dartmoor je niečo mystické. Predpokladá sa, že vysokohorské duby sú staré 500 rokov a sú súčasťou starodávneho lesa, ktorý pokrýval rašeliniská pred 9000 rokmi. Sú náznaky, že toto magické miesto považovali druidi za posvätný háj. V tomto podivnom lese žije aj populácia jedného z mála britských domorodých hadov, zmijí.

Bambusový háj Arašijama, Japonsko

Tento očarujúci háj neďaleko chrámu Tenryu-ji, ktorý je na zozname UNESCO, je jednou z najfotogenic­kejších pamiatok Kjóta. Tichým lesíkom prechádza chodník, ktorý lemujú vysočizné bambusové steblá. Zelený živý tunel, ktorý je známy ako bambusová aleja, má nadpozemskú atmosféru, zvlášť keď sa obrovské stonky kývajú a šumia vo vetre, vďaka čomu sa slnko spoza nich mihoce sem a tam.

Tancujúci les, Rusko

Zvláštny tvar stromov v ruskom Tancujúcom – alebo Opitom lese, ako ho poznajú miestni obyvatelia – už roky mystifikuje návštevníkov. Nie je jasné, prečo kmene týchto borovíc nadobudli taký neobvyklý tvar. Ale ich tajomné oblúky, prstene a slučky údajne prinášajú šťastie a miestne povery tvrdia, že kto prelezie cez jeden z prstencov, bude mať rok života navyše alebo sa mu splní želanie. Kuriózny les sa nachádza v Kaliningrade, najmenšej ruskej provincii.

Ostrov Jakušima, Japonsko

Nedotknuté a starodávne lesy Jakušimy, subtropického hornatého ostrova pri južnom pobreží Kjúšú, sú éterickým miestom. Ostrov je pokrytý 1 000 rokov starými japonskými cédrami a prekrižovaný bystrými riekami, horúcimi prameňmi a dramatickými vodopádmi. Je jedným z najkrajších prírodných divov Japonska, tiež súčasťou svetového dedičstvo UNESCO a úžasným miestom na túry, relaxáciu a spoznávanie divočiny: lesné úkryty sú domovom makakov a jeleňov.

Dažďový prales Hoh, USA

Hoh sa rozprestiera v štáte Washington a je ďalším miernym dažďovým pralesom so statusom svetového dedičstva UNESCO. Je domovom ihličnatých aj listnatých druhov a jeho oslnivo zelená krása sa rovná množstvu dažďov, ktoré padajú v tejto časti Olympijského polostrova. Z týčiacich sa stromov vlhkého lesa visia machy so smaragdovým odtieňom. Všade rastie lišajník a na zemi je more papradia.

Krivý les, Poľsko

Tieto pokrútené stromy vyzerajú ako z čarovnej rozprávky. Krzywy Las sa nachádza na severozápade Poľska a nikto presne nevie, prečo sa príroda rozhodla takto ich poohýbať – asi 400 borovíc je úplne identicky zalomených a zaoblených.

Jazero Caddo, USA

Jazero Caddo so strašidelnými cyprusmi obrastenými španielskymi machmi, ktoré sa odrážajú v jeho hladine, je trocha desivým, ale očarujúcim miestom. Močaristé jazero je nielen vizuálne veľkolepé, ale je aj dôležitým biotopom. Ako jeden z najväčších zaplavených cyprusových lesov v USA vytvára dobré podmienky pre niekoľko druhov rastlín a živočíchov.

Laurissilva, Madeira, Portugalsko

Vďaka svojmu miernemu podnebiu je Madeira ideálnym miestom pre endemické a exotické rastliny. Na zelenom ostrove sa tiež nachádza najväčší vavrínový les na svete. Starodávny les pokrýval veľkú časť južnej Európy asi pred 15 až 40 miliónmi rokov, v súčasnosti však z neho ostali len kúsky na Madeire, Azorách, Kanárskych ostrovoch a Kapverdách. Madeirský les Laurissilva na severe ostrova pokrýva 15 000 hektárov a je súčasťou prírodného parku Madeira, ktorý pokrýva takmer dve tretiny ostrova.

Jazero Kaindy, Kazachstan

Tento surrealistický „vodný“ les sa nachádza v kazašských horách Tian Šan. Po zemetrasení začiatkom 20. storočia, ktoré vyvolalo zosuv pôdy, sa v oblasti vytvorila prírodná priehrada, ktorá zaliala údolie vodou a potopila smrekový les. Tieto mŕtve stromy trčia z pekného jazera, ktoré je obklopené husto zalesnenými svahmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #les #Stromy #lesy