Počas pandémie sa zvýšil záujem návštevníkov o náučné chodníky

Počas prvej vlny pandémie na Slovensku sa v regióne Tekov zvýšil záujem návštevníkov o absolvovanie náučných chodníkov v regióne.

18.10.2020 15:00
debata

Podľa výkonného riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Tekov Denisa Marosyho výsledky analýzy ukázali, že na prvom mieste záujmu bol náučný chodník Čajkovské bralie, čo potvrdili aj miestni koordinátori a zástupcovia obce. Chodník bol najnavštevovanejší za celú históriu jeho existencie, potvrdil Marosy.

Záujem návštevníkov regiónu sa sústredil aj na pukanské náučné chodníky o moruši čiernej a o histórii baníctva a tiež chodník po technickom diele Štamposký jarok. Ďalšiu pozíciu obsadil náučný chodník v Horšianskej doline, kde bolo evidentne rušnejšie ako po minulé roky.

Zaujímavosťou je, že severná časť Horšianskej doliny predstavuje možno dobrodružnejšiu prechádzku a stále nedotknutú prírodnú scenériu, ako aj históriu mlynárstva na riečke Sikenica, uviedol riaditeľ OOCR.

Rok 2020 bol a je veľmi odlišný oproti predchádzajúcim rokom. Podľa analýzy najnavštevova­nejších produktov na webovej stránke Regiónu Tekov sa návštevníci zaujímajú najmä o regionálne produkty a výrobky a informujú sa o možnostiach, kde sú tieto produkty dostupné.

Na druhej priečke sa objavujú produkty súvisiace s cykloturistickými trasami a možnosťami absolvovať degustáciu regionálnych vín. Top miesta, kde sa dostať ku kvalitným regionálnym produktom, sú trhy organizované spolkami a združeniami, ktoré sa v tejto oblasti dlhodobo angažujú.

V našom regióne sa veľmi kvalitne rozbehli tri trhy, Gazdovský trh v Bátovciach, počas leta Farmárska nedeľa v bohunickom Vodnom mlyne a novinka, Vinohradnícko-remeselnícky trh v Pukanci spojený s otvorenými dvormi, zhodnotil Marosy.

Podľa jeho slov by bolo prínosom pre región, ak by sa viac domácich pustilo do tvorby vlastných unikátnych produktov, ktoré by spoločne dokázali predať návštevníkom.

debata chyba
Viac na túto tému: #turistický chodník #Tekov