Divoký západ v Európe, New York v Taliansku. Neverte všetkému, čo vidíte v telke

Keď sa nakrúcajú veľké výpravné filmy, niekedy sa pre ich potreby postaví fiktívne mesto, pár budov, či iná potrebná stavba.

24.11.2020 07:00
debata

Po poslednej klapke niektoré lokácie, ktoré zažiaria na striebornom plátne, ostanú opustené a chátrajú alebo sa premenia len na „obyčajné“ miesta, ktoré si už nik nespája s kamerami. Niektoré však podľa Love Exploring svojmu účelu slúžia celé roky a využívajú sa v ďalších a ďalších snímkach alebo sa z nich stanú turistické atrakcie.

Cinecitta, Rím, Taliansko: Gangy New Yorku

Epos Martina Scorseseho z roku 2002 Gangy New Yorku sa odohráva v newyorských chudobných štvrtiach v polovici 19. storočia a účinkujú v ňom Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis a Cameron Diaz.

Postavy sú zasadené do doby dlhoročného katolícko-protestantského sporu na ulici Five Points na Manhattane, ale filmová kulisa pre snímku vyrástla ďaleko od Veľkého jablka. Film sa nakrúcal v talianskom Ríme v slávnom Cinecitta (Cinema City), ktoré je dodnes najväčším filmovým štúdiom v Európe a srdcom talianskej kinematografie.

Dizajnér Dante Ferretti sa pri „vytváraní“ New Yorku z polovice 19. storočia dal do práce na plné obrátky. Jeho majstrovské dielo sa rozprestieralo na jeden a pol kilometri a zahŕňalo oblasť Dolného Manhattanu, spolu s nábrežím East River s dvoma veľkými plachetnicami.

Tataouine, Tunisko: Hviezdne vojny

Medzigalaktická sága Georga Lucasa Hviezdne vojny bola významným medzníkom v histórii kinematografie a vytvorila pôdu pre nakrúcanie nespočetného množstva ďalších filmov odohrávajúcich sa v ďalekých galaxiách.

Fiktívna púštna planéta Tatooine hrá počas celej série domov Anakina Skywalkera, mladého Jediho, z ktorého vyrastie superzloduch Darth Vader. A vymyslené meno je kľúčom k jeho skutočnému umiestneniu. Tatooine je odvodené od názvu mesta Tataouine v južnom Tunisku.

Mesto je dodnes je obľúbenou atrakciou vďaka jedinečnej jaskynnej architektúre jeho berberského obyvateľstva.

Fanúšikovia tejto ságy tiež môžu navštíviť hotel Sidi Idriss asi dve hodiny severne od Tataouine, ktorý slúžil ako usadlosť v Larse.

Wallilabou Anchorage, Svätý Vincent, Karibik: Piráti z Karibiku

Námornícky epos Piráti z Karibiku sa začal premietať na filmové plátna prvýkrát v roku 2003. O viac ako 15 rokov neskôr je stále populárny a doposiaľ zarobil viac ako 4,5 miliardy dolárov.

Autentický kúsok histórie tohto filmu stojí dodnes v podobe hotelu a reštaurácie Wallilabou Anchorage na západnom pobreží karibského ostrova Svätý Vincent. Pôvodné kulisy stáli okolo tohto podniku a zažiarili v prvom diele počas úteku kapitána Jacka Sparrowa.

Púšť Tabernas, Almería, Španielsko: Dobrý, zlý a škaredý

Napriek tomu, že dej sa odohrávali na americkom západe, podobne ako mnoho ďalších „špagetových westernov“, ani tento sa v skutočnosti nenakrúcal v USA.

Púšť Tabernas neďaleko juhošpanielskeho mesta Almería hostila nakrúcania mnohých kovbojok. Žáner preslávil legendárny taliansky režisér Sergio Leone, do ktorého portfólia patria snímky Dobrý, zlý a škaredý, Pre hrsť dolárov alebo Pre pár dolárov naviac, v hlavnej úlohe s hercom Clintom Eastwoodom.

Leone objavil miesto neďaleko Almeríe v roku 1964 a spolu so svojím tímom postavil uprostred európskej púšte mestá v životnej veľkosti, ktoré slúžili ako kulisy pre mnoho filmov. Využívajú sa dodnes.

V tejto provincii sa nachádza tiež Oasys MiniHollywood, kde sa nakrúcajú filmy s tematikou divokého západu, alebo slúži ako miesto svadieb milovníkom extravagancie. Lokalita je zoologickou rezerváciou s veľkým počtom druhov, ktorým hrozí vyhynutie.

Popeye Village, Mellieha, Malta: Popeye

Veľký komik a herec Robin Williams, ktorý umrel v roku 2014, je hviezdou filmov ako Dobrý Will Hunting, Otec v sukni či Spolok mŕtvych básnikov. Rovnomennú postavu si zahral aj vo filmovej adaptácii komiksu Popeye z roku 1980.

Ako hlavné miesto pre eskapády anti-hrdinu slúžil členitý stredomorský ostrov Malta. Mesto v životnej veľkosti, ktoré štáb postavil v zálive Anchor Bay na severozápade ostrova, sa ostrov rozhodol využívať aj po odchode filmárov.

Maltská vláda z neho spravila Popeye Village, zábavný park pre rodiny s deťmi a dnes je to jedna z najobľúbenejších atrakcií ostrova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film